Te tutvute ja saate kohe hästi läbi — ruttu tekib tunne, et olete ühel lainel ja justkui määratudki kohtuma. Esimestest vestlustest saab peagi midagi enamat ja varsti veedate juba pikki tunde koos, iga vaba hetke, mida leiate, kirjutab Suhted.ee reisiarmumiste teemal.

Te räägite kõigest ja see on lausa hirmutav, kuidas kahel juhuslikult kohtunud võõral on nii palju ühist. See tundub nagu… kas oleks liiga vara juba armastusest rääkida? Kas sa võid olla tõesti sellise suure kahepoolse tunde otsa sattunud, mida filmides ja raamatutes näeme, aga mis on päriselus pigem erandlik?

Ainuke häda… et sa viibid reisil ja üsna peagi on teil vaja juba lahku minna, sest vähemalt üks suundub kodumaale tagasi. Nii et te kasutate aega ära. Sa kogud nädala jooksul rohkem ilusaid mälestusi kui mõnikord terve aasta jooksul.

Sa teed isegi asju, mida kodus tingimata ei prooviks — näiteks kaljult koos merre hüppamine, kui siivsaks jääda –, sest kui juba elada, siis täiel rinnal. Miskipärast õnnestub täiel rinnal elu nautimine just siin, praegu, selle võõraga. Ja samas mingil tasandil oled alati teadlik: teie kahe ilus lugu lõpebki tõenäoliselt ärasõitmisega.

Ja see toobki esimese tõsiasja juurde, millega pead välismaal(asesse) armudes arvestama:

Reisil pole sama mis kodus

See tundub nagu ilus unenägu: satud võõrale maale, kohtud inimesega, kes on sinu jaoks justkui loodud, teie vahel tekib tugev ja kirglik tunne. Te tegelikult vaevu tunnete ning tavaolukorras oleks see piisav häirekell, et natuke tagasi tõmbuda ning järele mõelda. Aga kodust kaugel mõjub see kõik kuidagi nii joovastavalt. Sa ei saa üle mõttest, et see tundub ju nii õige.

Nõiduslik seisund tekib osaliselt kindlasti sellest, et oled oma tavalisest mugavustsoonist väljas. Mis võtaks tavaliselt nädalaid või kuid, juhtub su hinges kõigest mõne päeva või isegi hetkega.

Esimese tutvuspäeva lõpuks tead juba tema kohta rohkem kui mõne oma sõbra kohta.

Koos veedetud aeg pakub nii palju avastusi — nii võõra maa, tema kui sinu kohta — et see tekitab pideva kõrgendatud õnnetunde. Paraku on kerge ette näha, et see tunne enamikel juhtudel kaob, kui reaalse suhteni peaksite jõudma ja igapäevaelu sisse murrab. Juba järgmine etapp oleks üsna igav: lähete mõlemad koju tagasi, hakkate tšättima, pilte saatma. See tapab paljude jaoks pikema suhte võimaluse juba eos.

Ja mis veel hullem: see meeldiv kogemus reisil loob etaloni, millega kõiki järgnevaid suhteid võrrelda, mis on ebaaus.

Sa ei pruugi tegelikult armastada just teda

Kõigil juhtub: armastame ideed rohkem kui reaalset asja. Reisimine ainult soodustab selle teket. Mõte kodust ära saamisest, tavapärase keskkonna kasvõi ajutiselt hülgamisest, juba üksi tekitab suurt elevust. Kõik tundub nii lahe: uued toidud, uued näod, uued kohad. Iga uus asi on äge, isegi suur kell tänavanurgal!

Kui lisada sellele kestvale ja reisil pidevalt värskendust saavale elevusele piisavalt atraktiivne võõras, siis võib kergesti kõige tõttu peast natuke segi minna. Aga kas sa armusid tõesti reaalsesse inimesse või pigem sellesse filmi, mida sa praegu enda peas kerid ja hiljem küllap ka sõpradele jutustad?

Kas sa kujutad ette, et hakkad teda nüüdsest iga päev nägema, temaga elu jagama, taas tööd rügama, et siis koju minna ja enamiku õhtutest temaga veeta?

Kui sa ei oska öelda, siis selgub see üsna pea. Ilmselt tekib sul vastuse kohta aimu juba tema käevangus lennujaamas viibides.

Sa pead ettevaatlikuks jääma

Maailm ei ole tingimata kuri ja paha koht ning inimesed ei püüa üksteist pidevalt ära kasutada, aga on tõsi, et populaarsetes turismipaikades liigub palju kohalikke, kes üritavad reisiletulijatelt mingit kasu lõigata. Või siis, noh, ükspuha kuhu sa reisid.

Sa ei saa kindel olla, et tema võtab asja sama tõsiselt kui sina — isegi, kui ta seda väidab. Eriti suur oht kimbutab antud mustas stsenaariumis naisi (neiu armub imelisse võõrasse, aga satub inimkaubitsejate võrku)…

Aga ei maksa kohe nii dramaatiliseks minna. Kõik, mida öelda tahame: ole enda eest väljas. Ära usalda inimesi pimesi, eriti, kui kohtud oma unelmate printsi kuskil turistirikkas kohas, eriti rannal või ööklubis.

Reisil alanud suhe tavaliselt kaua ei püsi

Moodne tehnoloogia muudab kaugsuhte tingimata kergemaks kui eales varem: suhtlusäpid, e-kirjad, tava- ja videokõned. Kui suurte tunnete saatel laiali läksite, siis esimestel nädalatel kasutate neid variante tõenäoliselt palju.

Paraku olid inimesed varem ka rohkem valmis suhteid alal hoidma ja pikka eemalviibimist taluma. Paljud “reisiarmastuse” leidnud tunnistavad, et esialgu talumatuna tunduv igatsus annab juba nädala-kahe pärast järele. Tavaelu veereb edasi ja kuna tema selle osa nagunii polnud, on sellevõrra kergem üksi ka edasi minna.

Tundidest saavad päevad saavad nädalad saavad kuud — ja korraga tunnetad, et eemalolek on sujuvalt asendumas tavaolekuga, tavaliseks eluga, mida ennegi elasid. Teie (video)kõnesid jääb vähemaks ja ühtehoidmistunne väheneb. Tekstite enam mitte iga päev ja räägite selle käigus ka vähem tunnetest. Õieti polegi nagu midagi rääkida, teie elud on ju siiski nii erinevad. Halval juhul unustad, miks üldse temasse armusid.

Kokkuvõtteks

Armastus leiab meid alati üles — nagu tavaelus, nii ka reisides. Aga see ei tähenda, et te peate pikemaks kokku jääma.

Mõni inimene ongi mõeldud korraks meie ellu astuma ja siis peagi sealt väljuma. See, kui palju me end kellelegi avame, ei sõltugi tingimata sellest, kui palju temaga koos aega veedame. Kes poleks märganud, et raskel hetkel võib olla tihti võõrale kergem südant puistata kui tuttavale.

Kõige kurvem asi reisiarmastuse juures pole see, et see enamasti peagi lõpeb. Pigem see, et sügav emotsionaalne side tekib inimesega, kelle kohta on juba ette teada, et kauaks teda ei jätku. Aga eks see ongi peamisi põhjuseid, miks kogu lugu nii meeldejääv on.

Allikas: Perejalaps.ee