Esimene kord

Saabudes varajasel hommikutunnil hippilikust Byron Bayst Central Train Stationisse, kus aeg seisab, oli mu esimene mulje kohvitopsidega mööda jooksvatest ülikondades ärirobotitest hirmutav.

Peatudes kesklinnas, on kõik turistile esimeseks ringkäiguks vajalik aga jalutuskäigu kaugusel - maailmakuulus ja ka oma silmaga kaedes vapustav Sydney ooperimaja, mille kõrval on kohe massvine Harbour Bridge, botaanikaaed, kaunis Darling Harbour erinevate laevadega, millest paljud toimivad ühistrantspordina jne.

Kindlasti soovitan sisse astuda ka Queen Victoria Buildingusse.

Harbour Bridge.

Reede ja laupäeva õhtud

Reede ja laupäeva õhtuid võib sisustada lõputute restoranide ja pubide ning baaride ja ööklubide külastustega. Kindlasti ei hakka kellelgi igav päevasest tavalisest sagimisest õhtuhämaruses hoopis tundmatuseni kõikide võimaluste maaks muutuvas Kings Crossis. Igale maitsele leidub pidu ja eelnevalt mõnusat kõhutäit.

Kindlasti soovitan restoranis maitsta kas emu, krokodilli või kängurupitsat The Australian pubis ning nautida päikeseloojangut The Altitude Baris Shangri La Hotellis, kuhu tuleb kas varakult minna või aeg enne kinni panna, kuna tegu imelise vaate tõttu kogu linnale väga populaarse kohaga. Muidugi võib ka linna kõrgustest imetleda, jõudes õigeks ajaks Sydney Towerisse, kuhu tasub alati minna veidi enne päikese loojangut ning jääda kuni pimeda saabumiseni.

Üks ilus pühapäev Sydneys

Pühapäeviti tasub minna jalutama Austraalia mõistes (on ju kõik siin Euroopaga võrreldes üpris uus) ajaloolisse The Rocki piirkonda, kus toimuvad ka mõnusad turud või astuda läbi kõrvalasuvast Art Callery`st, kus kindlasti kõigele muule saab tutvuda kohaliku aborigeeni kunstiga. See on enamasti kas punutised või joone-täpi tehnikas maalid, mis vanadel aegadel tehti kaljude või puukoorte peale, tänapäeval lõuendile.

Samuti tasub just pühapäeviti läbi astuda Paddy`s Marketist, kuna viimastel tundidel käib seal äge kauplemine muidu riknema mineva kauba pärast, sest pühapäeval ja esmaspäeval ei saa neid enam maha müüa. Nii saab korvi või kasti puuvilju või muud head-paremat vaid loetud dollarite eest ja kohalikud mangod näiteks viivad hooajal (september kuni jaanuar) lihtsalt keele alla.

Pikem päevatee

Pikemaid päevaretki võib planeerida Manly linnaossa, kuhu soovitan kindlasti loksuda kohale paadiga ning valida külastusajaks laupäev, kui toimub enam kohalikke üritusi.

Manly näol on tegemist veidi rahulikuma tempoga ja mõnusa rannaäärse äärelinnaga.

Palm Beach.

Manlyst edasi põhja poole aga on maailmakuulsa sarja Kodus ja Võõrsil (Home and Away) võttepaigad. Palm Beachi tunnevad seriaali vaatajad kohe ära. Tegemist on maalilise piirkonnaga, kuhu soovitan minna juba varasel hommikul, et leida mõnusad piknikupaigad.

Praamiga saab sõita üle lahe siiani kohalike seas väga populaarses sarjas tegutseva Alfi Bateshoppi ning jalutada mäe otsa majaka juurde ja nautida seal kaunist randa.

Bondi Beach.

Kolmas linnast vaid tunni rongisõidu kaugusel olev ja üle maailma tuntud piirkond on Bondi Beach ning lähedalasuvad Bronte ja Coogee rannad. Kohalikud küll väidavad, et Bondi hiigelajad on jäänud 70ndatesse ning täna väisavad seda vaid seljakotirändurid ja turistid, kuid vesi on siiski seal endiselt türkiissinine, lähedal saab lõunastada maitsva meretoiduga restoranides ja rannikul on lisaks kauni vaatega jalutusrajad. Kindlasti kogunevad võimalikult paljud kohalikud Bondi Beachile tähistama Austraalia Päeva jaanuari lõpus. Varajasel tunnil võib Bondi majaka juurest ka näha vaalu rändamas maist novembrini või siis lausa liituda vaalavaatluskruiisiga merel.

Kes vett ei pelga, võib sulistada ka Coogee rannas olevas looduslikus rock pool´is. Soovi korral saab ka supelda linnale lähemal asuvas North Sydneys, Olympic Poolis, mis ehitati 2000 aastal toimunud olümpiamängude tarbeks.

Veelgi pikemat aega Sydneys

Kui juba Sydneys pikemalt peatuda, tasub pilk peale visata ka maalilistele Sinimägedele, mis on kesklinnast
ca
kahe tunni rongisõidu kaugusel. Need saab kenasti läbi rännatud ühe päevaga, kui varase rongiga teele asuda. Kuna tegemist on mägedega, on kliima märksa jahedam. Kohal võib piirduda kolme õe vaatlemisega, erinevaid koskesid vaadates või osa saades
ca
35 AUD maksva Scenic Worldi võludest, mida tasub vältida koolivaheaegadel, kui koht on kohutavalt ülerahvastatud.

Aga kui peale lõputuid seiklusi Austraalia äripealinnas tekib igatsus kodu järgi, siis on olemas 141 Campbell St Surry Hillsis täiesti aktiivselt tegev eesti maja. Hetkel tegutseb see teisipäeviti ja neljapäeviti kell 10-18 Nordic Delina, kust saab osta sulaselges Eesti keeles küsides kodumaalt või lähimatest naaberriikidest pärit head ja paremat, seal hulgas Kalevi komme, Riia sprotte, kama või rukkileiba. Neljapäeva õhtuti kella 18st veab tubli Indrek Ott juba üle nelja aasta E-Klubi õhtut, kus pakutakse sama maja teistes ruumides kodupärast toitu ja Eesti õlut ning kohal käib tubli hulk kohalikke eestlasi või eestiga mingil moel seotud muude rahvuste esindajaid. Nii et kes tunneb end Sydneys üksikuna ja puudust koduse keele ja meele järgi, saab veidi end kosutada kord kuus. See on hea koht uute toredate sõprade leidmiseks.

Sydney on külastamiseks kindlasti sobiv peaaegu kõigile, kuid veidi vajab harjumist teistest kohalikest linnadest kiirem Londonile või Hong Kongile sarnane rutakas elustiil. Oma kolme külastuskäigu jooksul olen saanud siit hulga häid sõpru, harjunud hiliste öötundideni liikuva ühistranspordiga, kitsaste looklevate tänavatega ja pisut pinnapealse multikultuuriga.