Hellitavalt mereks kutsutav järv on 70 kilomeetrit pikk ja selle kallastele mahub pika ajalooga piltpostkaardilikult ilusaid külasid, termaalveeallikate- ja basseinide poolest rikkaid kuurortlinnu, veinikeldreid, paprikapõlde ja muidugi perfektseid randu.

Pisike Balatongyörök on vaatamata mingit Sõrmuste isanda süngemat tegelast meenutavale nimele nunnu väikelinn, mille üks tänav suundub otsusekindlalt järve äärde, kus kallas on täis mänguväljakuid, kohvikuid, kalamehi ja tervisejooksu tegijaid.
See on perfektne paik “staabiks”, kus ükski asi pole liiga kaugel ega ülerahvastatud.

Peale rannas vedelemise, kala püüdmise, järvel paadiga sõitmise ja söömise pole külas endas just palju teha, kuid juba 10 kilomeetri raadiuses on mitu toredat küla ja 20 kilomeetri sisse mahub neid juba rohkem, kui nädalaga läbi sõita jõuate. Korralikud jalgrattad saab laenutada peatänava äärest turismiinfo punktist, kust saab ka korraliku piirkonna kaardi.

Alustuseks on tark sõita siis alla järveni ja keerata paremale. Lauget maad mööda sõites jõuate peagi Keszthely, mille kaunis loss linna kohal kõrgub. Õnneks siiski mitte liiga kõrgel linna kohal, et selle jalgrattaga vallutamine võimatu oleks.
Preemiaks saab siis kohe järgmisena tuhiseda 7 kilomeetri kaugusel alsuvasse Hevizesse, mis on hinnatud nii oma termaalvete kui veiniaedade poolest, turgutades seega keha nii sees- kui välispidiselt.
Suur termaalveebassein asub kohe kesklinnas, hommikumantlites mööda linna oma hotelidest sinna jalutavad inimesed on igapäevani nähtus ja hea suunanäitaja.
Linna servas on aga veinimägi – pisikesed veinikeldrid-restoranid ääristavad pikka tänavat, nende ees, vahel ja taga jooksevad nöörsirged viinamarjaread. Ungari veinikultuur, mis ulatub rohkem kui 1000 aasta taha, on lihtsalt kiiduväärne.
Ärge ainult mõnes neist istudes ja guljašil ning veinil hea maitsa lastes unustage, et tagasi Balatongyöröki peab ka veel omal jõul väntama!