Põnev, paraja pikkusega ja vaheldusrikas Viljandi järve matkarada on kergesti juurdepääsetav ja teeb tervisekõnni kindlasti lihtsamaks.

Mulle meeldib teha ring-matkaradasid, et ei peaks sama teed kaks korda läbima. Samuti meeldivad mulle sellised rajad, mis on kergesti juurdepääsetavad, väikeste tõusude-langustega ning muidugi roheluses. Kui veesilm ka juures on - mida enam tahta?
Rada algab kergelt.

Just täpselt selline mõnus rada ongi Viljandi järve ümber, mille ma just hiljuti esmakordselt (lõpuks!) ära tegin. See 12,5 kilomeetrine rada on kergesti läbitav, mõõdukate tõusude ja langustega. Teerada vaheldub nelja tüübi vahel: algab asfaldiga (staadioni juurest, kuhu saab ka oma auto jätta), veidi on kruusateed, üsna palju kitsamat ja laiemat metsavaheteed, natuke tuleb ka maanteeäärsel teepervel kõndida. Teatud kohtades on veel veidi vesine, aga kui ilm hoiab kuiv, siis peaks see mure varsti lahendatud olema.

Rada ei ole alati märgistatud, kuid siiski lihtsasti jälgitav, aeg-ajalt näed ka läbitud kilomeetrite märke ja erinevaid infotahvleid rajal leitavaga: linde, taimi, maastikukaitseala kirjeldusi. Oma energiabatooni, banaani või võileivad võid ära süüa näiteks rajal leitavatel väikestel kaidel järve peal või metsa vahel.

Nii Viljandi rada kui teised kaunil Eestimaal olevad rajad võid leida Terviseradade veebilehelt.

12,5 kilomeetrit on piisavalt pikk, et igapäevased mured jõuavad taanduda ja tekib ruumi uuteks ideedeks ja positiivseteks mõteteks. Minul väga vedas ilmaga: oli päikseline, kuiv ja üsna selge taevaga, et sai nii ilusaid pilte teha kui tõeliselt värsket õhku nautida.
Hea koht puhkuseks ja piknikuks.

Vahepeal tekkiski tunne, et olen kuskil kaugel soojal maal. Eestimaal on palju selliseid imekauneid kohti, tuleb vaid need üles leida.

Viljandi linn ise on väga armas ja põnev koht, paljude spordivõimalustega - see võib vabalt olla mõnus aktiivse puhkusesihtkoht neile, kes seda veel teinud ei ole.

Viljandi järve suurjooks 1. mail

Raja lõpus võib näha kivist üksteise peale laotud tahvleid nimede ja kuupäevadega - need on püstitatud Viljandi järve suurjooksu võitjatele. Seega keda huvitab jooksmine ja võistlused, siis kindlasti vaadake 1. mail toimuva 86. suurjooksu kohta ümber Viljandi järve. Samal päeval, jooksustardist 10 minutit hiljem saavad ka kepikõndijad sündmusest osa võtta.
Vaade Trepimäelt Viljandi järvele.