Kus see Iowa asub, võib mõnigi küsida? Otsi aga üles USA kaardi keskpunkt ja seal ta ongi.

Iowa näol on tegemist suuresti põllumajandusliku paradiisiga, siin kasvatatakse maisi ja sojaube ning rohkelt on ka seafarme. Samuti on olulisel kohal tööstus. Eriti, üllatus-üllatus, põllumajandusega seonduv: toiduainetööstus, põllumajanduslike kemikaalide tootmine ning põllumajandusmasinate ja rasketehnika ehitus.

Eesti välispoliitika-teadlikuma lugeja jaoks on Iowa aga tõenäoliselt hoopiski tuntud USA presidendivalimistega seotud Iowa nõukogude pärast. Iowa nõukogud saavad alati rohkelt meediatähelepanu ja juba orienteeruvalt viimased neli aastakümmet on need USA presidendikandidaatide nomineerimise esimeseks suuremaks valimisürituseks. Nimelt annavad Iowa nõukogud varajasi indikatsioone, millistel presidendiks pürgijaist oleks eeldusi saada oma partei ametlikuks kandidaadiks ning kes toetuse puudumise pärast tõenäoliselt (eel)valimisrattast välja kukuvad.

Kuigi Eesti meedias pole seda üleliia palju kajastatud, on uus presidendi valimise tsükkel juba ammugi hoo sisse saanud ja USA meedias näeb nominatsiooni soovivaid kandidaate söögi alla ja söögi peale. Tänaseks on toimunud kaks vabariiklaste partei kandidaatide teledebatti ning ka üks demokraatide oma ning kummagi partei peale on kokku kolm kandidaati juba ka oma presidendiks pürgimise peatanud. Ja kõige selle taustal toimuvad nii vabariiklaste kui demokraatide Iowa nõukogud kumbki alles 2016.aasta 1.veebruaril.
Iowa tüüpiline põllumajanduse tööstusmaastik.

Nii palju siis poliitikast. Kuigi mainida võiks ka seda, et mitmed presidendikandidaadid on eelpool väljatoodud põhjustel osariigi pealinna Des Moines’i seadnud sisse oma kampaania peakorterid ja nominatsioonile eelneval ajal eksisteerib seega täiesti reaalne võimalus kesklinnas mõne kandidaadiga ninapidi kokku joosta. Des Moines’i ärikeskuses, muide, on võimalik lisaks tavapärastele kõnniteedele kasutada ka paljusid büroohooneid ühendavat skywalk’i ja seda lausa nelja miili (veidi üle kuue kilomeetri) ulatuses.

Mis on aga Iowal pistmist vesternite ja romantikaga?

Seos mõlemaga on üsna lihtne. Alustame romantikast. Paljud kindlasti mäletavad samanimelise romaani põhjal 1995.aastast pärinevat kultusfilmi Madisoni maakonna sillad Meryl Streepi ja Clint Eastwoodiga peaosades. Kuid tõenäoliselt on vaid vähesed teadlikud, et see maakond ja need sillad, millest raamatus juttu ja mida filmis näidati, on tegelikkuses täiesti olemas. Ja pole vast keeruline arvata, et nende asukohaks on Iowa osariigi Madisoni maakond.

Madisoni maakonna sildade näol on tegemist katusega kaetud puidust ehitistega, väga unikaalsete ja omalaadsetega. Tänaseks on 19 sillast alles kuus, kuigi kõik mitte nende päris algsel kujul. Kõik need kuus silda ehitati vahemikus 1870-1884, vanimaks on 1870.aastal valminud Imes’i sild, ning kõiki sildu on hiljem renoveeritud. Samas, 1883.aastal valminud Cedar’i sild süüdati pahatahtlike inimeste poolt 2002.aastal ja kuigi see on nüüdseks originaali järgi taastatud, pole siiski enam tegemist ühega ajaloolistest rajatistest.
Imes'i sild Madisoni maakonnas.

Sillad paiknevad suhteliselt lähestikku – aja jooksul on nende asukohti ka mõnevõrra muudetud, tea kas turistidele elu kergemaks tegemiseks või mõnel muul põhjusel. Igal juhul ei tohiks kõigi sildadega tutvumiseks minna üle 2-4 tunni. Muidugi, sildadeni jõudmiseks on tarvilik auto ja rännaku stardipunktiks saab võtta näiteks nii Des Moines’i kui ka Iowa läänepoolse naaberosariigi Nebraska äripealinna Omaha. Des Moines on sildadele geograafiliselt lähemal, sõiduks kulub orienteeruvalt 30-40 minutit, Omahast võtab sildadeni jõudmine mõnevõrra kauem aega, arvestada tuleks orienteeruvalt paaritunnise autosõiduga. Kui aga juba teel olla, tasub kindlasti läbi põigata ka Omahast - loodan selle linna kohta peatselt ka pikemalt kirjutada.

Kuidas puutub aga siia loosse filmižanr vestern? Korra sai juba mainitud Madisoni maakonna sildade üht peaosalist Clint Eastwoodi. Ja tõsi, vanameister on mänginud mitmeski kuulsas vesternis. Samas ei ole tema teps mitte Iowa suurim vesterniga seotud tõmbenumber. Selleks on ei keegi muu, kui veelgi kuulsam vesternistaar John Wayne. Kuigi John Wayne (1907-1979) kasvas üles Kalifornias, oli tema sünnikoduks Winterseti linnake Iowas ja seal on nüüd võimalik külastada kuulsa vesternistaari sünnikodu. Winterset asub samuti Madisoni maakonnas ja paikneb puidust sildadele väga lähedal, nii et kõigi nendega tutvumine on võimalik vaid vähese vaevaga ühendada. Kui GPS-i pole parasjagu käepärast, ei pea meelt heitma – teed vaatamisväärsusteni on hästi märgistatud.
Iowa osariigi kapitoolium Des Moines'is.

Millal aga oleks paslik Iowat külastada?

Nii kui Eestiski tuleb siin arvestada nelja aastaajaga, kuid selle vahega, et talved võivad olla veelgi külmemad, tuulisemad ja lumisemad ja suved veelgi palavamad – nt suvine tavapärane temperatuur on 30-40 kraadi Celsiuse skaala järgi. Soovitaksin sobivaima ajana hoopiski kevadet märtsist juunini või sügist augusti lõpust oktoobri keskpaigani. Kevad – ja mitte pelgalt kalendrikevad - algab Kesk-Läänes juba tõepoolest märtsis ning veel septembriski võib päevatemperatuur küündida 30 kraadipügalani. Augustis Iowat külastades on aga võimalik osa saada Iowa osariigi iga-aastasest laadast. See kestab pea kaks nädalat ja on üks USA osariikide suurimaid laatu. Alates 1960.aastast näeb igal Iowa laadal lehma elusuuruses võiskulptuuri, valitakse suurimad sead, pullid, küülikud ning toimub igasugu muid šõusid ja võistlusi.