Peterburi arhitektuuriansambel on kivisse tardunud muusika. Oma fassaadide, kumerate sildade ja graniitsillutisega on see linn laulnud juba üle kolme aastasaja kuuldamatud laulu ning peterburilaste ja saabunud turistide peenelt häälestatud hinged laulavad sellele kuulmatult kaasa. See on Peterburi imepärane, hoomamatu saladus: ta tõmbab ligi kõiki, kes on valmis kaasa laulma, ega lase enam lahti.

17. septembril andis festival „Muusika Neeval“ Peterburile hääle. See otsekui võttis kätte ja lihtsalt lülitas heli sisse. Linn hakkas laulma kogu oma jõu ja võimsusega. Laulma nii, et ei saanud jätta ükskõikseks kedagi neist, kes olid tulnud ja kuulsid tuttavaid heliteoseid Peterburi teatrite parimate muusikakollektiivide ja solistide esituses. See oli niivõrd südantliigutav, tundeline ja loomulik, et mõned kuulajad ei suutnud pisaraid tagasi hoida.

"Muusika Neeval"

Festival avati täpselt keskpäeval traditsioonilise kahuripauguga Narõškini bastionilt. Samal hetkel täitus õhk Ostrovski väljakul Aram Hatšturjani surematu teose helidest, mille helilooja kirjutas draamale „Maskeraad“. Selle muusika saatel hakkas väljak Aleksandra teatri ees keerlema valsitaktis.

Iga minutiga tuli vaatajaid üha rohkem juurde. Siin oli nii neid, kes olid varem kavandanud muusikalise jalutuskäigu mööda festivaliväljakuid, kui ka neid, kes Nevskil kõndides olid kuulnud muusikat ja ühinenud kuulajatega lava ees. Külastajate hulgas oli palju välismaa turiste, kes ei saanud seda Venemaa kultuuripealinna grandioosset muusikasündmust vahele jätta. Teatud osa neist oli selleks ürituseks spetsiaalselt kohale sõitnud.

"Muusika Neeval"

Linna turismikomitee esimehe Andrei Muškarevi plaani kohaselt kujuneb see festival iga-aastaseks sündmuseks ning ajendiks neile turistidele, kes külastasid linna esmakordselt või on käinud seal ka varem, et tulla ikka ja jälle tagasi. „Ma olen veendunud, et festival „Muusika Neeval“ peab saama samasuguseks väljapaistvaks turismibrändiks nagu valged ööd, sildade ülestõstmine, koolilõpetajate pidu „Punased purjed“ ning teised Peterburi märgilise tähtsusega sündmused.“

„See linn on alati tulvil muusikast – Neeva lainete laulust kuni väljakute ja arhitektuuriansamblite „tardunud muusikani“, alates Vassili saare geomeetrilistest liinidest kuni Smolnõi katedraali barokini. Seda ümbritseb tervikuna jõgi – muusikajõgi,“ märkis poeetiliselt festivali „Muusika Neeval“ kunstiline juht, professor, Venemaa rahvakunstnik ja Peterburi muusikateatri Zazerkalje kunstiline juht Aleksandr Petrov.

Peterburi ilm festivali ei seganud. Vaatamata aeg-ajalt tibutanud vihmale ajas päike üha sagedamini pilved laiali, otsekui soovides ka ise festivalist „Muusika Neeval“ osa saada. Linnaelanikud ja külalised jalutasid Ostrovski väljakult, kus mängiti teatrimuusikat, Konjušennaja väljakule kuulama filmimuusikat. Sealt siirduti Iisaku väljakule, sinna, kus Iisaku katedraali „tiiva all“ esitati hingelist muusikat. Inimesed tulid tervete perekondadena, koos lastega. Nad laulsid kaasa ja kõikusid ühises taktis. Nautisid ja elasid kaasa. Olles käinud läbi need kolm väljakut, liiguti Börsi väljakule, kus oli algamas grandioosne galakontsert ühendkoori ja suure sümfooniaorkestri osavõtul. Pool tundi enne kontserdi algust olid kõik parimad kohad juba hõivatud.

"Muusika Neeval"

Täpselt kell kaheksa sähvatasid Rosta sammastel eredad tulevihud ning läbi õhu kandus üle sildade ja Neeva veepeegli Glieri suursugune „Hümn suurele linnale“. Kui hümni viimased helid olid vaibunud, astus lavale Peterburi kuberner Georgi Poltavtšenko, et tervitada linna elanikke ja külalisi:

„Täna on tõepoolest suurepärane päev. Muusikapäev. Muusika on kõlanud hommikust peale meie linna väljakutel ja tänavatel. Ja täna, just siin ja praegusel õhtul me lõpetame oma esimese uue festivali „Muusika Neeval“. Te teate, et arhitektuuri nimetatakse kivis tardunud muusikaks. Ja täna ühendab Peterburi, mis on sündinud selleks, et üllatada ja vaimustada, tervikuks need kaks mõistet: arhitektuuri ja muusika. Ma soovin teile kogu südamest õnne ja kõige paremaid muljeid kohtumiselt muusikaga Neeval,“ ütles kuberner.

Pärast seda kõlasid Vassili saare Strelkal, Börsi arhitektuuriansambli, Rosta kolonnide ja Neeva vahel, mis sobisid ideaalselt kokku laval toimuvaga, või pigem vastupidi, kus laval toimuv sulandus orgaaniliselt kokku ümbritsevaga, klassikalised teosed heliloojatelt, kelle elu on olnud lahutamatult seotud Peterburiga.

Kontserdi lõpuks, oodates muusikalist ilutulestikku, sõitsid Neevale kümned paadid peterburi elanike ja külalistega, kes soovisid nautida seda vaatmängu jõelt. Täpselt kell 21.35 lahvatas festivali „Muusika Neeval“ külalistele rõõmuks taevas muusika saatel ilu ja kestuse poolest erakordne ilutulestik.

Aitäh sulle, „Muusika Neeval!“ See oli grandioosne, nõiduslik ja unustamatu.

Korraldajate hinnangute kohaselt külastas festivali „Muusika Neeval“, mis korraldati 17. septembril Peterburi neljal väljakul kogu laupäeva vältel, üle 15 000 inimese.

Toimunud festivali üksikasjalikum kava on aadressil visit-petersburg.ru ning Peteburi administratsiooni koduleheküljel.

Jaga
Kommentaarid