Paljalt kahetunnine otselend Tallinnast viib moodsasse ja erakordselt võimsa ajalooga metropoli, mis on Euroopa kultuuripealinn ka ilma spetsiaalse kampaaniata. Kartus, et tegu võiks olla mingi Ida-Euroopa lapsevaenuliku kivikülaga, kus domineerivad heitgaasid, lärm ja tigedad inimesed, ei pea absoluutselt paika.

On ainult kolm asja, mis üldse võivad Prahas närvidele käia: suitsetamine söögikohtades, üksikud torssis vana kooli klienditeenindajad ja kare tualettpaber.

Kõik muu on seal märksa rohkem “Lääne” kui Tallinnas, muuhulgas ajavad meid kadedusest lõhki H&M, Starbucks ja IKEA. Või kas või koomiksipoed, mis on arenenud popkultuuri tunnuseks. Praha hinnatase on soodne – elamine, söömine ja ka poodlemine on odavam kui Eestis! Jah, isad, õlu on koguni naeruväärselt odav – restoranis vaid 1,3 eurot...

Laste jaoks on Prahal pakkuda palju. Seal on suur loomaaed, lõbustuspark, peeglite labürint Petrini künkal jpm põnevat. Mida valida, oleneb sellest, palju aega on ja mis vanuses võsuke kaasas.

Kultuur

Kultuurihuvidega perede jaoks on Praha täielik paradiis. Alustuseks tohutu valik erinevaid teatreid. Maailmakuulsas nukuteatris (
) mängitakse marionettidega ooperiklassikat, Musta Valguse teatris (
) etendust “Alice imedemaal” teemadel ning avangardses ja legendaarses Laterna Magika teatris (
) erinevaid sõnadeta lavastusi, kus kombineeritakse tantsu, valgust, filmi jne. Viimases ei ole vahest ainult “Casanova” etendus lastele sobiv, aga muidu saab fantaasia siit märksa enam toidet kui Hollywoodi filme passides.

Aga miks mitte ka filme vaadata, selleks on Prahas olemas isegi IMAX-kino (www.imaxpraha.cz), mis paikneb Flora metroo- ja trammipeatuses, kesklinnast veidi idas. Samas majas asub ka tohutu ostukeskus.

Ning üldse mitte kaugel (Florast üks peatus linna suunas) saate lähedalt vaadata maailma absurdselt lahedaimat teletorni – Žižkovi teletorni –, mille peal ronivad üles ja alla hiiglaslikud beebid! Mõistagi saate ka ise torni tõusta, et linnavaadet nautida, aga ka alt imestamise elamusest piisab täiesti.

Muusikaelamusest rääkides – nimekirja Prahat lakkamatult külastavatest popmuusika ikoonidest leiate siit: http://prague.tv/articles/art-and-culture/upcoming-prague-concerts. Või miks mitte minna vaatama nauditavalt muusikasse lavastatud suurejoonelist purskkaevušõud (www.krizikovafontana.cz).

Rääkimata paljudest galeriidest ja muuseumidest, kui teid ja teie järeltulijaid peaks huvitama kujutav kunst, nii traditsiooniline kui moodne.

Elus vanalinn

Mõistagi on Praha visiitkaardiks vanalinn. Fantastiline, hästi säilinud, pirakas, mitmetahuline ja mis peamine – elus! Võrreldes Tallinna vanalinnaga käib seal muugi elu peale matrjoškade müügi. Sealjuures on just raamatupoodide rohkus üks kogu Praha märksõnu, mis annab linnale juurde hubasust ja kultuursust.

Vanalinnas on võimalik joosta läbi kõik nr. 1 vaatamisväärsused (à la Karli sild), et n-ö tärnike kirja saada. Kuid võib võtta (eriti lastega) märksa rahulikumalt ning poolsihitult ringi uidata ja nautida seda imelist atmosfääri, mis linnas hõljub. Loomulikult leidub seda õhustikku “põhikohtadeski”, kuid seal askeldab ka karjade kaupa väsitavaid turiste ning eriti käruga on nende vahel ukerdamine stressitekitav.

Ka suuremate lastega on vanalinn heaks vahelduseks arvutimängudele jms. Näiteks võib välja mõelda mingi päris oma mängu – à la kes leiab majade fassaadidelt rohkem põnevamaid inimeste või loomade skulptuure või muid majamärke, pildistab need üles ja oskab õhtul hotellitoas sinna juurde ka mingi oma väljamõeldud loo rääkida. Iga maja on Prahas kui kunstiteos, nii et isegi kaamerata tasub vaadata pigem üles kui alla. Kui jaks otsa saab, sõitke minevikku hobuvankriga.

Kindlus mäe otsas

Eriline turismimagnet on ka üle jõe mäe otsas asuv kindlus, mis sobib tõesti neile, kellele kindlused meeldivad. Või kes tahavad nautida avarat vaadet linnale. Lihtsalt tärnikese pärast ma sinna minna ei soovita, kuna seal põrkute tõelise äriga ning midagi hinge puudutavat ei pruugi niisama lihtsalt leidagi. Meie oma kaheaastase põngerjaga olime seal piirkonnas veerand tundi ja taganesime kiiresti.

Linnusest umbes veerandtunnise jalutuskäigu kaugusel asub suur parkmets Petrini küngas, kust leiab vaatetorni (mis on Eiffeli torni väiksem koopia), roosiaia, mänguplatsid ja laste suure lemmiku – peeglite labürindi.

Künkale tõusmiseks võib jõu kokkuhoidmiseks kasutada köisteed.

Vanalinna läheduses leidub ka mitmeid ostukeskuseid. Ilusa ilmaga on kõige mõnusam ostelda laial Na Prikope tänaval, kus on hea kordamööda poes käia ja kordamööda käru lükata.

Uus linn

Aga Praha pole ainult vanalinn, vaid ka natukene uuem linn. Just need vanalinna ümbritsevad rajoonid on mõnusad piirkonnad elamiseks, ringikolamiseks ja einestamiseks. Esile võib tõsta Mala Strana piirkonda üle jõe (mis on meie mõistes ikkagi väga vana linn) ja mõnusat kordatehtud-kalamaja-fiilingu, ainult et palju suuremate majadega linnaosa Vinohradyt.

Selles viimases asuvad paksude seintega imeilusad 19. sajandi teise poole ja 20. sajandi esimese poole vahel ehitatud hooned, kuhu soovitan ka hotelli vaadata. Seda just paksude seinte tõttu. Vaikus garanteeritud, kui maja all pole kõrtsi ega maja ees trammiteed.

Hotelle on Prahas nõnda palju, et vastuvõetava hinnaga leiab mitmeid. Isegi 1000 Eesti krooniga peaks saama küllaldaste tärnidega öömaja, kui külastada näiteks
portaali.

Hotell tasuks võtta suhteliselt lähedale mõnele metroo- või trammipeatusele (need on enamasti koos), sest trammisüsteem on kiiresti õpitav ja tõhus, kattes põhimõtteliselt kogu linna. Samuti mahub käruga suhteliselt kenasti tagauksest peale. Metroos tuleb aga arvestada sellega, et eskalaatorid on väga kiired ja järsud.

Samad piletid kehtivad kogu ühistranspordis, hindadest täpsemalt siin kõrval.
Vinohrady rajoonis võib kindlasti soovitada patseerimist hubasel Jana Masaryka ning sellega ristuvatel tänavatel: Londynska, Belgicka, Americka, kus on palju mõnusaid ja odavaid söögikohti, täis kohalikke. Sealt mitte väga kaugel on olemas ka Eesti-nimeline tänav. Kes otsib, see leiab!

Söögikohad

Kohalik köök – palun, hiinakad – aga palun, pitsa – loomulikult, mäkdoonaldsid – muidugi, gurmeerestoranid – vabalt! Kõik on olemas.

Vinohrady rajooni hittkoht, seni veel turistide poolt avastamata, on U Holanu (Londynska 10), sisuliselt kohalik õllekas, väljasistumise võimalusega. Aga millised praed! Kui suured, kui odavad ja kui maitsvad! Võtke kindlasti kas searibi, seajalg või mõni muu siga (hind 70 Eesti krooni) ja ühest toidust saab söönuks kaks!

Kui tahate kvaliteetset Itaalia toitu ja kohta, kuhu mahub sisse ka lastekäruga, siis samas kandis asuv Pizzeria Grosseto (Francouzska 2, Namesti Miru väljaku ääres) pakub imelisi oliive ja põhiroogi, normaalseid hindu ja lastetoole.

Veel ühe eriti hea, ruumika ja uskumatult odava Tšehhi õllerestorani soovitus – Pivovarsky Dum (Lipova ja Jecna tänava nurga peal, väga hästi saab ligi trammiga). Siin on isegi menüüs inglise keeles äratoodud kõige legendaarsemad kohalikud toidud. Ning koha peal pruulitavat õlut saab tellida lauda ka väikeste klaaside assortiina – mekkida saab nii nõgese- kui ka kohviõlut. Fantastiline.

Ahjaa, tellige kohalikes söögikohtades kindlasti ka suppi – see maksab alla 20 Eesti krooni ja on enamasti maitsev.

Laste mänguväljakud

Prahas on palju parke, osa neist armsalt peidetud. Nii asubki südalinna kõige toredam laste mänguplats kära eest täielikus peidupaigas – roosiaias nimega Frantiskanska Zahrada, mis paikneb Musteki ja Narodni Trida peatuste vahel. Seal leidub palju lusti kuni 6aastastele ja lapsevanematele tõeliselt lõõgastav meeleolu kauba peale.

Üks Praha kesklinna saartest kannab nime Laste saar (Detsky ostrov) – seal asub suur mänguplats igale vanusele, pluss jalgpalli, võrkpalli ja lauatennise mängimise ning rulatamise võimalused.

Eriti stiiline, puidust ja avar mänguplats paikneb Vinohrady linnaosas, peatuse Jiriho z Podebrad läheduses, Slezska ja Korunni tänavate vahel. Seal on ka korvpalliplats ning mis peamine – hiiglaslik tasuta batuut kooliealistele! Ärge ainult unustage jalatseid ära võtta.
Mis Praha mänguväljakute juures veel elementaarne ja meeldiv, on tasuta ja ruumikate tualettide olemasolu. Taas midagi, mida meie linnaisadel kõrva taha panna.

Samas, mis puudutab parke ja tänavaid, siis olge valvsad – teid võib talla alt rünnata koerakaka, mille koristamine pole just levinud komme. Ja mitte ainult parkides – ka linnatänaval tasub ettevaatlik olla, sest oma silmaga nägime, kuidas õllekast jooksis välja koer, tegi oma junni kesklinnas keset tänavat ära ning silkas kõrtsi tagasi.

Kui pargid läbi käidud või lihtsalt ei eruta, siis tasub ette võtta sõit mööda jõge, kas paadi või vesijalgrattaga. Ning väikelastele läheb loomulikult peale nii lihtne asi kui trammisõit mööda linna!

Kokkuvõtteks

Kui olla valmis selleks, et söögikohtades tohib suitsetada, ning osata hoiduda piraattaksojuhtidest (viige end kurssi umbkaudsete hindadega ja leppige enne sõitu tasu kokku!), siis on Praha tõeline Euroopa keskpunkt, suurejooneline ja odav koht puhkuse veetmiseks.

Päris hea ingliskeelne soovituste nimekiri lapsega Prahasse reisimise kohta: http://www.livingprague.com/kids.htm

Ärge ainult sellisesse soovitatud kohta sööma minge nagu T.G.I. Friday’s. Toit on seal nii jubedalt üle maitsestatud, et pakk kõige vängemaid kartulikrõpse on selle kõrval beebipüree. Ka hinnatase ei ole prahalik.

(Estraveller 4/2010)