Tuntud Jõuluvanamaa Rovaniemi jääb Ylläselt veel veidi lõuna poole.

Aktiivset tegevust mäesuusatajale ja lumelaudurile praegu jätkub, murdmaasuusatajad ja paljude muude talverõõmude nautijad saavad oodatu kätte ka nüüd, aprilli lõpus

Soomes tuntud majutusviis mökki on ka kaugel põhjas olemas ning kui kohapealne toit liiga kallis tundub, võib kööginurgas nõude, külmkapi ja nõudepesumasinaga ise majandada ja kaasavõetud toitu valmistada. Muidugi saab ka soome sauna ja pakutakse riietekuivatuse võimalust. Tasuta Interneti leidsime hotellis "Holiday Club".

Kohalesõiduks sobib hästi Helsingi–Kolari rong, mis võtab ka sõiduautod peale ning viib Helsingist 955 km kaugusele Lääne-Lapimaale. Kolari raudteejaamast viib liinibuss omakorda umbes 40 kilomeetrit edasi kõrge lumise Ylläse mäe (719 meetrit üle merepinna) jalamile.

Siin metsapiiril on hotellid, kohvikud, autoparklad, köistee tõskukite jaamad, murdmaarajad jne kohe käe-jala juures. Mökkid asuvad lähedal metsades sõiduteede ja murdmaasuusaradade ääres.

Ylläs on vaiksem ja rahulikum suusakeskus kui näiteks Levi. Sealt leiab ka Soome pikimad ja järsemad suusanõlvad, samuti Soome pikima laskumisnõlva – 3 km. Kuigi kõik majutuskohad jäävad suusanõlvadest mitme kilomeetri kaugusele, ei pea muretsema, kuidas mäele saab – suusamägede ja majutuskohtade vahel liikleb suusabuss.

Ylläse suusakeskus valiti 2007.a. Soome "Aasta suusakuurortiks".

Nägime seal üht omapärast kestvusvõistlust, mis kestis kokku 24 tundi. See koosnes gondliga ülessõidust Ylläse tunduri tippu ja allalaskumisest suuskadel või lumelaual köistee alumisse jaama.

Võistlus algas laupäeva lõunal ning pühapäeva lõunaks oli järele jäänud piisavalt palju võistlejaid, kes oskasid oma jõuvarusid hästi jagada, pingevabalt alla sõita ja gondeltõstuki ülessõidu ajal puhata.

Meile aitas siiski kolmest korrast lühemast sõidust päevas. Ja koju mökkisse sõitsime suusakeskuse mäe alt ikka slaalomisuuskadega paraja hooga allamäge, nii polnud suusabussi vaja oodata. Ja nii iga päev.

Lisaks mäesuusatamisele sai seal veel tegeleda murdmaasuusatamise, ratsutamise, huskikoerte ja põhjapõdrarakendite safaritel osalemise, mootorsaanisõidu, räätsaretke, jääaugust kalapüügi ning jääaugus ujumisega.
Loo autor murdmaarajal - sel ajal, kui Eestis on ülaste aeg.

Suusa- ja lumelauahuvilisele olulist

- hooaeg kestab oktoobrist maini
- kokku on 63 rada ja laskumisnõlva, nendest 6 rohelist, 27 sinist ja 6 musta
- kokku on 53 km hooldatud suusaradu, neist 30 km valgustatud
- pikim laskumistee on 3 km pikkune (Soome pikim) "Jättipitka"
- lumepargid on nii algajaile, edasijõudnutele kui ka kogenud hüppajatele
- pakutakse gondel-, tool- ja nööptõstukeid kokku kuni 30 tk
- süüa saab 11 suusarestoranis
- õppida saab kahes suusakoolis
- raja kõrvalt leiab suured rajavälise (off-piste) sõidu alad
- laskudes on suurim kõrguste vahe kuni 463 m
- lapsed saab saata lasteradadele
- murdmaaradu on kokku 320 km, keskel uisu- ja äärtel klassikarada.

Enne väljasõitu on mõistlik kontrollida piletiinfot veebis www.yllas.fi.

Kuidas kohale jõuda?

Kõige mugavam on Ylläsele sõitmiseks kasutada Helsingist väljuvat öörongi Helsingi-Kolari. Hommikuks olete juba Kolaris. Ka oma auto saab rongi kaasa võtta - selleks on spetsiaalsed autorongid.

Ylläse suusakeskus asub Helsingist 955 km kaugusel Lääne-Lapimaal Kolari külje all. Piirkonnas on kaks küla - Äkäslompolo asub Ylläse mäe põhjaküljel ja Ylläsjärvi lõunaküljel. Kahte küla ühendab maaliline teekene.

Kohapeal liiguvad suusabussid külade ja suusakeksuste vahel.

Lähim lennujaam on Kittilä umbes 40 km kaugusel. Edasi Ylläsele viivad sealt bussid. Ka Rovaniemis on lennuväli, kuid see jääb juba 170 km kaugusele.