Esiteks võib proovida teeselda, et oled kohalik. Sõltuvalt riigist ja keeleoskusest võib see töötada ja võib absoluutselt mitte töötada. Kohalikele öeldakse harvem kõrgem hind, neid ei vaadata kui jalutavat rahakotti ning sõitu pigem peale ei suruta. Suure seljakotiga on muidugi raske jätta muljet, et elad kõrvaltänavas ja oled teel nurgapealsesse putkasse ajalehte ostma.

Vahel on tark valida hoopis tallatakso - auto sind sellistesse kohtadesse juba ei vii!

„Kuhu soovid, kuhu soovid?“ jätkab katkematu koor su kõrvus. Niisiis, sinu ülesanne on leida ses halastamatus maailmas endale sobiv juht. Mõned nipid:

• Tee endale juba enne olelusvõitlusesse astumist selgeks, kuhu täpsemalt sa sõita soovid. Täpne aadress ning ideaalis ka mingi kuulsam koht selle ligiduses (näiteks park, kaubamaja, monument, väljak) – tihti ei tea ka taksojuhid peast, kus mingi tänav asub, kuid kuulsa orientiiri nimetamine annab sulle võimaluse küsida kohe umbkaudset hinda. Ära näita välja, kui sa pole endas kindel, ega lase endale pähe määrida sihtkohti, kuhu sa tegelikult minna ei tahtnud.

• Uuri kohalikelt, kui palju keskmiselt taksosõidud maksavad (loomulikult juhul, kui taksos pole taksomeetrit – sellisel juhul jälgi, et see oleks sõitu alustades nullis). Tee kindlaks, et see „kohalik“ pole mõni teine taksojuht, kelle sõbra autosse sa end parasjagu sisse üritad moosida.

• Eelista taksojuhti, kes pole pealetükkiv ning asub kogu mürglist veidi kaugemal.

• Valikul võid tähelepanu pöörata ka autole – kas tegemist on ametliku taksoga või isehakanuga (ei pruugi alati olla halvem), kas rehvid on kulunud (eriti oluline näiteks mägiteedel) jne. Vahel on targem valida veidi kallim hind, kuid parem auto – lõpuks on oluline oma sihtkohta ikkagi ühes tükis jõuda.

• Kaubeldes hinna üle küsi esmalt nende pakkumist. Kui see on ebaausalt suur, siis otsi kas uus juht või vasta ebaausalt väikese hinnapakkumisega. Ideaalis jõuate niimoodi edasi kaubeldes lõpuks mõlemaid pooli rahuldava tulemuseni. Ära muutu kitsiks, vahel pole mõne üleliigse sendi üle kauplemine väärt muidu heast juhist loobumist.

• Kui sul on rohkem aega, võid uudishimulikemate juhtidega rääkida ka oma riigist, seejärel kaubelda jälle veidi hinna üle, siis pajatada oma perest – kui olete juba rohkem sina peal, on väiksem tõenäosus, et autojuht sind petta üritab.

Kasahstanis mängib igaüks taksot. Kitsede vahel auto peatamine on lihtne ning tihti küsivad isehakanud hoopis soodsamat hinda, kui n-ö päris taksod.

• Vaata enda ümber ringi. Ehk saad taksosõitu kellegagi jagada? Hind on soodsam ning taksojuhil hea meel. Tee siiski kindlaks, et kõik sinuga autot jagada soovivad sõitjad lähevad ka päriselt samas suunas.

• Veendu, et sul on piisavalt sularaha, väiksemates kupüürides. Liiga suurt rahatähte pakkudes ei pruugi neil olla vahetusaha, halvemal juhul jätavad juhid ülejäänu lihtsalt omale. Kui sa pole hinda millegipärast enne sõidu alustamist kokku leppinud, siis ära näita, kui palju raha sul kaasas on. Hoia sõiduks mõeldud raha eraldi, et hind ootamatult vastavalt sinu rahakoti sisule kõrgemaks ei hüppaks.

• Kui autos on taksomeeter, on hea jälgida kaardi pealt, kus ja kuidas te sõidate, et vältida spontaanset „linnatuuri“ tegemist ning hiljem ulmeliste summade maksmist.

Jää alati viisakaks, enesekindlaks ning sõbralikuks. Ära lase endale pähe istuda, kuid samuti pole aus eeldada, et kõik sohvrid üritavad sinust viimsegi raha välja pigistada. Tugev eeltöö hindade ja sihtkoha üle on võti, mis teeb taksojuhiga kauplemise olulisemalt lihtsamaks ja mugavamaks.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel blogis: https://wandersell.org/
Facebookis: https://www.facebook.com/wandersell/
Instagramis: https://www.instagram.com/wanderselltravels/