Olin juba mõned nädalad naljatanud, et teeks uue kalliralli tänavatel sildiga “Free Hugs” (tasuta kallid). Naljatanud, sest kõik, kes mu Vietnami kallirallit on näinud on küsinud, et kas ja millal ma järgmise teen. Vietnamis toimunud aktsioon oli hetkemõte, mis sai teostatud 2 päeva enne riigist lahkumist.

Põhjus oli lihtne – näidata hoolivust ja armastust inimeste suunas, kellega ma seda fantastilist maailma jagan. Mulle meeldib tuua inimeste ellu rõõmu ja siiras naeratus ning südamlik kalli teevad mitme inimese päeva juba kordades ilusamaks.

Enne Vietanami kallirallit avalikustasin tänavatele mineku Facebook lehel “Expats in HCMC”, kus mitmed inimesed olid väga skeptilised ja osad olid huviatud ühinema. Kui päev kätte jõudis, siis minuga ühines pikemaks ajaks vaid Kirsty, kes avaldas päevad tagasi soovi kogu ettevõtmist filmida. Ta uuris, et kas ta tohib seda teha. Pakkumine oli üllatav aga mulle meeldis ta projekti sisu. Kirsty oli just algatamas oma uut projekti, kus ta teeb lühivideo inimestest, kes teevad maailmas midagi erakordset. Ta ütles, et mu kalliralli on hea avapauk ta projektile. Olingi nõus.

Üle kahe tunni kestnud kallide jagamine Ho Chi Minh Citys oli vapustav elamus nii mulle kui Kirstyle. Me põrmustasime inimeste eelarvamuse, et HCMC tänavatel on inimesed väga tagasihoidlikud ja endassetõmbunud. Jagasin üle 100 kalli.

Mitmel korral tekkis isegi järjekord ning osad inimesed jooksid mu praktiliselt pikali. Ma suunurgad olid peale seda elamust naermisest krampis! Olin füüsiliselt väsinud aga laetud fantastilise energiaga.
Enamus kallide jagajad olid kohalik Vietnami rahvas. Kuna paari kilomeetri raadiune liikumispiirkond on populaarne ka turistide seas, siis sain kostidada kallidega erinevaid rahvusi. Vanusegrupp oli ka väga varieeruv ning enamus inimestest ei rääkinud minuga sama keelt, mis tegi kogu elamuse veelgi südamlikumaks.

Neljapäeval peatusin mõttel, et teeks kalliralli ühes Rio väga asustatud kohas. Laupäeval langetasin otsuse Gloria turu kasuks, mis oli vaid paarisaja meetri kaugusel mu koduuksest.

Kuulsin, et seda turgu külastab suur rahvamass ning enamus neist on keskealised või vanemad kohalikud elanikud. Mind kütkestas see mõte väga.

Laupäeva õhtul võtsin valge papp-paberi, millele sai tund hiljem sõne “Abraços Grátis” (tasuta kallid).

Pühapäeva ennelõunal läksin koos Crisiga neljast hommikul kuni kaheni päeval avatud turule.

Alustasime sissejuhatava videoga, kus seletasin tegevuse põhjuseid ja asukohavalikut. Ja kõik järgnev on üks järjekordne särav mälestus! Emotsioonid olid laes ja 1,5 tundi läksid kibekiirelt. Kõige meeldejäävamad kallistused olid kalamüüjatega. Kui näitasin neile silti, siis nägin nende silmist, et nad on huvitatud, aga takistuseks olid mustad ja lõhnased tööriided. Viipasin, et see ei ole mingi põhjus. Võtis veidi aega, kui nad leebusid ja sai aru, et see ei ole takistus saada ühe maailma parima kallistuse osaliseks. Nii ma ronisingi nende putkasse ja jagasin universiaalset armastust.

Lõpu poole, ühes väga rahvarohkes sektsioonis läksid inimesed kohati pöördesse. Põhjuseks osav ja siiras läbirääkimine kallide jagamiseks läbi suure keelebarjääri. Üks meeskond krabas mu sülle ja tegi "hamburgerit" (3 inimest, mina keskel). See oli üks imeline mälestus tollest päevast.

Paljud on mulle öelnud alates veebruarikuust, mil tegin esimese kallirali, et suudan enamus inimesi kehakeele ja siirusega pehmeks rääkida. Nad on alati üllatunud, et kuidas ma nii palju kallisid saan.

Arutasin teemat hiljem sõpradega, kes selle taaskord päevakorda võtsid. Olime ühel arvamusel, et kui sa lähed tänavale kallisid jagama, siis mossis nägu ja tuim ühe koha peal seismine töötab vaid sinu kahjuks. Lisaks neile lihtsatele reeglitele on koheselt tuntav, kas kallisid jagav/küsiv inimene kiirgab positiivset energiat. Minu arust on kallide jagamise tagamaad väga olulised. Mina teen seda vaid sooviga näidata, et ma hoolin kõikidest teistest.
Gloria turg.

Ettevõtmine sai läbi ilusa akti seotud ka SporTV kultuuriliste erisuste projektiga. Võrdlesin reaktsiooni ja vastuvõttu Vietnamis toimunud kalliralliga. Erisused olid väikesed. Sain Gloria turul kaks lille ja inimesed tundusid isegi rohkem avatumad.

P.S. Lähitulevikus peaks valmima ka lühivideo Gloria turul aset leidnud kallirallist. Mu sõbra sõbrad on väga huvitatud video kokkumonteerimisest.