Te saate imestada ja üllatuda asjade üle, mida te tõenäoliselt kusagil mujal enne näinud ja kogenud pole – näiteks käies ära Euroopa suurimas troopilises veekeskuses Tropical Islands, kus teid ootavad ookeanilained, vihmamets ja paradiisilinnud…

Berliinlased ütlevad naljatades, et kui Brandenburgi liidumaad oma järvedejõgede, võlumetsade ja romantiliste külakeste, losside- parkidega olemas poleks, tulnuks see välja mõelda ja ehitada – sest pealinna melust ja kiirest elurütmist väsinud inimestel poleks lihtsalt muidu kohta, kus end mõnusalt ja muretult lõdvaks lasta, loodust, kultuuri ja head sööki-jooki nautida. Tõsi on, et vaid vähem kui tunnise rongi- või autosõidu kaugusel pulbitsevast Berliinist avaneb tulijale sootuks teistsugune maailm, elulaad ja kombed. Elbe ja Oderi vahel laiuvad maastikud on oma metsade-parkide, arvukate muinasjutuliselt kaunite ja ajalukku läinud losside ning ammendamatute puhkevõimalustega niivõrd köitvad ja omapärased, et ma ei imesta põrmugi, kui siin veedetud päevad lõpuks kogu teie suhtumist Saksamaasse kapitaalselt muudavad.

Kas te oleksite osanud aimata, et otse Euroopa südames saate viskuda Lõunamere lainetesse ja sukelduda Bali helesinises laguunis; jalutada 200 meetri pikkusel liivarannal, nuusutada vihmametsa lõhna ja jalutada ringi koos paabulindudega, laskuda südame põksudes alla 9-korruselise maja kõrgusest veetorust ja tõusta õhupalliga taeva alla.

See kõik on võimalik – Euroopa suurimas veepargis Tropical Islands.

Kuidas ookean ja vihmamets lennukiangaaris kokku said

Ma julgen tunnistada, et mu tunded Tropical Islandsi külastamise eel tänavu varasuvel olid mõneti kahetised: ühest küljest tahtsin väga oma silmaga näha seda 2004. aastal valminud ja toona lausa uskumatult suure (66000 m²!) - vihmametsa, troopiliste lindude ja mererandadega siseruumis asuvat “maailmaimet”.

Teisalt olen aga üsna tõrges taoliste masside keskel puhkamise suhtes ja mis seal salata, arvasin, et see on minusugusele “kultuurigurmaanile”, kes pigem mööda kontserte-kirikuid, muuseume ja vanalinnu uitab, kui tuhandete keskel kusagil siseruumis “päikest võtab ja meres ujub” üks paras katsumus. Kuid õnneks võin nüüd tagantjärele tõdeda, et see oli üsna meeldiv ja igal juhul erakordne kogemus, mida siinjuures lahkelt teiegagi jagan. Lastega peredele, kes kallist ja kaugete maade ja merede taha lendu ette võtta ei taha või saa, on see lausa ideaalne sügis-talvise puhkuse paik.

Algselt oli Berliin-Dresdeni kiirtee äärde, keset Krausnicki metsasid ehitatud klaasist ja terasest hiigelhall mõeldud lennukitööstuse arendamiseks, täpsemalt kaubaveo dirižaablite ehitamiseks.

Kui 70000 ruutmeetrise klaaskatusega ja 14000 tonni ehtsat saksa terast olid 2000. aastaks paika saanud, olid ajad lennukitööstuse projektiga edasi minekuks pehmelt öeldes ebasoodsad.

Tõele au andes ei näinud selles imelises hoones ilmavalgust mitte ükski kavandatud ülisuurte kaupade transportija. Lood klaasist superhalliga oleksid võinud olla täbarad tänini, kui mitte Malaisia firmal Tanjong PLC poleks 2003. aastal pähe torganud geniaalne idee: milleks lennutada sakslasi tuhandete kaupa soojadele mererandadele teise maailma otsa, kui seda kõike on võimalik pakkuda siin – otse Euroopa südames. Mõeldud-tehtud!

Ambitsioonikas ja eks paljudele idee väljakäimise ajal ka üsna uskumatu ja teostamatu plaan sai reaalsuseks juba aasta pärast – 19. detsembril 2004. aastal avati klaasist megaangaaris Euroopa suurim siseruumides asuv troopiline puhkekeskus, mis meelitas puhkajaid ligi kui mesitaru. Aasta tagasi alustati koguni puhkemajade ehitamist, sest soovijaid, kes tahaksid veekeskuses rohkem kui päeva veeta, on arvukalt.

Hiigelsuurel territooriumil asuvate “saarte” vahel võib olla esialgu veidi raske orienteeruda, kuid kuna igal pool on viidad ja asendiplaanid, ei tohiks lõppkokkuvõttes keegi hätta jääda. Siiski tasub meelde jätta koht, kuhu end “ankrusse” sätitakse, sest muidu võib sõbratuttava või pereliikmete ülesotsimiseks lihtsalt liialt aega kuluda. Kogu “saarestik” jaguneb põhimõtteliselt kahte suurde ossa: troopiliste elamuste ja aktiivse puhkuse tsoon ning saunade ja spaa tsoon.

Luksuslikud saunad

Saksa kombe kohaselt harrastatakse ka siinsetes saunades alastikultuuri ja tegu on segasaunadega. Kui see tõsiasi kellegi jaoks ebamugavust tekitab, on muidugi kahju, sest nö võrdsuse printsiibist lähtuvalt ei vaadata riides ringiuitajatele hästi, või tehakse isegi märkus. Kes aga alastikultuuri naudivad, saavad siit tõelise elamuse – pooleteise jalgpalliväljaku suurune, kuuest eri tüüpi saunade ja basseinidega alaks jagatud kompleks on kuulutatud Saksa Saunaühingu poolt Premium-klassi kuuluvaks, mis on kõrgeim kvaliteedimärk. Igaüks neist võrratutest mini-saunamaailmadest on väärt, et seda külastataks ning liialdamata võin öelda, et iga siin veedetud minut on elamus.

Lisaks saunadele ja soojadele basseinidele on ka külmaveeallikas, ravidušid, massaažikabinetid, solaarium, mediteerimise ruumid, fitness club ja tervisekohvik.

Otse saunaala kõrval asub ka üks kahest telkimiseks mõeldud liivarandadest.

Troopilised rannad ja “päris” päike

Vahet pole, kas enne sauna ja siis Lõunamere soojadesse voogudesse – imelised on kolme tuhande ruutmeetrine meri ja 200 meetri pikkuse lumivalge liivaga rand igal juhul. 28kraadine vesi, lainetemüha ja silmapiiril kumav helesinine horisont, sekka üksikud pilvetutid – illusioon on täielik! Päikesevõtu terrassid on rahvast tulvil, sest tänu spetsiaalsetele UV lampidele saab siin end tõepoolest mõnusalt pruuniks päevitada.

Nagu tõelisele rannamelule kohane, toimuvad rahva lõbustamiseks saarele ehitatud laval tihti showd ja esinemised, nii et igav pole siin küll kunagi. Kui aga jalutate üle mäe ehk läbi saare keskel asuva lopsaka vihmametsa, jõuate veelgi soojema (32kraadise) veega Bali sinisesse laguuni. Siin valitseb tõeline džunglimeeleolu – kaljukoopad, kärestikuline mägijõgi, kosed, liutorud ja veekeerised…

Need, kes igatsevad tõelisi seiklusi, tasub proovida nii Lõunamere rannal sooritatavaid õhupallisõite või ronigu Saksamaa kõige äkilisema ja kõrgeima (27 m) ja 76 meetrise veetoru “kõhtu”, et laskuda sealt seest õõnsaks võtva kiirusega otse merevoogudesse. Muuseas, veetorude torni tasub ronida kasvõi ainuüksi sellepärast, et vaade, mis sealt troopilistele saartele avaneb, on muljetavaldav ja kaunis ning valik alla liuglemiseks on mitmekesine: pikim laskumine on 112 meetrine ja äkilisimal (Power Turbo) võtab laskuja sisse kuni 70 kilomeetrise tunnikiiruse!

Kuid tulles korraks tagasi vihmametsa juurde, mis on suurim inimkätega siseruumidesse rajatud omataoline maailmas, tuleb möönda, et tegu on tõelist avastamisrõõmu pakkuva elava botaanikaaiaga.

Vaade Bali laguunile.

Põhjalas pottides vaevu hingitsevad taimekesed, mille õitsemist (viljadest rääkimata!) keegi peres ei suuda meenutada, säravad siin oma lopsakas ilus ja õiterohkuses. 50000st vihmametsa istutatud puu-, põõsa- ja lilletaime esindavad enam kui kuutsada
Aasia, Vaikse ookeani saarestike ja Lõuna-Ameerika regioonide taimeliike ja nende seas on ka mitu haruldust – kaks 100-aastast viigipuud, 18 meetri kõrgune palm, lugematult kauneid orhideesid ja mangroovipuude salu. Et see ilu kõik ära näha, võite linnuvidina ja tuvide kudrutamise saatel jalutada terve kilomeetri…

Öö rannal – kas pole romantiline!

Üks tõeline magnet on muidugi Bali laguuni kaldale rajatud Tai, Borneo, Bali ja Samoa külad. Sinna jõudmiseks tuleb minna läbi võimsa Bali-stiilis värava, mis on suurim taoline ehitis väljaspool Balit ja mis sümboliseerib sealses kultuuris jõudmist nn pühale alale ning. Eri piirkondade kohalikku puitarhitektuuri järgivad majad on ehedad ja ehitatud asukohamaades ning seetõttu tasub neid huviga uurida. Majades on koha leidnud hõrgutavate toitudega restoranid, õdusad kohvikud ja baarid ning nii mõnegi katuse all saab magamiskotis ja matil ka ööbida – võimalus, mida noored ohtralt kasutavad. Mis ööbimisse üldiselt puutub, siis pole telkimisplatsile vaja tulla oma telgiga – vihmametsa kämpingus ootavad teid kahe ja neljakohalised telgid.

Teine ööbimisvõimalus on kahekohalised lodge’id, mitmed neist asuvad väga romantilistes paikades ja on seetõttu ülinõutud. Hubastes ja eri stiilis sisustatud lodge’ides on olemas rannapuhkuseks kõik vajalik ja isegi minibaar.

Kolmas võimalus ööseks siia jääda on veepargi lähistel asuv 5-tärni kämpimisala, kuhu mahub ligi sada autot või autokaravani ning on olemas kõik automatkamiseks olulised mugavused.

Meelelahutust igale maistele

Kel vees hullamisest isu täis saab, võib nautida kõikvõimalikke meelelahutusüritusi. Nii Lõunamere (Südseebühne) väikesel, kui ka troopiliste külade alal asuval suurel Wayangi laval toimib alati midagi huvitavat nii päeval kui õhtul.

Vaade liutorude tornist: paremal Lõunameri, keskel vihmamets, vasakul Bali laguun.

Kasulikku ja täpsustavat infot:

• Turismiinfo Brandenburgi liidumaa kohta: www.brandenburg-tourisn.org
• Tropical Islands: www.tropical-islands.de
• Tropical Islandsi klaashall on suurim kuppelklaasiga hall maailmas: 360 m pikk, 210 m lai ja 107 m kõrge (siia mahuks püstiselt New Yorgi Vabaduse sammas ja Eiffeli torn pikali asetatuna). Pindala on 66000 m² (mahutaks 8 jalgpalliväljakut).
• Asub Berliinist 60 km ja Dresdenist 100 km kaugusel.
• Kohale saab kas autoga (A13) või mugavalt rongiga otse Berliini keskvaksalist (RE 2 või RB 14, peatus Brand. Tropical Islandi ja rongijaama vahel käib tasuta buss).

(Reisimaailm 8/2010)