La Plata jõe suudmesse, kus praegu asub Buenos Aires, tekkis tihedam asustus juba 16. sajandil, siis, kui Euroopa immigrandid tulid Uude Maailma õnne ja rikkust otsima. Sellest ajast alates on immigratsiooni hõngu linnas tunda igal sammul, siia on justkui koondunud killukesi paljudest Euroopa kultuuridest. Pea kõik argentiinlased on ju hispaanlaste, itaallaste, sakslaste, inglaste, ukrainlaste, poolakate ja teiste rahvaste järeltulijad, kes püüavad elus hoida oma esivanemate traditsioone.

Buenos Airese vaieldamatult kõige värvilisem linnaosa on La Boca. See on piirkond sadama lähedal, kuhu omal ajal asusid elama need immigrandid, kellel ei olnud võimalik endale elupaika linna keskel lubada. Selleks, et nende igapäevane elu veidigi rõõmsam tunduks, värvisid nad oma majad erksates toonides. Sealsamas sündis ka tango, immigrantide tants, milles väljenduvad kurbus ja eluraskused. Ka Evita elas paar aastat La Bocas, kui ta tuli pealinna näitlejana õnne otsima.

Kuigi palju aastaid rändas Evita surnukeha mööda maailma ringi, on ta praegu maetud Recoleta linnaosa rikaste perekondade surnuaeda, kus iga perekonna hauakamber näeb välja nagu pisike tempel. Kõrgete surnuaiamüüride vastas leiab palju tänavakohvikuid ja restorane, millest osa muutuvad hilja õhtul ööklubideks.

Recoleta linnaosa läheb sujuvalt üle Palermoks, mis on eelkõige kuulus suurte linnaparkide poolest. Seal on ka looma­aed, kus ühed kuulsamad elanikud on valged tiigrid ja 50aastane šimpans Pancho. Kuid mitte üksnes loomade pärast ei tasu sinna minna, vaid ka loomaaia arhitektuuri pärast. Nimelt on igale loomale projekteeritud maja nende päritolupiirkonna stiilis, osa on isegi tuntud arhitektide tööd.

Linna kõige modernsem osa, Puerto Madero, tekkis vana sadama kohale. Seal on linlastel kombeks ilusa ilmaga jalutamas käia. Need, kes vana aja hõngu otsivad, lähevad hoopis antikvariaatide linnaosasse San Telmosse, kus nädalavahetusel avatakse ka käsitööturg. Öösiti võib seal nautida alternatiivmuusikat pisikestes hubastes baarides.

Kõige rahvarohkem tänav südalinnas on Florida kaubandustänav, kus on esindatud peagu kõik tähtsamad Euroopa ja Ameerika kaubamärgid. Kõige ilusam koht sisseostude tegemiseks on kaubamaja Galerias Pacifico, hoone, mis ehitati 19. sajandi lõpus, jäljendades Prantsuse hetke arhitektuuri suunda. 20. sajandi keskel kaunistasid riigi nimekaimad kunstnikud kaubamaja laed.

Lõunas: morsad ja nandud
Chubuti provintsi kirdeosas, Buenos Airesest 1400 km lõunas, asub Puerto Madryn, mis on Valdesi poolsaare suurim linn. Et kliimaolud on karmid, on piirkond hõredalt asustatud. Esimesed immigrandid saabusid Walesist ning ehitasid siia oma linnakesed, milles tänaseni peetakse kinni Walesi kommetest. Poolsaar ise on tunnustatud ülemaailmselt inimkonna looduspärandina ning selle suurimaks vaatamisväärsuseks on just taimestik ja loomastik oma puutumatuses.

Enneolematu kogemus on rannast vaadelda merel mängivaid lõunavaalasid. Kuid isegi uskumatum on neid näha avamerel paari meetri kaugusel laevast. Rannas vedelevad merilõvid, morsad ning jalutavad pingviinid. Kui õnne on, siis ehk näeb ka mõõkvaala. Sisemaal võib kohata guanakosid, halle rebaseid, marasid ehk patagoonia kõrgete jalgadega jäneseid ja nandusid. Loomulikult saab nautida ka pikki jalgsimatku Atlandi ookeani randadel, mille ääres kõrguvad kaljud koosnevad teokarpide ja liiva segust.

1600 km Buenos Airesest lõunas, 790 meetri kõrgusel merepinnast asub 80 000 elanikuga linn San Carlos de Bariloche. See linn on kuulus teda ümbritsevate ilusate järvede ja mägede poolest. Argentiinlased ise peavad seda üheks kaunimaks kohaks riigis. See on linn, kuhu eranditult kõik keskkooli lõpetavad noored tulevad lõpuekskursioonile. Suuresti ka selle traditsiooni pärast võib pisikeses saksapärases linnas leida üllatavalt palju ööklubisid ja baare. Vanemad inimesed käivad Bariloches eelkõige talviti suusatamas ja suviti kalal. Bariloche šokolaad on kuulus kogu maal. Erinevalt üldlevinud arvamusest Argentinas, et päkapikud on halvad, on Bariloche tuntud seal justkui elavate heade päkapikkude poolest, kes abistavad inimesi.

Santa Cruzi provintsi edelaosas, 2700 kilomeetri kaugusel Buenos Airesest asub Calafate linn. Kevadel on seal metsaalused kaetud kollaste lilledega ning suvel marjadega. Öeldakse, et see, kes Calafates marju sööb, läheb sinna alati tagasi. Calafate jääliustike looduspargi 60 000 hektaril on kokku 47 jääliustikku. Nendest suurim ja kuulsaim on Perito Moreno.

Buenos Airesest 3200 km lõunas Beagle'i kanali ääres asub Ushuaia, Tulemaa provintsi pealinn. Linna ümbritsevad Martiali mäed, mistõttu on see ehitatud mitmele eri tasandile. Ushuaia on võib-olla rohkem tuntud nimega Fin del Mundo - Maailma lõpp -, kuna tegemist on maailma kõige lõunapoolsema asustusega. Aasta ringi saab siin tutvuda kohaliku loodusega, teha mägimatku, sõita kanuuga, kalastada, harrastada murdmaa- ja mäesuusatamist. Ushuaiast väljuvad ka laevareisid Beagle'i kanalile ning neile, kes tahavad inimasustuse selja taha jätta, avaneb võimalus sõita Antarktikasse.

Läänes: Andid ja vein
1561. aastal asutatud Mendoza linn on parim paik veinisõpradele ja mägironijatele. Buenos Airesest 1050 km kaugusel asuv linn on nii majanduslikult kui ka kultuuriliselt kõrgelt arenenud. Enamik Argentina veinidest, mida eksporditakse tervesse maailma, sealhulgas ka Eestisse, toodetakse Mendozas. Pisikesi veinivabrikuid võib kohata lausa üksteise kõrval ning osasse võib isegi ööseks peatuma jääda. Lisaks sellele, et see on hea piirkond viinamarja kasvatamiseks, leiab seal ka kõiki teisi puuvilju, mille suurus paneb lausa imestama.

See on ka seiklusturismi keskus: rafting öösel täiskuu ajal, jalgsi- ja ratsamatkad, kanuumatkad ning talviti suusatamine on vaid üks väike osa sellest, mida see piirkond pakub. Sealt väljuvad ka mitmepäevased ratsamatkad Andidesse, kus saab näha 1972. aastal alla kukkunud lennuki rususid. Lennuki pardal oli Uruguay ragbi-meeskond ja nende lähedased, kellest 16 suutsid ekstreemsetes tingimustes üle elada 10 nädalat, enne kui neid päästma tuldi. Nendele, kes tõsisemalt alpinismiga tegelevad, oleks suur katsumus vallutada Ameerika mandri kõrgeim mägi Aconcagua (6962 m).

Põhjas: hiidkaktused ja Iguazu
Cordoba, mis asub Buenos Airesest 690 kilomeetri kaugusel, asutati 16. sajandi lõpus. See on riigi suuruselt teine linn. Jesuiitideaegset koloniaalstiilis linna loetakse UNESCO kultuuripärandi hulka. Cordoba on väga oluline kultuurielu keskus, kus teatreid, kunstigaleriisid ning muuseume on külluses. Samas on linn ümbritsetud ilusate mägede ja järvedega, kuhu argentiinlased meelsasti nädalalõppu veetma sõidavad.

Salta asub 1500 km kaugusel Buenos Airesest, Argentina loodeosas. 4200 meetri kõrgusel mägedes saab sõita "pilverongiga" ning nautida uskumatuid mägimaastikke. Salta baroksest kesklinnast vaid 100 km kaugusel asub Jujuy. Selle provintsi seitsmevärvilistes mägedes elavad indiaanlased ja nende laamakarjad. Sealseid pigem küladega sarnanevaid linnu eraldavad üksteisest piiritud hiidkaktuste väljad.

Puerto Iguazu on Argentina kõige põhjapoolsem linn, mis asub Buenos Airesest 1800 km kaugusel Misionese provintsis. Puerto Iguazu on ka piirilinn Paraguay ja Brasiiliaga, kus Iguazu ja Parana jõed saavad kokku ning eraldavad üksteisest kolm riiki. See on vihmametsade piirkond, kus on maailma veerohkeim Iguazu kosk. Seda näeb ka Steven Spielbergi filmis "Indiana Jones ja kristallpealuu kuningriik".

Praegu on Argentinas kevade algus.

Argentina pindala on 2 766 889 km2 ning riigi ühest otsast teise on 5050 km. Nende pikkade distantside läbimiseks on kõige lihtsam viis lendamine. Aerolineas Argentinas viib reisijad kõikidesse provintsidesse, kuid siseturismi kõrghooajal peaks piletite hankimisele varakult mõtlema. Bussiga reisida on loomulikult odavam, kuid nii pikkade vahemaade läbimiseks võib kuluda päevi. Viimastel aastakümnetel on raudteed hooletusse jäetud ning rongiühendus paljude kohtadega on katkenud.