Mind on alati hämmastanud Abruzzo kui maakonna suhteliselt vähene tuntus. Ka turiste ei voori siia piirkonda busside ja lennukite kaupa, ometigi on siin piirkonnas olemas kõik, mis ühele turistile Itaalia pakkuda võib. Pärast aastaid siinkandis viibimist olen aru saanud, et võib-olla on see hoopiski luksus, et iga turist siia rändama ei satu, kuigi viimastel aastatel on piirkond arenenud turisminduses tohutult, avatud on palju infopunkte, linnakesed ning provintsid on panustanud reklaamile ja promotsioonile nii rahvuslikul kui rahvusvahelisel tasandil suhteliselt palju.

Just viimane paistab päris edukas tegevus olevat, kuna ka soodsad lennud Ryanairiga Oslost, Londonist ja Hollandist on toomas palju turiste. Kõik see on Vasto piirkonnas elavdanud ka kinnisvaraturgu nii rannapiirkondades kui ka väikestes harmoonilistes Abruzzo mägikülakestes, kuhu paljud põhjamaa pered endale suvekodu on soetanud.

Kliima on aasta ringi ideaalne, suusanõlvad tunnise sõidu kaugusel rannikust, pea igast mägikülast jõuab poole tunniga liivasele rannale. Lisaks kõigele vastab Vasto geograafiline välimus täielikult ühele tõelisele Itaalia unelmale (selline, nagu me tavaliselt televiisorist näeme turismisaateis või ka filmis): helesinine soe meri, mäed, oliivisalud ja viinamarjaistandused ning maalilised külakesed, kergelt kaootiline liiklus ja hulgaliselt lahkeid kohalikke, kes armsalt, kuid suhteliselt koomiliselt, turistiga inglise keelt püüavad rääkida.

Loreto Aprutino külake.

Abruzzo maakond on täis ajalugu ja üllatusi, kindlasti üks vaieldamatuid selle maakonna pärle on Aadria mere äärde peidetud linnake Vasto. See linn asub Chieti provintsis, mis on Abruzzo maakonna lõunapoolseim provints, palistatud ühest äärest imeilusa rannikuga, teiselt poolt piiratud kõrgete mägedega. Lõuna pool asub Molise maakond, mille kõrval kohe klassikalises LõunaItaalia rütmis tuksuv Puglia. Põhja poole jäävad veel kolm Abruzzo maakonna provintsi: Pescara, L’aquila ning Teramo.

Vasto rannajoon on imeilus, julgen väita, et ka üks ilusaimaid Itaalias. Mitukümmend km pikk rannariba, millest ca 10 km on heledat liiva ning teine samapalju rannikut on kaetud lamedate väikeste kividega või väikeste kaljudega. Vasto linn ise asub liivasel künkal, ca 150 m üle merepinna, kust avaneb panoraamvaade Vasto lahele ning Vasto rannaäärsele piirkonnale, mida kutsutakse Vasto Marinaks.

Vasto ajalugu on mitte aastasadu, vaid aastatuhandeid pikk. Esimesed tõendid selle linna olemasolust ulatuvad aega, mis oli 5 saj. e.Kr. Siis oli küll linnal teine nimi ning asukohtki mõned km põhja pool võrreldes tänapäevasega. Linn läbi aegade on üle elanud langusi ning tõuse, saanud sõdades rüüstada, vallutatud ja tagasi vallutatud, mitmeid kordi ümber ja üles ehitatud. Pikast ajaloost on aga palju siiski säilinud ning ka veel tänapäeval silmaga nähtav.

Näiteks nö esimese Vasto linna asukoha (tänasel päeval Punta Penna piirkonna nime kandev) alal leidub merepõhjas ehituselemente, säilitusanumaid, matmisurne jne, mis pakuvad huvi arheoloogidele ning sukeldujatele. Praeguses Vasto linnas on imeline võimalus külastada mõned aastad tagasi restaureeritud vanaroomlaste saunade ja basseinide süsteeme. Nende suurus ning komplektsus lasevad vaid aimata, kui oluline ning külastatav oli see keskus omal ajal.

Sellise saunakeskuse toimimiseks oli linna ehitatud palju suuri veehoidlaid ja trasse, mis ka veel tänapäeval on nähtavad paljude ehitiste osadena. Naljatades kardabki iga vanalinnas elav majaomanik tõsisemaid remonditöid või ümberehitustöid ette võtta, kuna kunagi ei tea, mis salajane kamber või kelder või müüriosa tuleb ilmsiks. Sellisest leiust tuleb ehitusfirmal loomulikult kohe teavitada vastavat organisatsiooni, mille järel arheoloogilisteks täpsustusteks majaomaniku kodu muutub kuudeks või ka aastateks (olenevalt leiu suurusest ning heast oskusest töödega venitada) tõeliseks eksperimentõppeuurimispaigaks.

Vasto linna ehivad lugematul hulgal nooblid hooned ning kirikud, kõik mitmesaja aastase ajalooga. Kindlasti on linna ehteks Palazo d’Avalos, sajandeid elas selles lossis Vasto linna valitsenud perekond d’Avalos. Hetkel on selles lossis suur kunsti ja ajaloomuuseum ning lossi siseõues ning aias korraldatakse hulgaliselt kontserte, tehakse teatrietendusi, konverentse jne. Lossist ja lossiaiast avaneb hingemattev vaade õhtusel ajal tulesäras olevale lahele Vasto Marinale ning ümberringi asuvatele küladele.

Vasto on suurepärane reisisihtkoht itaalia toidu armastajatele. Rannikul on saadaval hulgaliselt värskelt püütud kala. Liikudes kasvõi paarkümmend kilomeetrit sisemaale, leiate hulgaliselt turismitalukesi, kes pakuvad kohalikku mägisema piirkonna toodangut: juustud, talleliha, trühvlid, erinevad juurviljad ning puuviljad, veini ja oliiviõli.

Hinnad on tihti nii soodsad, et tuleb isu ka veel koju tooteid kaasa osta. Vasto linna kuulsaim roog on loomulikult brodetto di Vasto, mis on valmistatud kohalikust kalast, värsketest tomatitest, paprikast ning maitseainetest. Ajalooliselt on Vasto väiketalunike ning kalameeste küla. Kui kalamehed merelt koju tulid, vahetasid nad väiksed, sel ajal väheväärtuslikud kalad põllumeestega aedviljade ning puuviljade vastu. Sellisest toorainete vahetusest ja omavahel kokku sobitamisest sündiski brodetto di Vasto. Brodetos saab kasutada vaid väga värskeid tooteid, kindlat tüüpi tomateid ning paprikaid ning kalu, mida kindlas järjekorras savipannile lisatakse.

Vasto rannajoone vahelduvus liiva, kivide ning kaljudega annab meretoitu armastavale inimesele võimaluse ka ise liiva seest või kaljudelt sinikarpe või muid mereande korjata. Sukeldujatel ning õngega tegutsejatel on võimalused suur õhtusöök koju viia enam kui kindlustatud.

Vasto on atraktiivseim suvel, kui Vasto Marina rand, mis on kilomeetreid pikk ning heleda liivaga, on täis meelelahutust ning turiste ja ei jäta kedagi ükskõikseks. Rand pakub meelelahutust nii suurtele kui väikestele nii päeval kui öösel. Linn ei maga juunist kuni augustini hetkekski. Ilutulestikuga tähistatakse nii keskjuulit kui keskaugustit. Linnas on hulgaliselt restorane ja baare, poed ja butiigid on avatud hilisõhtuni.

Rahu ja looduse armastajatele on kindlasti meeltmööda Punta Penna rand, mis on looduskaitse all ning tsemendist ja kommertslikest ettevõtetest puutumata jäänud. Rand asub ca 7 km linnast väljas Vasto sadama vahetus läheduses. See heleda liivaga rand on peidetud kõrgete liivaluidete vahele ning romantika armastajad saavad seal nautida imelist päikeseloojangut. Rannas saab rentida ka kanuud ning teha põhjalikuma avastusretke Punta Aderciile (piirkond, kus usutakse Vasto iidse linna säilmed lebavat).

Viinamarjaistandused Abruzzo maakonnas.

Samas Punta Penna ja sadama piirkonnas asub ka üks Lõuna-Itaalia suurimaid ööklubisid Baja Village. Vastos on ka Lõuna-Itaalia suurim veepark Acqualand, kus saab proovida peadpööritavaid ja hulljulgeid veeatraktsioone mitmel hektaril laiuval alal.

Tänapäeval elab linnas ca 50 000 inimest. Peamised tegevusalad on turism, kaubandus ning tööstus. Tööstuspiirkond arenes jõudsalt 1970ndatel, kui uksed avasid nii SIV klaasitehas kui Fiatile autoosi tootev tehas. Nüüd juba uue nimega tehased pakuvad endiselt tööd tuhandetele ning arvatavasti just need ettevõtted päästsid enam kui 40 aastat tagasi Vasto kui tüüpilise Kesk-Itaalia väikelinna elanike massilisest väljarändest ning on aidanud kaasa linna püsimajäämisele ning särale.

Kuidas Vastosse jõuda? Roomast on bussiühendus iga päev 5 korda, sõit kestab 3,5 tundi. Milanost rongiga, sõit kestab umbes 7 tundi. Kõige mugavam on lennata mõnest Ryanairi sihtkohast Pescarasse ning sealt edasi vaid 50 minutit rongiga Vastosse.

Kus Vastos ööbida? Hulgaliselt on hotelle ja pakette pakkuvaid resorte Vasto Marinas. Vasto linnas on rohkem kodumajutusi ning väikehotelle. Tasuks kaaluda ka korteri renti.

Mida Vastos teha? Nautida iidset Vasto kesklinna. Veeta aega Vasto Marinas. Veeta päev Punta Penna rannas ning vähemalt üks päev kivises kaljuses rannas. Proovida brodetto di Vastot. Külastada Acqualandi. Teha väljasõit mõnda mõnekümne km kaugusel asuvasse mägikülla ja lasta serveerida mõnes turismitalus kogu lõuna või õhtusöögikomplekt. Nautida Panamore kohvikus kooke, jäätist, kohvi... (Itaalia meister kondiitritoodetes 2011 ja 2. koht MM kondiitrite võistlusel). Süüa jäätist Dolce Vitas, kes on samuti kordi Itaalia meistrivõitja jäätisetootjate seas.

Miks Vasto?

  • Puutumatu ning kaunis loodus, imelised kristalse sooja veega rannad. Kindel, et suvi ei vea teid alt, sest suvel sajab väga harva ning ilm on mõnusalt soepalav.
  • Mägede armastajatele asuvad tunnise autosõidu kaugusel Majella ja Gran Sasso matkarajad, suur valik puhkuse veetmise võimalusi kõigile vanusegruppidele ja huvialadele.
  • Imehea itaalia toit, imeline oliiviõli, moltepulciano abruzzo ning pecorino vein, sõbralikud inimesed ja soodsad hinnad.
  • Võimalus näha tõelist Itaaliat, kuna enamus 300000st turistist, kes Vastot külastavad igal aastal, on itaallased ise Itaalia erinevatest piirkondadest.

Abruzzo maakond Itaalias

Pealinn: L’Aquila
Pindala: 10,763 km2
Rahvaarv: 1 342 975 (2011)
Lisainfo: www.regione.abruzzo.it