Vaevalt valik kedagi üllatab, teame gloobust ju kenasti, aga sageli kipumegi unustama need kohad, kuhu on suhteliselt lihtne rännata ja mis täidavad tegelikult kõik ootused.

1. Gruusia

Gruusia on tõenäoliselt ainus riik enam kui 2000 kilomeetri kaugusel, kus Eestit ja eestlasi tuntakse ning mis olulisemgi, neisse seetõttu positiivselt suhtutakse.

Lisame siia Gruusia väärika ajaloo ja kultuuripärandi, mõistliku kliima (mandariinid ...), suurepärase toidu ja veinikultuuri ning joonistubki pilt pea ideaalsest reisisihtkohast. Muide, kas olete tähele pannud, et Gruusia iidsed ehitised on pärit justkui Tolkieni maailmast?

Uplistsikhe koobaslinn.

Võtke näiteks Vardzia koobasklooster, mis mõjub lohe laastatud linnana, või Anuri kindlus, milles on Gondori rahva stiili, või Svetitskhoveli katedraal, mille ehitajateks näikse olevat olnud haldjad.

2. Horvaatia

Estonian Air avab suvehooajal taas otseliini Horvaatiasse, seekord Spliti linna. Horvaatia võlub Aadria mere ja üle tuhande saarega, mida on eriti elegantne külastada üüritud jahiga. Viimaseid pakutakse igas võimalikus suuruses, algajatele meremeestele ka ühes kapteniga. Kohalikud on supersõbralikud ja üldsegi mitte pealetükkivad ning oskavad lisaks suurepäraselt süüa teha, aga üritavad teid paraku mõrvata portsjonite suurusega. See on põnevate kontrastide maa – vahemerelik kliima ja loodus, väikesed vanad linnad ja pikk ajalugu tekitavad mõnusat Itaalia hõngu, aga nende vanade majade ja palmide vahel kipub kõrguma üksikuid idablokiaegseid tornmaju. Majutuseks sobivad ideaalselt rendivillad, eksootika otsijale aga tuletornid.

3. Istanbul

Neid kohti, kuhu Tallinnast saab mugavalt lennata, pole kuigi palju. Istanbul, kuhu Turkish Airways viib vahepeatusega Vilniuses ning tagasi toob otse, on kahtlemata üks neist. Mõneti on põhjust kiirustada. Esiteks, iial ei tea, kaua see lennuliin püsib. Teiseks, ka Türgi elab läbi tormilisi aegu ühes islamikultuuri agressiivse pealetungiga. Ehk on teiegi kõrvu ulatunud jutud plaanidest taastada mošee maailma ühes kauneimas ehitises, Hagia Sophia katedraalis?

Istanbul

See võib tähendada, et algupärane kristlik interjöör kujuneb veelgi vähem hoomatavaks ning pole kindel, kas iidseid mosaiike enam näha saabki. Lõpuks on Istanbul koht, kus maailmajagude puutepunkte ja puutepingeid saab turvaliselt tajuda nii kultuuriruumis kui ka füüsilises reaalsuses, ja see on enam kui põnev.

4. Ecuador

Ecuador on Lõuna-Ameerika tõusev turismisihtkoht, nii et praegune suurepärane hinna-kvaliteedisuhe kohapeal ei ole sugugi midagi püsivat. Turistide arvu kasvuga tõusvaid hindu ei pea tingimata ära ootama.

Ecuadoris on kogemisväärset küllaga: Andide mägimaastikud, värvikas indiaanikultuur, koloniaalarhitektuuri pärlid ja eriti muidugi põhjamaalase puhkusereisil nii möödapääsmatud hunnitud liivarannad. Viimaseid pakutakse kariibimerelikus kvaliteedis, aga soodsama hinnaga. Kõik eelnev on muidugi sissejuhatus.

Ecuadori tõeliseks trumbiks on rannikust tuhande kilomeetri kaugusel asuvad Galápagose saared. Sinna minek tähendab kindlasti säästureisi raamidest väljumist, ent reisiselli ootab ees üks maailma erilisemaid looduskeskkondi.

5. Riia

Mäletate kultuuripealinna aastat Tallinnas? Toona ei tundunudki see õieti miskina, ent tagasi vaadates oli 2011 meil kultuurisündmuste ja -kogemuste poolest tõeliselt eriline.

2014. aasta Euroopa kultuuripealinnad on Umeå Rootsis ning Riia. Oleks suisa patt jääda ilma naabrite juures toimuvast ning muidugi on põnev võrrelda, kuidas lätlased seda aastat mõtestada suudavad. On nad meist selles paremad või kehvemad? Muide, ka neil algab aasta euro kasutuselevõtuga. Meil on mõttes teha Riiga üks reis, võttes kaasa või rentides kohapealt jalgrattad, et avastada linna veidi uuel moel. Kui see peaks teoks saama, siis jagame muljeid teiegagi.

6. Portugal

Nagu te eelnevatelt lehekülgedelt märkasite, siis Lissaboni linnakaart on meil juba olemas. Grillitud sardiinid ja vinho verde – seda maitsekooslust ei saa kuidagi peast. Aga ehk siiski mitte Lissabon, vaid hoopis Porto? Too UNESCO maailmapärandisse arvatud linn lummab külastajaid labürinditaoliste tänavatega, mille kohal ripub kuivav pesu. Ajaloohuvilisi rõõmustavad roomaaegsed varemed ning moodsast lugu pidavale maailmarändurile valmistab rõõmu Rem Koolhaasi projekteeritud kontserdimaja Casa da Música. Muide, Portugal on konkurentsitult soodsaima hinnatasemega Lääne-Euroopa riik, tuleb vaid leida ka soodsad lennupiletid.

7. Vietnam

Tegu on riigiga, mis on suuresti massiturismist rikkumata, aga see olukord võib kiirelt muutuda. Niisiis, kui tahate kogeda autentset Aasiat ilma agressiivse turismikeskkonnata, siis kiirustage. Vietnam pole praegugi enam see koht, mis mõned aastad tagasi, ja tsivilisatsiooni pealetung jätkub. Tõenäoliselt tuleb teil teha valik kas Hanoi või Ho Chi Minhi (Saigon) kasuks. Lõhestunud Vietnamis jäi Hanoi kommunistliku poole pealinnaks ning paradoksaalsel kombel on see säästnud linna üksjagu autentsemana.

Halong Bay.

Finnairiga mugavalt kättesaadav Vietnam on ühtlasi hea lähtepunkt ka pikema reisi tarbeks, suurema ajavaru korral võib Vietnami-
reisiga ühendada ka Laose ja Kambodža külastamise.

8. Brunei

Kes Aasia reisil midagi uut ja põnevat avastada soovib, võiks mõneks päevaks Brunei sultani valdustest läbi põigata. Kauem pole mõtet, sest riik on pea kahe Saaremaa suurune ja seal elab vaid 400 000 inimest. Bruneist leiab aga iidse vihmametsa – päeva või kahene džunglituur on kohustuslik, sest vihmametsa helisid lihtsalt peab ise kogema ja seda maailma lõppu sattumise tunnet samuti!

Brunei on turistide poolt avastamata, nii et veel näeb tõelist kohalikku elu. Alkoholi seal ei müüda ja ka kõik muud reeglid on täpselt paigas – Bruneis reguleerivad eluolu kaks kanget: koraan ja sultan. Lisaks on see koht, kus võib ööbida hotellis, mille ehitus maksis rohkem kui sultanilossi oma – luksus ajab üle ääre, aga hinnakiri pole nii hull. Tasub kindlasti proovimist.

9. Lapimaa

Olgu suvel, talvel või sügisel, Lapimaal on alati midagi teha, alates mäesuusatamisest ja lõpetades ATV-safaritega. Lapimaa tõeline võlu on tema looduses. See avarus, mida inimene tunnetab tundrutel, Lapimaa suursugustel ja sugugi mitte madalatel küngastel, on kirjeldamatu. Tõele au andes tuleb tunnistada, et keegi Estravelleri toimetusest pole veel näinud Lapi sügisvärve, ruska’t.

Karhutunturi.

2014 võiks ometi olla see aasta, kus pakime asjad autosse ja asume teele. Muide, meile kaastööd tegev fotograaf Kaupo Kikkas käis seda tänavu kaemas ja ajas meid kõiki oma piltidega ohtlikul määral kadedaks.

10. Kuuba

Raúl Castro surus Mandela matustel Obama kätt! Kas tõesti hakkab hävinema viimane jupike raudsest eesriidest? Loodame isekalt, et siiski mitte. Kui see peaks juhtuma, siis kaob viimanegi nurgake maailmas, kus saame rõõmu tunda sellest, et oleme vasakvõimu taagast pääsenud. Kusjuures seda rõõmu on Kuubal maru mugav tunda. Kujutage ette, et sööte selle emotsiooni kõrvale enam-vähem maailma soodsaima hinnaga homaari ning suitsetate peaaegu tasuta maailma parimaid sigareid. Kuubat tasub muidugi külastada ka siis, kui ei suitseta, ei joo rummi ega riku ühelgi muul viisil tervist. Loodus ja meri on imelised ning Kuuba muusikarütmid panevad hinge hõiskama.