Loomulikult on esimene kaitse drooniõnnetuste vastu drooni lennutaja enda hea ettevalmistus. Äritegevuses kasutatavate droonide omanikud ongi enamasti ka kogenud ja koolitatud droonikasutajad ning teadlikud lennuameti seatud piirangutest ja seadusest tulenevatest nõuetest. Ometi võib õnnetusi juhtuda ka neil.

Kas ma peaksin oma drooni kindlustama?

Droonid ei ole ainult meelelahutus, vaid neid kasutatakse väga erinevates äri- ja uurimisvaldkondades. Levinud on foto- ja videograafia, kuid neid kasutatakse ka näiteks erinevate piirkondade uurimiseks või õhuseire tegemiseks maal või merel, kaupade kohaletoimetamiseks, pääste- ja teadustegevuseks, ehitiste ja rajatiste tehnoseisundi kontrolliks, kinnisvarasektoris, geodeesias jne.
Droonikindlustust vahendab Eesti äriettevõtetele praegu näiteks IIZI kindlustusmaakler. Võistlus- ja hobidroonidele ei ole hetkel võimalik kindlustust osta. Kindlustada saab drooni ja selle juurde kuuluvat varustust ning vastutuskindlustust drooni tekitatud kahju suhtes. Näiteks võib droon lennutamise ajal ootamatult puruneda, kusagile kukkuda või kadunuks jääda. Sellisel juhul hüvitab kindlustusandja drooni parandamise või hävinenud drooni väärtuse.

Õnnetumal juhul võib droon vigastada inimesi või kokkupõrkel lõhkuda kellegi auto või maja. Näiteks on droon vigastanud kontserdi ajal lauljaid või pealtvaatajaid, jäänud kinni elektrijuhtmetesse, põrganud kokku helikopterite ja lennukitega. Seetõttu pakume hüvitislimiiti alates 2,5 miljonist eurost ning hüvitisele omavastutust ei kohaldata.

Miks Eesti kindlustusseltsid droone ei kindlusta?
Droonid on kahtlemata uus ja huvitav tehnoloogia. Tihti pole õigusruum ega ettevõtted selleks veel valmis. Eestiski toimuvad pidevad muutused, näiteks on loodud võimalused vajadusel droonide allatoomiseks või droonitõrjeks.

IIZI vahendab droonide kindlustust Londoni turult, kus turg on uute ja alles kujunevate riskide kindlustamiseks rohkem valmis kui kodumaised kindlustusandjad. Juriidilise isiku vara- ja vastutuskindlustused välistavad igasugused lennuseadmetega seotud kahjud ning seepärast ei ole võimalik droonide kindlustust praegu soovitud kujul pakkuda. Samuti ei ole Eesti droonikindlustuse turu maht piisavalt suur.