Yosemite rahvuspark – loodussõprade paradiis

Vaid 3 tundi sõitu San Franciscost ida poole avaneb tõeline loodusparadiis - USA kõige kuulsam rahvuspark Yosemite.

Ja selle kuulsaima rahvuspargi kõike kuulsam tipp – El Capitan näeb tõesti samamoodi välja nagu Maci arvutite desktopi pilt. Siin on kõike: metsik mets, liustikud, joad, järved. Yosemite alal asub ka Põhja-Ameerika kõrgeim juga, mis on 739-meetrise langusega.

Yosemite
Yosemite

Me jõudsime Yosemite pargi piirile päikeseloojangul ning kuna siin tohib telkida vaid ettenähtud aladel, otsisime vaba kämpingut. Esimesest treileripargist soovitati meile aga hoopis sõita paar kilomeetrit pargist välja riigimetsa (National Forest) alale, kus võib tasuta telkida. Selle soovitusega loeti meile aga sõnad peale, et ärge auto akendele isegi sentimeetrist ava jätke – karud on akende avamises väga osavad. Yosmite rahvuspargis elab arvukalt karusid, kelle eest ka igal sammul hoiatatakse. Nii on kogu pargis karukindlad metallkonteinerid, kus kõik külastajad oma toidu ööseks peavad jätma. Nimelt on siinsed karud väga maiad ning nii hea haistmisega, et lähevad ka auto salongi toidule järgi. Reeglid ei luba isegi hambapastat, deodorante ega niiskeid salvrätte ööseks autosse jätta. Ning reeglite rikkumine tähendab väga korralikke trahve.

Yoemite

Yosemite on ideaalne koht ka lühemateks matkadeks, alates 20-minutilistest radadest kuni korralike ühepäevaste matkadeni välja. Nii võtsime ka meie ette matka Yosemite joa juurde, kus iga peatuskoht on täis oravaid, kes inimestelt süüa noolivad.

Lisaks peetakse Yosemite ka kaljuronimise sünnipaigaks, kust on alguse saanud bouldering ehk julgestuseta ronimine madalatel kõrgustel ning siin treenivad ronimismaailma tipud.

Soovitus – USAs on tõeliselt hea riigi poolt hooldatud ja korraldatud rahvusparkide süsteem, mis on täis loodusimesid, matkaradu ning imelisi kohti puhkamiseks.
Kui sa plaanid külastada rohkem kui ühte rahvusparki, osta 80 dollari eest aastapääse, mis katab kõik autos olijad ning pärast koju jõudes saad kaardi anda edasi sõbrale, kuna ühel aastapääsmel võib olla kaks omanikku.