Eesti seiklusmaakonnana tuntud Ida-Virumaa suudab omal moel üllatada igal aastaajal. Kevadisel koolivaheajal perele tegevust otsides tasuks ühe variandina kindlasti kaaluda Kirde-Eestisse põrutamist. Siinkohal püüangi üles loetleda argumendid, mida valikut langetades kaalukausile seada ja lisan ka lingi lehele, kust saab väärikamate pakkumiste kohta üksikasjalikumat teavet: http://idaviru.ee/kevadkampaania

1. Ontika pankranniku sulav jää ja veerohked joad

Eesti kõrgeim kuni 55 meetrit üle merepinna ulatuv Ontika pankrannik on paljude hinnangul kui kivist loodusraamat, paljastades vaatajatele erinevad ajastukihid. Kõige parem vaade pankrannikule avaneb Eesti kõrgeima (30meetrise) Valaste joa juurest trepiplatvormilt. Vaieldamatult on nii pankrannik kui joad eriti meeleolukad just nüüd, mil jää sulama hakkab. Seda vaatepilti jagub parasjagu kevadisse koolivaheaega. Teadmiseks: Ontika pankrannik on Rootsist Ölandi saarelt algava ja Venemaal Ladoga järve kandis lõppeva üle 1100 km pikkuse kuulsa Balti klindi kõige kõrgem osa. Paekallas kulgeb Saka külast Toila laheni ligi 23 km ulatuses, olles sellisena klindi kõige pikem katkematu osa.

2. Uhiuus Iisaku vaatetorn

Iisaku vaatetorn on inimesi enda otsa ronima meelitanud juba palju aastaid, asub ta ju Ida-Virumaal Uljaste oosi järel looduslikult kõrguselt teisele kohale jäävas punktis (94 m merepinnast) ja sealt avanevad vaated nii Kuremäe kloostrile, põlevkivikaevandustele, tuhamägedele, rabadele kui Peipsi järvele. 2017. aasta kevadtuultega uppi lennanud vana torni asemele ehitati alles mõne kuu eest uus, kõrgem, uhkem ja turvalisem vaatetorn. 116 astmega torni tõustes olete läbinud väärika päevatreeningu ja tunnete end raudselt maailma valitsejana.

3. Jõhvi Balletifestival ja töötoad lastele

Jõhvi ei asu Rakverest kaugel, vaid pooletunnise autosõidu kaugusel. Sealne kuulus Jõhvi Balletifestival ja selle raames 29. aprillil aset leidvad koguperetöötoad „Me armastame balletti!“ on üks vahvaid argumente just kevadvaheajal Kirde-Eestit külastada.

Jõhvi Balletifestival

Samal päeval on laval ka enam kui 200 lapse osalusega balletigala. Lisainfo: https://concert.ee/kontserdi-kategooria/johvi-balletifestival.

4. Gurmeeminutid Narva kohvikus Muna

Kohvik Munal, mis asub Narva südames TÜ Narva Kolledži ruumides, on ilmselt kõige tuntum Ida-Virumaa kohvik. Just nüüd on Munas kevade puhuks valminud uus a la carte menüü, kus kõik toidud sisaldavad muna! Kui muna on ka sinu maitsemeeltes kõrgelt hinnatud toiduaine, siis tasub Ida-Virusse sattudes kindlasti Munast läbi hüpata ja omale üks gurmeeseiklus lubada. Lisa saab teada siit: https://www.kohvikmuna.ee/#menu

5. Ent see pole kaugeltki kõik

Erinevad seiklusmaakonna turismiteenuste pakkujad ja majutusasutused on valmis kevadisi rännumehi ka omalt poolt üllatama. Näiteks Eesti Kaevandusmuuseum Kohtla-Nõmmel on ainulaadne koht, kus saab õppida palju uut ja huvitavat Ida-Virumaa kõige väärtuslikuma maavara kohta, milleks on loomulikult „pruun kuld” ehk fossiilirikas põlevkivi. Perega kohale tulles saavad väikesed kaevurid suure kaevuri juhendamisel kätt proovida puurimisel ja tunda maa-alust kaevuri töist elu. Põneva teekonna muuseumis lõpetab kosutav kaevurilõuna Rikastusvabriku kohvikus: http://kaevandusmuuseum.ee/.

6. Või miks mitte kuulsad Aidu karjääri safarid oma perega koos läbi teha!

Uskumatud mäed ja kraavid, metsad ja järved, kuhu pääsebki ligi vaid selleks spetsiaalselt ümberehitatud maasturitega: http://adrenaator.ee/teenused.

7. Aidu Puiduaidal on alati palju vahvaid ideid!

Sel kevadel on pered oodatud puiduaita, et teha endale koos üks tõeliselt ilus ja purunemiskindel muna kasepuidust, värvist ja parajal hulgal fantaasiast: http://puiduait.ee/kevadseiklus/.

Avinurme Puiduait

8. Narva Kreenholm, kunagine Tsaari-Venemaa suurim tööstuskompleks, on ja jääb vaatamisväärsuseks, mida sõidetakse ahhetades imetlema üle Skandinaavia ja Venemaagi

Kreenholm

„Piiripealne ekskursioon Kreenholmis“ on kohustuslik tuur kõigile Narva külalistele ja see jääb meelde kauaks. Olen käinud, tean, millest räägin! Igal pühapäeval kell 12. Kreenholmi väravast algav ekskursioon viib külastajad endise tekstiilihiiglase Kreenholmi territooriumile keset monumentaalset industriaalarhitektuuri Eesti ja Vene piiril: http://narvamuuseum.ee/est/narvalinnus/teenused/ekskursioonid/

9. Tallinna-Narva mnt äärde jääv ja Jõhvist vaid kiviviske kaugusel asuv Kukruse Polaarmõis seevastu pakub seikluslikku fotojahti. Kõigile, kes Kukruse Polaarmõisa ja sealset baltisaksa ajaloopärandit uudistama saabuvad, on boonuseks lõbus fotojaht mõisapargis. Lisaks lahedale seiklusmängule saab nautida ka polaarset mängutuba, kust talv ei tagane ka kevadel:
http://kukrusemois.ee/tasuta-fotojaht-kukruse-moisapargis/.

10. Endiselt on avatud ja seiklushimu rahuldamiseks valmis ajaloolised maaalused Victoria Bastioni kasematid Narvas. Põgemismängus „Rootsi sõduri saladused” on tänaseks endi lõbustanud juba sadu peresid, miks mitte sel kevadel ka teie pere: http://bastion.narva.ee/et/programm/.

Ööbimiskohti jagub igale maitsele

Aga kus ööbida? Esimene soovitus oleks Meresuu SPA. Lisaks mugavale hotellile köidavad paljusid lapsi ja noori Meresuu SPA saunarituaalid – seikluslik saunaskäik, mille higistamapanevasse värvigammasse on kevade puhul lisandunud shea- ja aroomirituaalid.

Saunarituaalides osalemine on vee- ja saunakeskuse külastajale täiesti tasuta, rituaale juhendavad professionaalsed saunameistrid. Lisaks saavad lapsed lastebasseinis veeloomade ja liumäe seltsis lustida:
https://www.meresuu.ee/saunakeskus/saunarituaalid

Variante on Ida-Virumaal igale maitsele. Kevadise seikluskampaania raames saan soovitada veel kolme väärilist majutuskohta. Virumaa hostelit Kohtla-Järve kesklinnas. Seal on võimalus mängida lauatennist ja teha trenni jõusaalis, samuti ootab saabujaid trummikomplektiga varustatud muusikatuba: www.virumaahostel.com.

Valaste puhkeküla ei ole samuti kallite killast ja asub suisa Valaste joa kõrval! Kevadseikluse käigus saab pere enda käsutusse mugavustega kämpingumaja ja jalgrataste kasutamise võimaluse koos hommikusöögiga vaid 75 euroga: http://www.valaste.eu/eripakkumised.

Kel majustuskoha suhtes kõrgemad esteetilised nõudmised, võiks proovida Alutaguse laantes asuva Mäetaguse mõisa muuseumipaketti: http://moisahotell.ee/lahe-muuseumipakett/.

Kes seigelda tahab, sellele peaks kevadeks väljakutseid jaguma! Lisainfot kõigi huvitavate seikluste kohta saab siit.

Kiviõli Seikluspark
Jaga
Kommentaarid