Põhjalahe rannikul asuv Rauma on üks vanimaid Soome sadamalinnu ning suurim ajaloolise puitarhitektuuriga paik Põhjamaades, kus asub ligikaudu 600 muinasjutuliselt kaunist, põhiliselt eravaldusse kuuluvat puitmaja. Linnakeses on säilinud keskaegne tänavavõrgustik ja XVIII-XIX sajandist pärinev hoonestus.

1991. aastal võeti Rauma vanalinn esimese Soome objektina UNESCO maailmapärandi nimistusse. 1442. aastal linnaõiguse saanud asula on tuntud ka pitsipunumise traditsiooni tõttu. Vana kombestikku hoitakse au sees tänaseni ning pitsivalmistamise saladusi jagavad meistrid oma töötubades kõikidele huvilistele.

Alates 1971. aastast peetakse siin iga aasta juulikuus pitsinädalat, kuhu kogunevad pitsimeistrid ja käsitööhuvilised nii kodusest Soomest kui ka kaugemalt. Sel aastal kogunevad pitsisõbrad Raumasse kaunist näputööd imetlema ja seda ise looma 23.-31. juulini.

Avastamisrõõmu pakub ka Soome lahe rannikul toretsev Porvoo, mille vanalinn on üks vähestest säilinud XVIII sajandi vanalinnadest. Linn sai omale nime Porvoo jõe ääres asunud linnuse rootsikeelse nime järgi (Borgå tähendab Kindlusejõgi). Linnaõigused sai Porvoo umbes 1380. aastal ja on seega vanuselt teine linn Soomes.

Kas teadsid - kunstnike suhtarv elanike kohta on Porvoos Soome suurim.