Lõuna-Soome tavalise pikkusega sügise sisse mahub Lapimaal tervelt kolm selgelt eristuvat aastaaega: ruska, esimene lumi ja kaamos.

Ruska’ks nimetatakse Lapimaal sügisest lehtede kolletumise aega. Tundrakaskede kollased ja punased lehed kannavad nime puuruska. Kõige eredamalt väljendub aga ruska maapinnal. Tundrate Lapimaa levinuim puu on vaevakask, mille põõsastik katab tundurite nõlvu, jõeorge ja soid. Nagu harilikud kased, nii tõmbuvad ka vaevakased maaruska ajal oranžiks, sügavpunaseks ja violetseks. Ühel ajal avaneb pilgule kogu kaskede võimalik värvigamma.

Ruska ei ole igal aastal ühesugune. Puuruska ja maaruska ei pruugi ajaliselt kokku langeda. Ruska võib kulgeda ka järk-järgult: algul natuke värvi siin ja seal, siis aga ühtäkki täie rauaga... Ruska’le annavad tõelise hoo sisse esimesed korralikud öökülmad ja seda loodusimet saab olenevalt paikkonnast imetleda augusti viimasest nädalast septembri keskpaigani. Aastate lõikes on erinevused suured ja ruska kõrgajal õigesse kohta sattumine täielik õnnemäng.

Kas teadsid − soomlased ütlevad, et kaamos pole pimedus, vaid püsiv videvik.