Reisijuht proovis rabarada läbi Kodru raba Vargamäele. Järva-Madisel alusta kiriku juurest, kus on ka suur viit, mille järgi astuma hakata.

Teekonna algus Järva-Madise poolt.

Tee algab kraavikaldal, kahel pool on noored kased. Siin ongi need karja- ja põllumaaribad, mida kunagi soost kraavitades juurde võideti ning mis nüüd kohati unustatud ja võssa kasvanud. Üle raba saab ka varakevadel ja sügisel, sest laugaste ja rabajärve äärtes lookleb laudtee.

Soost võidetud rohumaad Vargamäe ümbruses.

Keset raba on ka rauast kahemehe-vaatetorn. Natuke kõigub ja väga mitmekesi otsa ronida ei maksa.

Kodru raba läbitud, jätkub tee lodumetsas ja siis juba tulevadki Vargamäe lagedad rohumaad. Tammsaare muuseum paistab künka otsas. Sinna jõudes on 4-4,5 km läbitud.

Vargamäe.

Raja üks puudusi on see, et algus ja lõpp pole samas kohas. Kui jätad auto ühte otsa, tuleb algusse tagasi jalutada. Samas pole tee liiga pikk, et mitte ka edasi-tagasi retke teha. Mitme autoga saab paremini manööverdada, teist teed pidi minnes saab natuke üle 10 km pikkuse teekonna, kus tagasiminek on mööda igavamat kruusateed.

Tammsaare muuseumi juures on lisaks väljapanekute uudistamisele võimalik minna ka väikesele seltskonna-seiklusrajale, mis asub kultuurihiie taga paarsada meetrit majast eemal metsa all. Rada algab kiigeplatsilt - vaata muuseumi plaani või küsi muuseumist järele. Kultuurihiis on ka vaatamisväärsus, samuti saunikumaja.