Need on turismiatraktsioonid, millega võiks võluda Rootsi turiste Eestisse puhkama tulema.

EASi turismiarenduskeskuse Skandinaavia kampaaniate projektijuht Katrina Sokk ütles, et esitatud ideede kvaliteet oli väga hea ning suur osa neist viiakse ka ellu. "Ideid tuli kõikidest Eestimaa nurkadest ja suurem osa just väljastpoolt Tallinna. Elamusi pakkusid välja nii turismiga seotud ettevõtted kui ka inimesed, kes pole turismisektoriga üldse seotud. Näiteks esitati ideid, mis sümboliseerivad eestlaste külalislahkust. Täiesti tavalised inimesed kutsusid rootslasi enda lemmikpaikadega tutvuma, oma koju sauna või suvistele toimetustele appi," tutvustas Sokk ideede sisu.

Katrina Sokk lisas veel, et kõik pakutud ideed on väga erinevad ning nende hulgast leiab huvitava elamuse pea igale Rootsi turistile. Paljud pakutud elamused on seotud eestlaste loodusläheduse, iidsete kommete ja tavadega – näiteks saunas ja rabas käimine. "Palju oli selliseid mõtteid, mis kutsuvad linnamürast eemale tagasi looduse juurde, kus saab lihtsalt olla ja nautida," lisas Sokk.

Saadetud ideede hulgast valib EASi turismiarenduskeskus välja ligi 100 elamust, mida sel suvel ja sügisel rootslasteni viia. Väljavalitud ideede autoritega võetakse ühendust. Igast maakonnast viiakse ellu vähemalt kolm ideed.

Kiiksuga turismielamusi oli võimalus välja pakkuda alates 11. maist kuni 20. maini. Inimeste poolt esitatud ideid saab lähemalt uurida veebilehelt epic.puhkaeestis.ee.

Mõned huvitavamad välja pakutud ideed olid sellised.

Jalgrattasõit üle kärestikulise Kunda jõe

Kunda jõgi.

Kärestikulise Kunda jõe kohal saab 30 meetri kõrgusel trossil kulgeva jalgrattasõidu. Jalgrattasõit ühelt kaldalt teisele on 190 meetrit pikk ja kuna rattaga tuleb ka tagasi sõita, siis kogu raja pikkuseks on 380 meetrit. Esimese vahemaa läbimine paneb jala natuke tudisema, seda enam, et jalge all on jõgi, mis võib üsna hirmus tunduda ja pea pisut ringi käima panna, aga tagasi tullakse juba adrenaliini nautides.

Öine tõrvikutega parvematk Taevaskojas, metsarestoran ja ööbimine ripptelkides

Ripptelk.

Aerutatakse tõrvikute ja tähistaeva valgel kolmest kanuust kokkupunutud parvedega läbi öise Taevaskoja. Nauditakse Eestimaa õhtute kõrvulukustavat vaikust ja imetletakse ühtlasi ürgseid Ahja jõe liivakivipaljandeid. Matka lõppedes suundutakse juba Taevaskoja kaljupealsele, kus asub RMK lõkkeplats. Seal on ehtsal tulel valminud tõeline metsarestoran. Matkalisi ootab nõgine lõkkekann ürditeega ja puust välja tahutud kuksades on serveeritud Eestimaa metsasaadustest valminud hõrgutavad road. Näiteks metskitse šašlõkk või portveinis hautatud jänesekoivad koos kõige muu hea ja paremaga. Ööbitakse puude külge kinnitatud ülimalt mugavates ja innovaatlist elamust pakkuvates ripptelkides.

Ööbimine keset Võrtsjärve - maailmast ära lõigatuna

Turistid viiakse õhtul parvsaunaga Võrtsjärvele, heidetakse ankrusse ja lahkutakse paadiga. Parvel saab teha sauna, on olemas kuivkäimla ning gaasigrill. Magada saab tuule- ja vihmavarjus või laevalael lageda taeva all, igal juhul ollakse keset järve eemal tüütutest sääskedest. Nautida saab nii päikeseloojangut kui -tõusu, kuna ümberringi on lage vesi. Lainete loksumine ja aluse kõikumine on väga rahustavad. Kokkulepitud ajal tullakse ööbijatele järele.

Kraadi ekstreemsemaks saab seikluse keerata, kui lõigata ööbijad muust maailmast ära - võtta neilt (muidugi vabatahtlikult!) mobiilid ja nutiseadmed.

Paadipõgeniku teekond

Väikese aerupaadiga sõudmine Rannarootsi küladest või Eesti saartelt Gotlandile on teekond, mis paljudele rootslastele tundub sõna otseses mõttes uskumatu (nad ei usu, et nii juhtus). Tänapäevase eritehnikaga saab lisada tormise ilma, pimeduse ja sõjakära. Päästjad on samal ajal ligidal. Atraktsioon on seda huvitavam, et paadipõgenikud on esikaane uudis ka aastal 2015, küll oluliselt soojemas kliimas.

Aerusurfimatk Loode-Eesti rannikul

Loode-Eestis Roosta Puhkekülas on ilus rannik liivase ranna ja sügava puhta mereveega. Õige ilma korral näeb pinnalt põhjani vette sukeldumata. 2-3-tunnise matka käigus seilad aerusurfilaudadel (SUP) mööda rannaäärt ja uurid, mida huvitavat merepõhjas näha ja leida on. Matka keskpunktis toimub turgutuspeatus rannikuäärsel laiul koos väikese kehakinnitusega. Vaikse ilmaga on matk suurepärane viis päikese ja sillerdava veega lõõgastuda, tuulise ilmaga kogeb põnevust laineid püüdes ja nende harjal sõites.

Saaremaalt Vilsandisse traktori kärus heina tegema

Saaremaalt saab jalgsi läbi mere Vilsandile heina tegema. Tagasi saab traktori taga suure heinakoorma otsas vinka vonka merekivide vahelt jälle Saaremaale. Üks väga lahe merevallutamise kogemus!

Päev möldri õpipoisina veskis

Kabala veskis on säilinud autentne tsaariaegne sisseseade. Seal vilja kuivatades ja tuulates ning muid sajanditaguseid veskitöid tehes saab linnainimene meeldejääva elamuse. Astmaatikutele ei pruugi sobida.

Muinas- ja ürgaegse toidu valmistamine

Lõkkel toidu tegemine.

Ürgses köögis käib lõkkepudru moorimine, maltsatee keetmine, kala pakul vinnutamine, liha kivi peal praadimine, lõkkeleiva küpsetamine, silgu röstimine, kana küpsetamine vardas ja savikookonis, liha suitsutamine suitsupajas.

"Uppumine" soomülkas

Veidi aega hoitakse tümas mülkas ja siis venitatakse turvatrossidega välja. Julgestatud, organiseeritud ja turvatud nagu benji-hüpe.

Kas mõni hea atraktsioon jäi pakkumata? Paku välja, kirjuta kommentaaridesse.