Hiljuti toimunud ÜRO Maailmaturismi Organisatsiooni tippkohtumisel esines Zimbabwe turismiminister Walter Mzembi uute peadpööritavate turismiarendusplaanidega. Victoria joa juurde kavatsetakse rajada hiiglaslik teemapark.

Ministri sõnul on juba eraldatud 1200 hektarit maad, millele plaanitakse ehitada hotellid, konverentsikeskused, kasiinod, kaubanduskeskused ja meelelahutusalad. "See saab olema nagu Disneyland Aafrikas," reklaamis Mzembi uut turismiatraktsiooni.

Victoria juga on populaarne - üle poole miljoni külastajaga aastas, aga võiks olla palju populaarsem, loodab turismiminister. Sinna saab bussi või rongiga ja lähedal on ka rahvusvaheline lennuväli Victoria Falls International. Disneylandiga loodetakse kohale meelitada rohkem külalisi väljastpoolt, sest praegu käivad 108-meetrist juga vaatamas suures osas ka Zambia ja Zimbabwe enda turistid. Nende kahe riigi piiril juga asubki.

202 miljoni dollarise laenu abil Hiina pangast loodetakse lennuväli teha kaasaegseks ja lennurada piisavalt pikaks, et vastu võtta ka suuri reisilennukeid. 2015. aastal peaksid lennuväljalt joa poole suunduma turismibussid juba vähemalt 1,2 miljoni turistiga aastas.

Mzembi kurvastuseks pidavat enamus turiste praegu kasutama Victoria Falls Internationali vaid kiireks transiidipeatuseks, kust lennatakse peale joa nägemist kohe edasi järgmistesse sihtkohtadesse. Senised vähesed atraktsioonid joa ümber sisaldavad lahtise katusega bussi ringsõitu, raftingut, kajakisõitu ning benji-hüpet. Ujuda saab ka otse joa serval septembrist detsembrini tekkivates vaiksetes lohkudes ("Devils Pool"), kust vahest harva siiski ka mõned turistid on üle ääre alla kukkunud.

UNESCO on juba kaalunud ka joa maailmapärandi nimekirjast kustutamist või ohustatute hulka kandmist seoses loodust kahjustavate rajatiste ehitamisega joa äärde.

Victoria juga pole maailma kõrgeim ega ka kõige laiem - 1708 meetrit lai ja 108 meetrit kõrge.

Kuidas tundub, kas Victoria joa kõrval vajaksid turistid uut Disneylandi?