Kotkast pärit Pekka Parikka koos abikaasaga väisas sel nädalal Ida-Virumaad, kusjuures nende erihuvi olid Sinimäe lahingupaigad, Vaivara Sinimägede muuseum ja Sillamäe linn, kirjutab Põhjarannik.

Öömajal olid Soome külalised oma kaasmaalase, sealmail edukaima mäesuusataja Kalle Palanderi juures, kes pakub majutust Ontika mõisas.

Kui Parikkale on Ida-Virumaa tuttav sihtkoht, siis suurele osale soomlastest on Eesti idaosa viimase aja avastus. "Eesti uks on soomlastele juba pikka aega avatud olnud, aga nüüd hakkavad nad ka tagatubadesse liikuma ja uusi asju avastama," märkis  Vaivara Sinimägede muuseumi spetsialist Ivika Maidre.

Ta tõi näiteks hiljuti käinud soomlaste grupi, kes ei sõitnud Tallinnast otse Tartusse, vaid põikas läbi Ida-Virumaalt ja ööbis Narva-Jõesuus.

Kohtla kaevandusmuuseumi teenindusjuht Maive Raudver tõdes, et neil käib nii omapäi liikujaid kui gruppe, kes jõuavad siia peamiselt Soome turismifirmade kaudu.

Hea sõna Ida-Virumaa kohta on liikvele läinud, arvas ta põhjuseks. Kaevandusmuuseumis käis hiljuti saatelõiku tegemas Soome rahvusringhääling YLE TV. Põhjanaabrite ajakirjandus kajastas kevadel ka uue ilme ja sisu saanud vana rikastusvabriku avamist, tänu millele saab nüüd pakkuda maa-aluste elamuste kõrval maapealseidki.

Refereeritud artikli täisteksti loe Põhjarannikust.