Jõekruiiside omapärana peatuti iga päev erinevas linnas, sealjuures nägi Epp lisaks Nizhni Novgorodile ka vene linnu Gorodetsi, Jaroslavli ja Kaljazinit. Iga linn oli ise nägu - näiteks Gorodetsis pakuti kohalikuks hitiks kujunenud präänikuid ja Kaljazini sai paadiga sõita ümber vee alla uputatud kiriku.

“Ma jäin sellise veidike teistmoodi reisiga hästi rahule - lisaks iga päev eri linnas olnud ekskursioonile oli laeval lõppematu melu, õppisime bajaanimuusika taustal laulu ja tantsusamme, kohalikud olid väga-väga sõbralikud ja tegevusi laeval jätkus lõputult,” märgib Epp, kes ka järgmisel suvel kavatseb mõne Volga kruiisi ette võtta.

“Venemaa jõekruiisid on hinnalt mõistlikud ja sobivad ka hästi näiteks neile, kes algtasemel vene keel on suus ja soovivad veidi rohkem praktiseerida. Jõelaeva pardal saab nautida Volga jõe puhast loodust ning tutvuda paljude väikeste linnakestega,” lisas Epp. “Olime reisil kolmekesi ja saime kõik sellise elukogemuse ja elamuse, mida poleks uneski osanud oodata, olgu selleks siis näiteks kasvõi kohalike elurõõm ja mõnus vene keele praktika.” Volga jõgi pakub üllatusi igal kilomeetril - kohati meenutab ta laiuselt suisa merd, kohati sõidab kruiisilaev kitsastes kanalites ja läbib eestlase jaoks ohhoo! momendina mõjuvaid lüüse, mille sees tõstetakse laeva veetaseme abil rohkem kui kümne meetri kõrgusele. Palju on näha ka kallastelt kauneid vene külasid, kirikuid, inimesi telkimas ja igasuguseid muid toredaid ettevõtmisi, mis kaldal tehakse.

Estravel CruiseCentre’i pakutavad Volga jõekruiiside pikkused on erinevad, need algavad kolmest ja kestavad kuni 21 ööni. Saadaval on sajad erinevad marsruudid, saab valida meelepärase kruiisi väljumisega Peterburist, Moskvast või veelgi kaugemalt.

“Soovitatav on veidi aega võtta ka enne ja pärast reisi kohapealsetes linnades, näiteks Nizhni Novgorod on sellise retro-linnana väga ilus ja stiilne, samuti on seal Venemaa pikim köisraudtee üle Volga jõe, mis oli omaette kogemus,” lisas Epp, kes paar ööd enne laevaleminekut veetiski Nizhni Novogorodis. Kui reis Moskvas lõppes, vaatas ta veel Moskvas ringi, sõitis rongiga Peterburi ja jõudis veel ka sama reisi käigus Ermitaazhis ära käia.
5 nippi soodsaks kruiisipuhkuseks
Mõnus puhkus kruiisilaeval ei pruugi olla kallis. Kruiiside valik on väga lai, alates soodsatest jõekruiisidest kuni mitu kuud kestvate ekspeditsioonideni luksuslaevadel. Kui oled huvitatud kruiisireisimisest, aga Sinu eelarve on piiratud, siis järgi neid 5 Estraveli reisikonsultantide nõuannet.


1. Planeeri pikalt ette ja jälgi sooduspakkumisi

Paljud kruiisilaevad on suured ja uhked, mistõttu on levinud müüt, et kruiisireisimine on kallis. Tegelikult maksab ööpäev kruiisil sageli vähem, kui tavapärane reis, mille puhul kulutad päeva jooksul majutusele, transpordile, söökidele ja meelelahutusele. Kruiisireisil on kõik need komponendid hinna sees.


Kui arvutad kokku, mis maksab kolm-neli restoranikülastust päevas, öö heas hotellis, kultuuriprogramm, liikumine linnade või saarte vahel, saad enamasti kruiisi päevahinnast suurema numbri.


Turismivaldkonna profid käivad ise kruiisireisidel, sest see on tegelikult üks kokkuhoidlik tegevus. Soodsaima kruiisireisi saad, kui planeerid pikalt ette ja kasutad sooduspakkumisi – parim ülevaade on kruiisireise koondavas portaalis www.kruiis.ee või küsi pakkumisi oma reisikonsultandilt.


2. Külasta mitut sihtkohta ühe reisi jooksul

Sul on salajane “bucket list” ehk sihtkohad, kuhu reisimisest ammu unistad, aga kõik reisid eraldi läheksid hirmus kalliks? Kruiisireis võimaldab ühe puhkuse jooksul mitut erinevat sihtkohta külastada. Planeeri näiteks Vahemere kruiis järgmiseks suveks ja käi nädalase puhkuse jooksul nii Kreekas, Itaalias kui Horvaatias. Kelle hing rohkem eksootikat ihkab, võib kruiisida Kariibi merel – see on soodsaim viis külastada mitut erinevat Kariibi mere saart ühe reisi jooksul. Marsruutide valik on rikkalik, nii et avastamist jagub igale maitsele.


3. Vali sihtkoht teadlikult

Kruiisireisi eelarvesse tuleb arvestada sihtkohta ja koju tagasi jõudmine. Kui Sinu eelarve on piiratud, siis vali sihtkoht, kuhu saad soodsalt kohale. Näiteks Dubaist algavad kruiisid on väga populaarsed, sest sinna lendamine on üsna soodne. Hea hinnaga põneva kruiisi võid leida aga veelgi lähemalt – kruiisi näiteks Venemaal Volga jõel, nii nagu seda tegid Epp Petrone ja Veronika Gorbatenko. Vaata videost lähemalt (link).


4. Mine jõekruiisile

Volga jõel seilavate laevade pardal saad nautida puhast loodust ning tutvuda paljude väikeste linnakestega. Jõekruiisid kestavad 3–21 ööd ja kruiiside hinnad algavad vaid 190 eurost. Saadaval on sajad erinevad marsruudid – saad valida meelepärase kruiisi väljumisega Peterburist või kaugemalt.


Kruiisi hinnas on kõik vajalik: majutus kahekohalises kajutis, hommiku-, lõuna- ja õhtusöök, meelelahutus jõelaeva pardal ja ekskursioonid vahepeatustes. Kuni oktoobri lõpuni on Volga jõekruiisid müügil varajase tellija soodustusega.


5. Kasuta kõiki kruiisipaketi võimalusi

Kruiiside valikus on nii kõik hinnas kui ka soodsamaid kruiise. Küsi reisikonsultandilt nõu, mis on hinna sees ning mis kuulub lisateenuste hulka (jootrahad, joogipaketid, ekskursioonid jms) ja kui palju need maksavad.


Kasuta kõiki paketis sisalduvaid teenuseid ja soodustusi – hoiad reisil olles raha kokku, kui sööd laevas, võtad osa meelelahutusprogrammist ja ekskursioonidest. Täpsusta oma reisikonsultandiga, millised teenused on hinna sees. Nutikas on ekskursioonid, interneti- ja joogipaketid ning muud lisateenused juba enne reisi ette broneerida.