Mäletan kooliaegseid klassiväljasõite, sünnipäevade tähistamisi, talviseid tõrvikumatku ja külastusi koos sõpradega välismaalt. Ikka ja jälle on seal avastada midagi uut, midagi huvitavat: uus kõrvaltee, teine aastaaeg, uus seltskond.

Hiljuti sattusin taas Taevaskoja radadele, seekord ühe suvise õppelaagri raames. Veetsime paar päeva lähedalasuvas lihtsas ja mugavas Salamaa puhkekeskuses, kust ka meie matkarada algas.

Seekord juhtis teekonda giid - minu jaoks oli see esmakordne kogemus, sest enamasti olen ikka omaette tulnud. Tänu giidile saime kuulda aga hoopis rohkem uusi lugusid piirkonna legendidest, avastasime märke, mis ise ringi jalutades tähelepanematuks jäävad (näiteks ristid puudel ja kividel) ning saime ka veidi rohkem tuttavaks kohaliku elu ja "poliitikaga".

Asjad, mis mulle meeldivad Taevaskoja matkaradadel

1. Ligipääsetavus on väga hea

Kui puudub autoga kohalesaamise võimalus, siis siia saab tulla ka rongiga - see on kerge nostalgia. Taevaskoda sobib kindlasti neile, kes on minuga ühel nõul, et aktiivseks eluviisiks ei ole vaja autot, vaid valmisolekut kodust välja minna. Kõik muud on väljamõeldud takistused.

2. Raja raskus-kergus ja pikkus on sinu enda teha

Taevaskojas võid kõndida maha 20 km ja võid ka väga lühikese matka ette võtta. Tule siia treenima, sõpradega matkama või perega looduses lõõgastuma.

3. Looduse mitmekülgsus on mõjuv

Siin on vett, metsaradu, treppe, kõrguvaid puid, sildu, silte, mis kirjeldavad legende, kohalikku floorat ja faunat. Rajal igav juba ei hakka, kui soovid natuke rohkem meelelahutust, kui rada lihtsalt läbi joostes.

4. Saab teha ka ringmatka

Olgem ausad - Taevaskojas esmakordselt või ka mitu korda käies võib üsna kergelt õigelt teerajalt ära eksida. Ega selliseid märke siin polegi, mis ütleks, et siit läheb 5 km ringrada. Nii tuleb ise teed jälgida ja enne uurida infomaterjale, et oskaksid ringraja üles leida.

Minu viimane ringrajamatk Taevaskojas oli pea neli kilomeetrit pikk, kuid varem oleme teinud ka näiteks 16 kilomeetri pikkuse matka. RMK poolt pakutavat Taevaskodade matkarada näed siin.

5. Igal pool on legendid ja "Viimse reliikvia" võttekohad

Suures Taevaskojas tekib mõnus äratundmine, nagu oledki taeva ja maa vahel. Kõik sinu ümber on piiratud kõrgete puude, metsa ja liivapaljandikega ning siis oled sina seal keskel lagendikul. Viska pikali ja imetle taevast, mis sind katab. Taevaskoda on täispikitud legendidega vanapaganast, kes otsis endale kodupaika, noorendavatest allikavetest ja salakuulajatest.
22,5 meetri kõrgune liivakivipaljand.

Üks vaatamisväärsus, mida Taevaskoja juures kindlasti välja tuuakse, on "Viimse reliikvia" legendaarsed stseenid, von Risbieteri tõllast väljaviskamise koht, Otteni sild, kus Siim tõkestas filmis küünlavankri jälitajate tee.

Kodune ja iga kord uudne Taevaskoda

Taevaskoda on eestlaste seas üks populaarsemaid sihtkohte. Kui oled seal juba käinud, siis järgmine kord proovi midagi uut. Mine rajale giidiga, loe silte, avasta uusi radu, külasta hooajal, mil sa varem pole käinud. Avastamist on palju. Kui juba sinna lähed, siis külasta ka Sipelga ehk Kuklaste Kuningriiki, mis on rongiga ühe peatuse kaugusel.
Ristid puul - giid selgitab, miks need siia on tekkinud.