Mobiili- ja äppimaailm on paljud tavalised inimesed hetkega muutnud harrastusfotograafiks. Seda enamik foodie fotograafe ongi - harrastajad.

Restoranis või kohvikus viibides on toidu pildistamisest saanud sama oluline element, kui enne söömist "head isu" soovimine.

Fotonäitus teatris Endla.

Pärnu Restoranide nädala raames avati teatris Endla toidufoto näitus. Näitusel olevatelt fotodelt paistab kokkade tänuväärne töö ja nii jõuavad hea toit ja toiduelamused restorani seinte vahet ka väljapoole.

Kuid tegemist ei ole tavapärase fotonäitusega, vaid pigem põneva installatsiooniga, mille teeb eriliseks see, et kõik näitusel olevad fotod on pildistatud nutitelefoniga. Toidud on pärit kohvik Komfeki menüüst. Näituse fotosid vaadates on näha, et igal neist on oma lugu rääkida.

Fotonäitus teatris Endla.

Kes aga teab kõige paremini, kuidas oma toitu eksponeerida, kui mitte kokk või ettevõtte eestvedaja ise. Oma lapsest tehtud pilt tuleb alati ilus, sest sa tead, mis ta ilusaks muudab. Seda mõtet jagavad paljud kohvikute, restoranide ning meelelahutusasutuste pidajad. Kliente tuleb kaasa haarata - mis oleks veel parem viis selleks kui üks mahlane pilt hõrgutisest? Veel enam, kui see pilt ilmub sotsiaalmeediakanalisse just lõuna ajal, mil kõht kipub eriti tühjaks minema.

Mida tuleks telefoniga pildistades silmas pidada ja kuidas teha nii, et üleslaaditav pilt ei teeks hoopis toidule antireklaami?

Siin paar lihtsat soovitust näitusefotode autorilt Kairi Tähelt, mida silmas pidada restorani või kohvikut külastades ja toitu sotsiaalmeedias jagamiseks pildistades. Eriti olulised on need näpunäited ka siis, kui pildistajaks on kohviku/restorani omanik-kokk-eestvedaja ning suurimaks sooviks on inimesi oma asutusse meelitada.

1. Kasuta fotol toidu valmistamisel kasutatud tooraineid

Vahel tuleb pildistada maitsvat toitu, mis ei ole kõige apetiitsema välimusega. Näiteks ühepajatoidu puhul ei ole tegemist väga meelierutava vaatepildiga, kui sellest orgaanilises olekus pilti teha. Lihtne lahendus on pildi raami sobitada ka ehedal kujul need toorained, mida oled antud toidu puhul kasutanud.

2. Pildista toitu ebatavalises keskkonnas

Edukaks võib osutuda olustikumuutus, mis mõjub põnevalt. Näiteks aseta värskelt valmistatud salat mõne kauni lillekimbuga ühte pilti või jäätisekokteil päikese kätte koos rõõmsatesööjatega.

3. Isuäratavalt mõjub poolik või tühjaks söödud supikauss

Kui tegemist on supi või pudruga, võib efekti anda mitte toit ise, vaid hoopis tühjaks söödud supikauss. Kindlasti on see kordades parem kui lihtsalt rasvase äärega hapukapsasupikauss. Erinevaid võimalusi on lõputult.

4. Too fotole mõni ootamatu detail

Nii nagu iga toit tuleks valmistada suure hulga armastusega, tuleks iga pilt jäädvustada väikese krutskiga, mis paistaks silma ja jääks meelde.

5. Jälgi pilti kui tervikut

Pildistades jälgi mitte ainult üksikut detaili, vaid terviklikku kontseptiooni. Hea pilt ei ole mitte see, kus kõik on paigas, vaid see, kust pole enam võimalik midagi ära võtta.

Toidufoto näitus on koostatud Pärnu Restoranide Nädala raames ja jääb teater Endla külastajatele vaatamiseks lahti kuni 12. aprillini.