Vietnamis on kokku 54 erinevat rahvust ja rahvakildu, igaühel oma kombed ja reeglid. Kõiki neid pole võimalik riiki saabuval reisijal järgida, kuid viis kõige olulisemat, mis igas olukorras kehtivad, võiksid olla sellised.

1. Enne tee ületamist vaata alati enne igasse suunda

Vietnami liiklus võib olla esimest korda riiki saabuja jaoks hullumeelne - tänaval liiguvad igas suunas mootorrattad ja tundub võimatu neid kõiki märgata, kui tahad näiteks ristmikul teed ületada. Mõnikord pole turvaline isegi tänavaäärsel kõnniteel, sest mõni tsiklisõitja võib otsustada sealtkaudu mööduda teel valitsevast ummikust. Kuid pikapeale sellise liiklusega harjub. Tähelepanelikuks peab jääma alati.

2. Ole ettevaatlik, kui taksojuht küsib, millist teed pidi kohale sõita

Nii nagu mõneski teises riigis, proovivad kahtlaste taksode juhid riiki saabunud turisti pügada, viies ta kohale pikemat teed pidi kui tegelikult sõidetakse. Selleks esitatakse kontrollküsimus: "millist teed pidi sõidame?"

Kui turist ei tea, siis saab ta kohale viia ka ringiga. Sellepärast on alati oluline valida sisseistumiseks turvaline ja ametlik takso.

3. Alati küsi enne hinda, kui katsud kaupa või oled otsustanud midagi ära osta

Kui poes pole hindu kaupade juurde märgitud, küsi alati enne hinda, sest paljudes sellistes maksumust mittenäitavates kohtades tahetakse turiste pügada väga kõrge hinnaga. Näiteks dollarise asja eest võidakse välismaalaselt kergesti küsida hoopis 1,5 dollarit lihtsalt sellepärast, et müüjale tundub, nagu sobiks rikkale ostjale ka poole võrra kallim tehing.

4. Hoia oma kotist alati kinni

Vietnamis on mõnes kohas üsna levinud "kotijooksud", mida tavaliselt tehakse möödasõitvate mootorrataste pealt. Turistist möödudes rabatakse kott kaasa ja läinud see ongi. Imestunud välismaalane suudab end koguda alles siis, kui pikanäpumees on lootusetult rahvamassi kadunud. Otsi siis nõela heinakuhjast... kindel reegel on siin aga alati oma kotist kinni hoida ja mitte lasta oma asju avalikus kohas hetkekski silmist.

5. Ole eriti ettevaatlik rahvarikastes kohtades

Kui trügitakse palju ja on rohkelt rahvast tihedalt koos, siis liigub seal ka taskuvargaid. Ära hoia oma rahakotti tagataskus või mujal nähtavas kohas, hoia oma kotist kinni ja kanna selliseid kotte, mille lukud poleks kergesti avatavad. Kanna sellistes rahvarikastes kohtasdes oma kotti kõhul, mis siis, et see võib natuke veider välja näha.

Allikas: Eviva Tour