Avastatud iidne linn, mis oli mattunud džunglisse, osutus suuremaks kui keegi oli arvanud, ehkki legendid kadunud linnast kestsid läbi sajandite. Khmeeride impeerium, mis valitses Kagu-Aasias 800. kuni 1400. aastani, ehitas Kambodžasse terve linnadevõrgu, mis olid omavahel ühendatud teede, tunnelite ja sildadega. Mahendraparvata asub Kambodža sümbolist - Angkor Watist 40 km kaugusel ja on sellest ligi 350 aastat vanem.

Kambodža arheoloogid olid juba varem oletanud, et Phnom Kuleni mäel asub iidne linn, aga raskesti ligipääsetavas piirkonnas, mis pealegi oli džungliga kaetud, polnud võimalik seda varem otsida. Damian Evans Sydney Ülikoolist ja Jean-Baptiste Chevance Londoni Arheoloogia ja Arengu Sihtasutusest otsisid "kadunud linna" aastaid, kuni lõpuks nii õhust saadud LIDARi andmete ja maad mööda korraldatud ekspeditsiooni leidude põhjal võis öelda, millega on tegemist.

LIDARi andmete põhja koostatud "kadunud linna" kaart.

Ekspeditsioon Mahendraparvata linna algas sealt, kuhu õnnestus mootorratastega kõige lähemale pääseda. Edasi jätkus liikumine mööda loomaradasid ja soiseid metsi. Maamiinidest tuli samuti mööda pääseda. Kohapeal leiti ja uuriti viit templit, mida polnud kunagi leidnud ka rüüstajad. LIDARi koostatud kolmemõõtmelise kaardi järgi oli aga linnas kuni kolmkümmend templit, rajatud teedevõrk ning kanalite ja tiikide süsteem.

LIDAR on eelmisest sajandist alguse saanud tehnoloogia, mida kasutatakse tänapäeval kolmemõõtmeliseks kaardistamiseks: laserkiirega skännitakse maapinda ja mõõdetakse ülitäpselt vahemaad, mille järgi saab hiljem koostada maastiku kolmemõõtmelise mudeli.

Kas sellised linnad võiksid jäädagi džunglisse peitu või peaks neid ootama teiste templite saatus - turistide hordid?