Kaasajastatud Sojuzid on valmis transportima turiste nii rahvusvahelisse kosmosejaama kui Kuule, väidab Energia tegevjuht Vladimir Solntsev. „Praegu arutame kliendilepingute tingimusi,“ sõnas ta hiljuti uudisteagentuurile RIA Novosti. Esialgu valmistutakse üheksa turisti sõidutamiseks.

Sojuz tüüpi kosmoselaevu hakkab renoveerima üks rahvusvaheline firma, kelle nime veel välja ei öelda. USA-s asuv Space Adventures on kosmoseturismis tegev olnud 2001. aastast alates, kuid Solntsevi sõnul võib olukord peatselt muutuda, sest Energia on saanud pakkumisi ka teistelt potentsiaalsetelt partneritelt.

Oma huvi on väljendanud üsna mitu firmat, kes on ka nende käsutuses olevaid kosmoseuurimise tehnoloogiaid täiustanud. Teiste hulgas ka Elon Muski SpaceX, Jeff Bezos Blue Origin ja Richard Bransoni Virgin Galactic.

Siiani on Energia leidnud endale juba seitse klienti, kes Sojuzi pardal kosmosesse reisida soovivad.
Esimese turistina maailmas tegi ISS meeskonna liikmena kaheksapäevase kosmoselennu 2001. aastal ameerika multimiljonär Dennis Tito. Esimene naisturist oli Iraani-Ameerika ühisfirma tegevjuht Anousheh Ansari.

Mõlemad turistid maksid oma reisi eest 20 miljonit USA dollarit. Cirque du Soleil asutaja, kanadalane Guy Laliberte on seni viimane kosmoseturist, kes käis seal 2009. aastal 40 miljoni dollari eest.

Allikas: lonelyplanet.com