Hiljuti vallutasid grupist Ismoili Somoni ehk endine Kommunismi mäetipu neli eestlast - Katrin Merisalu, Oliver Liiv, Sven Illing ja Tannar Esna.

Veel eile jõudis baaslaagrisse tagasi Katrin Merisalu, kelle jaoks oli allatulek kordades keerulisem, kui mäetippu ronimine: "Jõudsime baaslaagrisse pimedas. Saime kaks kivivaringut kaela. Ühel juhul sellise, mille puhul isegi ei teadnud, kuhu joosta. Kas paremale vói vasakule, kuna kivid lendasid otse meie suunas. Kuigi jõuvarud olid täielikult ammendunud tuli kusagilt ellujäämisinstnikt ja lidusime elueest rasked kotid seljas nii, et silme eest võttis mustaks. Õnneks olid kaitseinglid meiega."

Ent kaitseinglid ei hüljanud tõepoolest vapraid eestlasi: "Olime pahased, et esimese lennuga baaslaagrist ära ei viidud. Hiljem kuulsime, et kopter kukkus alla."

Helikopter kukkus 4200 meetri kõrgusele, kõigest 10 minutit pärast õhku tõusmist: "Pidime olema esimesel lennul, aga kuna tulin hiljem mäest alla, jäeti meid teisele väljalennule. Kuna öösel sadas paksu lund on päästmistööd pea, et võimatud. Kohale on tulnud küll kolm päästekopterit, kuid kuna alla kukkunud kopter on valget värvi, tiivikuid ilmselt pole ning maha sadanud lume tõttu on kopteri leidmine osutunud äärmiselt keeruliseks. Meie poolt on valmis pandud 8 tugevamat meest, kes on täisvarustuses. Kaasa arvatud meie tiimi liige Tannar."

Eestlased muljetavad, et nii mõnegi praeguseks hukkunuga pidid nad veel samal õhtul tähistama: "Hetkel on teada, et kokku on 2 hukkunut ning haiglas viibib 7 vigastanut. Kopter on leitud, kuid päästekopterid ei pääse ligi. Kõik mehed, kes viibivad päästekopteri pardal, peavad laskuma alla mööda nöörredelit."

Loe lisaks juhtunu kohta SIIT!