Mallorca on suurim neljast Baleaari saarest. Eelmisel kuul toimus seal turistide vastane meeleavaldus. Meeleavaldajad nõudsid Palma linnas, et turistid läheksid koju tagasi.

Turismimaksu kahekordistamine tähendaks 4€ inimese kohta päevas, kuid see sõltub ka sellest, millist majutust kasutatakse. Uute hindade kohaselt maksab inimene turismimaksu 1€ päevas, kui ta ööbib telgis või hostelis. 2€ päevas tuleb välja käia ristlusreisijatel, kes ööbivad odavas hotellis või korteris. 3€ eurot peavad maksma päevas need, kes ööbivad keskmise hinnaklassiga ööbimiskohas ja 4€ tuleb maksta neil, kes ööbivad kõige luksuslikemas hotellides. Alla 16-aastased on turismimaksust vabastatud. Talvisel ajal on maksud soodsamad (november-aprill).

Kohalik parlament hääletas üksmeelselt, et makse tõstetakse alates jaanuarikuust. See aitab valitsusel rahastada erinevaid ökoloogilisi projekte ja paneb inimesi mõtlema ka hooaja välisele külastamisele.

Jaanuarikuust juulikuuni külastas Baleaari saari kokku 7,9 miljonit inimest, mis on 7,5% rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Palma linna sadamas peatub igal aastal 500 kruiisilaeva, millelt tuleb saarele 22 000 turisti päevas.

Turistide vool tekitab ametivõimude sõnul erinevaid probleeme. Eelmisel aastal tutvustati jätkusuutliku turismi seadust. Mõned teised pakkusid välja, et veebilehel Airbnb peaksid olema karmimad reeglid, mis puudutab majutust ja samuti peaks keelama turistidel saarele autoga tulla.

Regiooni turismijuhi Pilar Carbonelli sõnul laekus eelmisel aastal 30 miljonit eurot riigi kassasse keskkonnamaksu näol. See saadi vahemikus juuli-detsember.

Sellest 8% kasutati keskkonnaalgatuste jaoks ja ülejäänud kasutati jätkusuutliku turismielu arendamiseks ja turismitöötajate koolitamiseks.

Carbonelli sõnul on nende eesmärk toetada jätkusuutlikku mudelit nii, et turism saarel oleks kuidagi kasulik kohalikele kogukondadele. Ta lisab, et hetkel on hooajalised probleemid peamine murekoht ja teatud piirkondadesse tuleb liiga palju turiste suvisel tippajal. See on paljudele kohalikele inimestele ja äridele muret tekitav ja selle probleemiga tegeletakse.

Allikas: telegraph.co.uk