St Johann, Tyrol, Austria

Enamik on kuulnud St Johanni kuulsast naabrist Kitzbühelist. Mida aga ei teata on see, selles Tirooli linnakeses on Kitzbühelile sarnane keskaegne, freskodega kaetud hoonete ja vanade kõrtsidega keskus. Hinnad on aga madalamad.

43 km radu ja 17 tõstukit.

See on sobiv just algajatele ning kesktasemel suusatajatele, olemas on lasterajad ja lauged laskumised suusastaadioni taga. Suusakoolide valik on hea ning need, kes soovivad veeta suusatamisvaba päeva, võivad proovida kuumaõhu palliga lendamist.

Les Saisies, Prantsusmaa

Ilusas Beaufortaini orus asuv küla, 30 km Albertville’ist.

192 km radu ja 81 tõstukit.

Tuntud kui murdmaasuusatamise keskus, kuid olemas ka lauged, algajatele sobivad mäesuusarajad. Tore on kulgeda mööda mäenõlvu, mis pole liiga järsud ja „karvased“.

Peyragudes, Prantsusmaa

Spetsiaalselt ehitatud keskus asub Püreneedes Hispaania piiri lähedal.

60 km radu ja 17 tõstukit.

Kusjuures liftide süsteem on ultramoodne, koosnedes enamikus kiiretest istmetega tõstukitest. Trosslifte on vaid mõni.

Õppimiseks väga sobiv paik, sest kõik rajatised on käe-jala juures: autoparklast tõstukisse ja juba oledki lumel. Suusasaabastes koperdamine ja suuskade õlal tassimine jääb ära.

Foto: Shutterstock

Geilo, Norra

Hallingdali orus, Oslost kirde suunas. Norra vanim suusakeskus. Sõita saab sinna rongiga või bussiga Bergeni või Oslo lennujaamast.

Rajad on vaiksed ja suusatajaid vähe.

Suusakool, mis on hea koht õppimiseks, on pälvinud mitmeid tunnustusi. Kõik instruktorid räägivad head inglise keelt.

Lastele meeldivad suusarajavälised atraktsioonid – alates hoburakendiga saanisõidust ja jääaugust kala püüdmisest kuni puude otsas ronimiseni.

Ardent, France

Väikestest puumajakestest koosnev küla, kahe tõstuki kaugusel Avoriaz’ist, avaneb Portes du Soleil regiooni (372 km radu, 194 tõstukit). Võid külla tagasi tulla suusatades. Ning lastehoid on vaid mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel.

Avoriazis on küll rohkem suusakoole ja lapsehoiuvõimalusi, kuid seal pole nii peresõbralikku õhkkonda kui Ardent’is.

Reberty 2000, Prantsusmaa

Kui 1960ndatel spetsiaalselt suusakeskuseks ehitatud Les Menuires ei ole valikus, siis uuem ja traditsioonilisemas stiilis Reberty on tervitatav alternatiiv. Asub Trois Vallées’s, 200 m oma tasasemast naabrist kõrgemal ja on ühendatud Alpide ühe suurima suusakeskusega, kus on 495 km radu ja 180 tõstukit.

Peresõbralik paik, lastehoiu ja heade söögikohtadega.

Gressoney, Itaalia

Gressoney on üks tähelepanuta jäänud Aosta oru suusakeskustest, jagab Champoluci ja Alagna suusaala.

Gressoney-La-Trinité on munakivisillutisega kaetud tänavate ja puust majadega külake, mis pakub mugavat äraolemist ning võimalust suunduda Monterosa suusaalale, kus on 150 km radu ja 44 tõstukit.

Peredele meeldivad väheste suusatajatega rajad ja olematud liftijärjekorrad. Lapsed on vaimustuses Itaalia toidust.

Arinsal, Andorra

Lääne-Andorras asuv Arinsal on üks osa Vallnord suusakeksusest, mäepilet annab võimaluse kasutada ka Arcalis’ ja Pal’i piirkonna radu.

Alla 12aastased lastele on liftipilet tasuta ning hinnad on ka üldiselt madalamad kui Alpides.

Suusakoolil on head soovitused ning see on turvaline. Lähedalasuvad rajad on sobilikud lastele ja neile, kes esimest korda suusad alla panevad.

Foto: Shutterstock

Solitude, Utah, USA

Salt Lake City’st 30 minuti kaugusel asuv väikene küla, umbes viie ruutkilomeetri suurusel alal asuvad rajad ja 8 tõstukit on hea võimalus rahvarohkuse vältimiseks.

Isegi neil nädalatel, kui rahvast on rajal tavalisest rohkem, on need vabalt sõidetavad ja ka rajaväliselt on avastamisvõimalusi palju. Honeycomb Ridge’is saab ronida kaljudel, kalded ulatuvad kohati 50 kraadini. Lihtne on külastada ka Utah puhkekeskusi.

Orelle, Prantsusmaa

See võluv väike keskus asub Maurienne orus ning koosneb kümnest kivikatustega majakestega külast. Üks regiooni parima majutusega paiku.

Suusaala on tõstukitega üle Col de Rosael ’i ühendatud Val Thorensiga. Seega saad nautida Trois Vallées suusamõnusid Orelle’i hinnaga. Ning lisaks leida rajaväliseid tegevusi Maurienne’is.

Engelberg, Šveits

Lucerni järvele lähim suusakeskus, 1 tunni ja 20 minuti kaugusel Zürichi lennujaamast.

Üks esimesi Alpides asuvaid keskusi, kus tuleb maha värske lumi. Seega on tingimused head. Liustik ja kaks maailmaklassi kuuluvat tallamata rada – Laub ja Galtiburg.

82 km hooldatud radu ja 25 tõstukit.

Suusakooli instruktorid on rajal, valmis nõuandeid ja abi pakkuma. Soovijatele tehakse ka sõidutehnika videoanalüüs.

Foto: Shutterstock

La Villa, Itaalia

Sella Ronda ringil on suusatamisvõimalusi igal tasemel huvilistele, üks imeilus küla järgneb teisele, kõik omavahel radadega ühendatud. La Villa (310 km radu, 179 tõstukit) asub Alta Badia regiooni keskuses ning selle peamine vaatamisväärsus on iidne kindlus.

Ükskõik, kuhu sa ka ei vaataks, ikka on mõni ahvatlev mäeküljel asuv söögikoht silmapiiril. Mine Moritzinosse, kus pakutakse väga häid kala- ja mereandide roogi.

Madesimo, Itaaalia

Väike suusakeskus Šveitsi piiri lähedal Como järve ääres. Üks odavamaid puhkuse veetmise kohti Itaalia Alpides, sobib neile, kes soovivad säästa. Samas pakutakse siin vaimustavat köögikunsti.

Kaasaegne 12 tõstukist koosnev süsteem ja 60 km radu, järjekordi pole tõstukite juures pea kunagi.

Serre Chevalier, Prantsusmaa

See märkamatuks jäänud suusakeskus asub Ecrinsi rahvuspargi äärealal ning pakub suurepäraseid suusatamisvõimalusi (250 km radu, 57 tõstukit), sõbralikku kohtlemist kohalike poolt ja mõistlikke hindu.

Serre Chevalier koosneb tosinast külast, teiste seas ka Monêtier-les-Bains, mis on juba 19. sajandist spaa-paigana tuntud.

Palju pisikesi restorane, mille puidust hooned on peidetud kirikute kõrvale puude vahele.

Kaminatuli, puiduga vooderdatud seinad ja soe atmosfäär on Prantsuse suusakuurordis suhteliselt haruldane.

Foto: Shutterstock

Sölden, Austria

Väga erinev naabruses asuvast väikesemast ja vaiksemast Obergurglist. Rahvarohke peatänav on ääristatud baaride, restoranide ja kauplustega. Kaks liustiku kindlustavad peaaegu alati lume ning vaated on imelised.

Linnakeses on pea 40 söögikohta, lisaks veel 30 mäel, kuid staar on nende kõikide hulgas klaasist ja terasest ehitatud Ice Q, mida saab näha tänavu esilinastunud Bondi-filmis „Spectre“. After-skiid saab pidada mäel asuvas Obstlerhüttes ning viies ööklubis.

El Tarter, Andorra

Üllatavalt hea Grandvalira regioon (193 km radu, 64 tõstukit), kulgeb edasi Soldeusse ja Pas de la Casasse

Väike, vaid mõne baariga keskus, kuid rahvarohkem ja särava ööeluga Soldeu on pelgalt viieminutilise teekonna kaugusel.

Tuntuim lõbustusasutust on küünist ümber ehitatud Fat Alberts, mis on avatud kuni kella 3ni hommikul, kusjuures valdavalt kõlab seal elav muusika.

Sierra Nevada, Hipaania

See keskus on üllatav, nagu Costa del Sol lumes. Ja tõesti, seal saab nii ujuda kui suusatada, ning seda ühel ja samal päeval, kui soovi on. Rand ja suusarajad on üksteisest vaid kahe sõidutunni kaugusel.

95 km radu ja 32 tõstukit.

Nädala sees on keskuses vaikne ja pisut laisavõitu atmosfäär. Kuid nädalavahetuseti, kui rahvas rannast ja lähedalasuvast Granadast kohale saabub, hakkab elu keema.

Foto: Shutterstock.com

St Lary, Prantsusmaa

See suusakeskus asub Püreneedes Hispaania piiri lähedal ning koosneb kolmest külast: Saint-Lary-Soulan on radade alguspunkt, radu on kokku 100 km, tõstukeid 29.

Pärast väsitavat päeva suusaradadel on võimalik lõõgastuda Thermes Sensoria spaas, kus olemas kõik veekeskusele kohutuslikud elemendid – laskumisrajad, veejoad, mullivannid, veealused atraktsioonid.

Åre, Rootsi

Norra piiri lähedal asuv Skandinaavia parim suusakeskus.

100 km radu, 47 tõstukit.

Nädala sees peaaegu inimtühi. Kohalikud on väga sõbralikud ja räägivad head inglise keelt. Vaated on imelised.

kelgukoerad Lapimaal

Kesktasemel suusatajatele väga hea koht. Nautida saab ka rajaväliseid tegevusi: tuulelauaga sõitmist, jäärajal kardiga kihutamist, jääl kalastamist, koerarakendiga sõitmist, lumesaanituure järvel ja öist suusatamist valgustatud radadel.