Elustilist on veetnud talveaja Tais ja Balil ning rännanud Vietnamis, Filipiinidel, Malaisias ja Singapuris. Taannab nõu, mida peaksid teadma Aasiasse reisimisel, et vältida vigu ning tagada probleemide ja murevaba puhkus?

Ajavahe

Aasiasse reisides tuleb arvestada, et liigud läänest itta ning ajavahe Eestiga on 5-6h. Aasiasse lennates on ajavahega kohanemine lihtsam kui koju tagasi tulles, seega võta esimestel päevadel rahulikult ning katsu võimalusel kohalikku elurütmi saada. Ajavahega kohanemine võtab keskmiselt 3 päeva. Aasia maades läheb hommikuti valgeks kella 6 ajal ning õhtul pimedaks 19 paiku.

Ilm Aasias

Kagu-Aasia maad paiknevad mõnusas ekvatoriaalses kliimavöötmes. Balil on detsembrist märtsini vihmaperiood, Tais (Phuketil) novembrist veebruarini peamiselt sademeteta ja mõnusalt soe periood, Vietnamis on detsembrist aprillini kuiv periood ning Filipiinidel on sademeteta periood novembrist aprillini vastavalt roughguides.com infole. Temperatuur on sealsetes maades aastaringselt keskmiselt 24-30°C ning merevesi keskmiselt 25-29°C

Teame ju kõik, kui mõnus on esimestel päevadel randa minna ja päikese kätte pikali visata. Pea meeles, et esimestel päevadel ilma kreemita tunnike päikese käes olemist tähendab järgmiseks päevaks punast ja valusat nahka. Seega kreemita end alati päikesekreemiga, eriti esimestel päevadel ning ära alahinda Aasia intensiivset päikesekiirgust. Tunne, et päike ei võta või ilm on pilves, on petlik! Soovitav on alguses kasutada 50 faktoriga kreemi, lastel kindlasti kaks korda suuremat faktorit. Ei võida see, kes koju minnes kõige pruunim on, vaid see, kes kõige mõistlikumalt päikest võtab.

Raha

Kõikides Aasia riikides on oma valuuta ning kurss erinev. Kõige kasulikum on Eestist kaasa võtta eurosid ning need kohalikuks rahaks vahetada. Raha vahetamisel või poes vahetusraha tagasi saades tuleb raha mitu korda üle lugeda, sest äsja saabunud turisti, kes ei orienteeru veel rahatähtedes, on hea tüssata. Näiteks Indoneesias ja Vietnamis on rahatähed väga suured (100 000 IDR või VND on võrdne Indoneesias 7€ ja Vietnamis 4€-ga) ning hea nipp on jätta meelde paberkupüürid mitte ainult numbrite, vaid ka rahakupüüride värvi järgi.

Majutus

Kui reisid riiki tipphooajal, siis arvesta, et sobiliku hotelli leidmine võib olla keeruline ja hinnad kallid. Hotelli valikul mõtle, millist puhkust endale ette kujutad ning sellest ka lähtu — kas soovid peesitada basseini ääres, päevitada mere ääres või mõnuleda hoopis vaikses kuurortis. Oluline on ka see, kas hotelli lähedal on poode, restorane, kuidas saab randa või millised vaatamisväärsused on lähedal. Soovitav on valida basseiniga hotell, sest päevad läbi rannas peesitamise võid peagi vahetada hotelli basseini vastu ja seda mitmetel põhjustel.

Soovitav on lugeda hotelli arvustusi, valida sobivad filtrid (ranna lähedus, basseini olemasolu jms) ning sorteerida hotelle reitingu järgi (soovitav on vaadata üle 8.0 reitinguga hotelle). Keskmiselt hea hotelli saab juba 50€/öö, seda nii Tais (Phuketil, Krabil või mõnel saarel), Balil (vt hotellisoovitusi) või Vietnamis.

Vargused ja pettused

Internetis liigub väga palju infot erinevate petuskeemide kohta Aasias (tourist scams). Valge inimene on paljude silmis kui liikuv rahakott, seetõttu leidub ka sealsetes riikides kuritegelikke grupeeringuid, kes turiste petta või halvimal juhul isegi röövida üritavad. Mõned olulisemad meeldetuletused:

  • Isiklikud asjad hoia alati enda ligidal.
  • Väärtuslikke asju võta kaasa nii vähe kui võimalik, võimalusel jäta asjad hotelli seifi.
  • Ära jäta kotti või rahakotti restoranis/kohvikus laua peale.
  • Jäta alati rahakoti vahele vahetusraha ja ole kindel rahatähtede suuruses, mida annad. Indoneesias on väga suured rahatähed, seega jälgi, kas annad näiteks 100 000 või 10 000 rahatähe ning kontrolli alati müüja juures tagasiantava raha summat.
  • Templite ja vaatamisväärsuste külastamisel uuri eelnevalt, kas templid on avatud. Taimaal levib skeem, kus taksoga templisse minnes öeldakse, et tempel on suletud ning näidatakse kaardilt järgmist templit, kuhu soovitatakse minna. Tegemist on aga petuskeemiga, kus viiakse hoopiski kuhugi kolmandasse kohta ja sunnitakse raha maksma.
  • Kerjused — kui sul läheb süda soojaks kerjava ema peale, kes imetab sülelast keset turgu ja tundub elavat väga rasket elu, siis tea, et tegemist on petuskeemidega, et turistidelt raha saada.
  • Võimalusel rendi roller või auto oma hotelli kaudu, nii on väiksem võimalus petta saada nii rahaliselt kui ka sõiduki hilisemal tagastamisel süüdistatavast “sõidukile vigastuse tekitamisest”.
  • Taksoga sõitmisel on oluline hind enne kokku leppida.
  • Väldi olemast liiga sõbralik, ole enesekindel ütlemaks “Ei, aitäh”. Kui nähakse, et oled endas kindel, siis on väiksem tõenäosus saada petuohvriks. Ole alati hoolas ja valvas.

Liiklemine

Aasias liiklemiseks on mitmeid võimalusi, liikumiseks saab kasutada tuk-tuki (Tais), rentida rollerit, kasutada ametlikku taksot või juhiga autot (Balil). Kõige lihtsam, odavam ja mugavam on kindlasti roller, millega lähiümbruskonda avastada. Kaugemale liikumiseks kasuta ametlikku taksot või rendiautot. Rollerirendi hind päevas on ca 3-4€, juhiga autorent Balil terveks päevaks maksab 35€, taksohinnad jäävad 10-20€ vahele.

Lisaks tavataksodele on kasutusel ka Uber, mis on väga soodne, kuid tea, et näiteks Balil on mitmetes piirkondades Uberi juhtidele keeld ning kohalik taksomaffia toimib hästi. Rolleriga sõites on kiivri kandmine kohustuslik paljudes riikides, samuti on nõutud A-kategooria juhiload rolleriga liikumiseks ning kindluse mõttes võid kaasa võtta ka rahvusvahelised juhiload, mida Eestis 25€ eest väljastatakse.

Taksoga sõitmisel on õige olulisem meeles pidada vaid üht — lepi hind enne kokku! Uberiga liikudes arvutab hinna Uberi äpp, seega pettasaamise võimalus on väike.

Rollerit rentides katsu mitte jätta passi pandiks (kuigi Tais küsitakse paljudes kohtades passi või ID-kaarti pandiks), sest pass on ainus dokument, millega koju tagasi saad.

Shoppamine

Aasiasse reisides paki kaasa võimalikult vähe riideid, sest kliima on seal soe ja peamisteks riideesemeteks plätud, kleidid, lühikesed püksid. Kohapeal on riiete hinnad väga soodsad, kleidid, pluusid saad kätte mõne euroga. Turult riideid ostes kauple, kuid ametlikes poodides on hinnad paigas. Ülerõivaid Aasias selga ei pane, sest ka õhtud on väga soojad.

Reisikindlustus

Väga oluline on sõlmida enne reisi kindlustus. Tee seda juba esimeste kulude tegemisel, näiteks hotelli broneerimisel või lennupiletite ostmisel, sest reisitõrge hakkab kehtima mõni päev pärast kindlustuslepingu sõlmimist. Ära hoia tagasi kindlustuskatete valikul ning küsi laia kattega kindlustuskaitset, sh uuri kaitset terrorismi, loodusõnnetuste, streikide jm kohta, sest õnnetuse juhtumisel või haigestumisel on arstiabi või haiglaravi kulud väga suured.

Vaktsineerimine

Enne Aasiasse reisimist on soovitav pöörduda oma perearsti poole või külastada reisinõustamiskabinetti ning uurida vaktsineerimise vajalikkust. Peamiselt on soovitav Aasiasse reisides end vaktsineerida A-hepatiidi vastu ning teha difteeria, teetanuse ja läkaköha kordusvaktsineerimine. Täpsemat infot vaktsineerimisvajaduse kohta loe reisivaktsiinid.ee lehelt.

Naudi kohalikku elu

Aasias puhkamine on odav, seega avasta kohalikku kööki, külasta massaažisalonge (tunnine massaaž maksab ca 3-5€), käi erinevates randades, liigu ringi rolleri või rendiautoga. Avasta ja naudi!

Pea meeles, et Sa oled külaline kohalikul maal, käitu viisakalt ja austa kohalike eluviisi ja kombeid. Aasia elurütm on teine kui Eestis 8-17ni töötamine ning kohatine aeglane eluviis ei pruugi olla sulle meelt mööda, kuid harjud sellega kiiresti!

Lastega reisimine

Lastega reisimine ei erine kuidagi lasteta reisimisest. Väikesed kaaslased on üldjuhul väga kohanemisvõimelised. Räägi lapsele enne reisi, mis teda ees ootab, selgita talle reisil olles, mida ta näeb ja kogeb. Pärast pikka lennureisi lase lapsel veidi ajavahega harjuda ning võtke paar päeva rahulikult.