Raamatus „Saladuslikud Eesti väikesaared“ on välja toodud huvitavaid fakte, uskumusi ja lugusid sellest, kuidas saared ja meri on mõjutanud inimest ning inimene saari ja merd. Arvukad fotod annavad saartest huvitava visuaalse mõõtme, tekst kõneleb väikesaarte elust-olust, inimestest ja huvitavatest juhtumustest.

Fotograaf Arne Maasiku sõnul sündis raamatu idee aastal 2007 pärast seda, kui autorid olid lähemalt tutvunud Kolga lahe saartega. „Samal aastal algas väikesaarte külastamine, pildistamine, arhiivimaterjalide kogumine. Kümne aasta jooksul tegime raamatus esitletud saartele üle 40 väljasõidu,“ ütles Maasik.

Väikesaari on teoses vaadeldud ka ajaloolises mõõtmes, raamatust leiab palju vanu fotosid arhiividest, muuseumidest ja erakogudest.

Raamatu eessõna autor Valdur Mikita: „Usun, et maastiku kodustamiseks kulub inimesel umbes 30 aastat. Saartel juurdub hing vahest veel aeglasemalt. Enne seda võib inimene küll ise kohal olla, kuid vaim ei tule nii kiiresti järele. Alles siis hakkab inimene vähehaaval taipama mere või metsa südant – ja ilma selle vaistliku tunnetuseta on võimatu mõista eesti kultuuri olemust.“

Kõvakaanelises raamatus on 384 lehekülge. Raamatu kirjastas Go Group.

Raamatu “Saladuslikud Eesti väikesaared” esitlus toimub teisipäeval, 30. mail kell 15 Solaris Keskuse Apollos. Esitlust juhib Tiit Pruuli.