Azamara saadab kaks laeva uutesse sihtkohtadesse

Aastal 2015 saadab Azamara oma kaks laeva uutesse sihtkohtadesse. Sihtkohtade hulka kuulub ka Austraalia, kuhu kruiisifirma laevad seilavad esmakordselt.

Azamara Journey veedab 2015. aasta esimese poole Lõuna-Ameerikas, kus kruiisid saavad alguse Brasiiliast ja Buenos Airesest. Seejärel suundub laev Miamisse, kust väljuvad reisid Costa Ricasse. Aprillist novembrini asub laev Euroopas, kus marsruutide hulka kuuluvad kruiisid Vahemerel, Kreeka saartel ja Mustal merel. Detsembris naaseb laev Miamisse ning seilab Costa Ricasse ja Lääne-India saarestiku saartele.

Azamara Quest alustab 2015. aastat Kagu-Aasias, kus reisid saavad alguse Hong Kongist, Singapurist, Bali saarelt ja Osakast. Aprillis suundub laev Türgi Rivierale. Juulis seilab Azamara Quest Briti saartel ja Balti merel ning sügisel Vahemerel. Novembris naaseb laev Aasiasse ning aasta lõpus asub laev Austraalias.

Carnival - rohkem väljumisi Texasest

Carnivali kruiisifirmal on aastaks 2015 planeeritud rohkem väljumisi Texasest. Carnival Triumph sõidab San Juan’i ja Galvestoni vahel – peatuste hulka kuuluvad Antigua, Grenada, Martinique ning esmakordselt kruiisifirma ajaloos ka Bonaire. Carnival Freedom väljub alates veebruarist samuti Galvestonist.

Värskelt renoveeritud Carnival Pride väljub terve aasta jooksul Baltimore’ist ning kruiisimarsruutide hulka kuuluvad reisid Ida-Kariibi saartele, Floridasse ja Bahama saartele.

Alates maist väljub Carnival Splendor Norfolk’ist ning seilab Bermudale ja Bahama saartele. Seejärel suundub laev New York’i – siit väljuvad kruiisid Bahama ja Kariibi mere saartele, Floridasse ning Kanadasse. Aasta lõpus naaseb laev Miamisse.

Läänerannikul seilab Carnival Miracle aastaringselt Long Beach’ilt (California) Mehhiko Rivierale. Carnival Legend seilab alates maist Seattle’ist Alaskale. Mõlema laeva programmidesse kuuluvad ka kruiisid Hawaii’le.

Celebrity paneb rõhku eksootilisematele peatuskohtadele

Celebrity jätkab laevade marsruutidesse eksootilisemate sihtkohtade lisamist. Uute sadamate hulka kuuluvad Haines, Alaska; Fredericia, Taani; Beppu ja Kanazawa, Jaapan; Vladivostok, Venemaa ja Dublin Bay, Iirimaa. Aina rohkem öid veedetakse sadamates, mis võimaldab reisijatel kogeda erinevates linnades ka kohalikku ööelu.

Celebrity Summit on jätkuvalt firma peamine kruiisilaev USA idarannikul. Laev seilab suvel Bermudale ja sügisel Kanadasse. Läänerannikul asuvad Millennium, Infinity ja Solstice, mis seilavad Alaska kruiisidel.

Euroopas seilavad 2015. aastal viis Celebrity laeva. Constellation käib Ida-Vahemerel (väljumised Veneetsiast). Equinox ja Reflection on samuti Vahemerel ning väljuvad Ateenast, Istanbulist, Roomast ja Barcelonast. Põhja-Euroopas sõidab Eclipse Southamptonist Kanaari saartele ja seejärel Balti merele, kus seilab ka Silhouette.

2015. aasta lõpupoole seilab Eclipse Miamist Lõuna-Kariibidele. Reflection väljub Miamist – marsruutide hulka kuuluvad kruiisid Ida- ja Lääne-Kariibidele. Fort Lauderdale’ist seilab Silhouette Lääne- ja Ida-Kariibidele ning Equinox Panamasse ja Kesk-Ameerikasse. Constellation seilab lühikestel reisidel (4-5 ööd) eksootilisematesse sihtkohtadesse, sh St. Barts. Kruiisilaeva Summit marsruudid saavad alguse San Juan’ist, kust laev väljub Lõuna-Kariibidele. Infinity lisab oma peatuste hulka ka Roatan’i ja Costa Maya.

Infinity veedabki suurema osa 2015. aasta lõpust ja 2016. aasta algusest Lõuna-Ameerikas. Laeva programmi kuulub ka kruiis, mille vältel veedetakse öö Rio de Janeiro’s (sealse maailmakuulsa karnevali ajal) ja siis juba võetakse suund jahedasse Antarktikasse. Sama laevaga saab sõita ka enamikel Panama kanali kruiisidel.

Millennium veedab enamiku aastast Aasias. Eksootiliste kruiiside hulka kuuluvad reisid Jaapani saartel ning Singapuri väljumistel toimuvad peatused Indoneesias ja Hong Kongis.

Solstice seilab Austraalias, Uus-Meremaal ja Vaikse ookeani saartel (väljumised Auckland’ist, Sydney’st ja Perth’ist).

Costa pakub Araabia sumedaid õhtuid

Costa pakub jätkuvalt kruiise eksootilistesse sihtkohtadesse. Kaks laeva - Costa neoRiviera ja Costa Serena – sõidavad Araabia lahes ning peatuvad Araabia Ühendemiraatide ja Omaani sadamates. Classica väljub Port Louis’est (Mauritius) 14 ööd kestvale kruiisile, mille peatuste hulka kuuluvad Madagaskar ja Seišellid. Aasta esimese kvartali veedab kruiisilaev Favolosa Lõuna-Ameerikas, kus väljumised 6-8 ööd kestvatele kruiisidele toimuvad Santosest Brasiilias. Pacifica kruiisid väljuvad Buenos Airesest.

Costa Atlantica fjordides.

Costa Serena suundub edasi Shanghaisse, kus ta liitub Costa Victoria ja Costa Atlantica laevadega. Diadema naaseb Euroopasse, kus laev seilab Barcelona ja Savona vahel (7 ööd kestvad kruiisid). Fascinosa kruiisid saavad alguse Savonast ning peatuvad muuhulgas Tuneesias, Marokos, Hispaanias, Prantsusmaal ja Portugalis. Costa neoRomantica kulgeb 12 ööd kestvatel kruiisidel Savona ja Marseille vahel.

Kariibi mere saarte kruiisidele väljuvad Fortuna ja Magica Guadeloupe’lt ning seilavad läbi regiooni (7 ja 14 ööd kestvad kruiisid). Luminosa veedab aasta esimese poole Miamist Lääne- ja Ida-Kariibidele sõites ning seejärel suundub tagasi Savonasse.

Cunard teeb juubeli puhul peatusi täiesti uutes sadamates

2015. aastal tähistab Cunard oma 175. aastapäeva. Nende kolm laeva külastavad 96 sihtkohta 35 riigis ning seitset sadamat, kus laevad peatuvad esmakordselt, sh Oban Orkney saartel ja St. Raphaelis Prantsusmaal.

Queen Mary 2 jätkab kruiisidega New Yorgist Kariibi mere saartele ja Kanadasse ning seilab ka üle Atlandi.

Queen Mary 2.

Queen Elizabeth veedab enamiku järgmisest aastast Euroopas, pakkudes kruiise, mille vältel jäädakse ka ööseks Monte Carlo, Amsterdami, Madeira, Peterburi, Ateena, Barcelona, Istanbuli, Liverpooli ja Veneetsia sadamatesse.

Queen Victoria jääb juunist oktoobrini Vahemerele, kus toimuvad 7, 14 ja 21 ööd kestvad kruiisid. Laeva uute sadamate hulka lisanduvad Istanbul ja Trieste. Ööseks jääb laev pidama Veneetsias, Istanbulis, Ateenas, Barcelonas ja Monte Carlos.

Crystali uued ja vanad sadamad - Valgest merest Madagazkarini

Crystral Symphony ja Crystal Serenity laevadele on aastaks 2015 lisatud palju uusi sadamaid. Uute sadamate hulka kuuluvad Albany, Austraalia; Ambodifotatra ja Taolanaro, Madagaskar; Burgas, Bulgaaria; Chania/Souda, Kreeka; Macapa, Brasiilia; Richards Bay, Lõuna-Aafrika Vabariik; Rijeka, Horvaatia; Sanary-sur-Mer, Prantsusmaa; Santo Domingo, Dominikaani Vabariik; Aomori, Jaapan; Archangel, Korsakov ja Solovetsky saared, Venemaa; Belawan, Indoneesia; Bodo, Narvi ja Oye/Hjorundfjord, Norra; Helgoland, Saksamaa; Kochi, Jaapan; Sanya, Hiina ning Scarborough, Trinidad ja Tobago.

Need kaks laeva jäävad kolmeks ööks sellistesse sadamatesse nagu Shanghai, Bordeaux sadam (Bassens), Hong Kong, Monte Carlo, Peterburi ja Yangon (Rangoon). Tosin kruiisi väljuvad New Yorgist, Londoni sadamast (Dover), Monte Carlost, Singapurist, Los Angelesest, Montrealist, esmakordselt ka Kopenhaagenist (uus Balti mere programm) ja Istanbulist (uus Musta mere kruiis). Üks kolmandik kruiisidest kestavad 10 või vähem ööd.

Uute programmide hulka kuuluvad veel Valge mere kruiis algusega Reykjavikist, püha maa kruiis, uued Euroopa kruiisid algustega Amsterdamist ja Marseille’st, üle Atlandi ookeani kruiis peatusega Bermuda saarel ning jõulukruiis San Juanist Rio de Janeirosse. Mehhiko on samuti tagasi Crystali programmis.

Disneyga Norra fjordidesse

Disney Magic seilab 2015. aasta suvel esmakordselt Norra fjordidesse, Fääri saartele ja Islandile. Laev on ka Balti merel ning suundub augustis Lääne-Vahemerele.

Disney Wonder.

Wonder veedab 2015. aasta suve Alaskal, seilates 7 ööd kestvatel kruiisidel, mis saavad alguse Vancouverist. Laev läheb ka San Diegost ja Galvestonist Hawaiile.

Dream ja Fantasy kruiisivad jätkuvalt Kariibi merel ja Bahama saartel – reisid väljuvad Port Canaveralist ning Miamist. Kõigi kruiiside vältel peatuvad laevad Disney erasaarel Castaway Cay´s.

Holland Americast Austraaliasse

Ryndam ja Statendam lahkuvad 2015. aasta lõpus Holland America laevastikust ja suunduvad Austraaliasse, et ühineda P & O Cruises Australia laevastikuga.

MSC uued ja vanad kohad soojadel meredel

Lõuna-Ameerikas on
Preziosa
,
Poesia
ja
Lirica
baasiks Brasiilia ning kruiisid
Magnifica
laevaga väljuvad Buenos Airesest.

Euroopas seilab Fantasia pikematel kruiisidel Lääne- ja Ida-Vahemerel ning Kanaari saartel. Splendida programmi kuuluvad 7 ööd kestvad kruiisid Lääne-Vahemerel. Armonia koduks saavad Kanaari saared. Orchestra seilab aga seitse ööd kestvatel kruiisidel Araabia lahel ning Opera väljub Lõuna-Aafrika Vabariigist, jõudes Namiibiasse, Mosambiiki ja Madagascarile.

Kariibi merel väljub Musica seitse ööd kestvatele kruiisidele Guadeloupe, Martinique’i ja La Romana sadamatest. Aasta alguses meelitab Divina jätkuvalt reisijaid Miamist väljuvatele Kariibi mere kruiisidele, kuid maist oktoobrini asub laev Roomas. Divina naaseb Kariibi merele novembris 2015.

Norwegianil uus sihtkoht Belize´is

2015.-2016. aasta hooajaks naaseb Norwegian Lõuna-Ameerikasse, saates suurema Jewel klassi laeva Mehhiko Rivierale ning lisades Port Canaverali oma kodusadamate hulka.

Norwegian Escape ühineb laevastikuga 2015. aasta novembris. Laev seilab 7 ööd kestvatel kruiisidel Ida-Kariibidele külastades Tortolat, St. Thomas’t ja Nassaud (algusega Miamist). Getaway, mis väljub samuti Miamist, seilab Lääne-Kariibidele, sh Great Stirrup Cay’le, Ochos Rios’esse, Grand Caymanile ja Cozumelile.

Breakaway, mille kruiisid saavad alguse New Yorgist, sõidab Bahama saartele ja Floridasse ning ka Lõuna-Kariibidele, peatudes San Juan’is, St. Thomasel, Tortolla, St. Lucial, Barbadosel ja St. Kitts’il. Gem aga võtab New Yorgist suuna Ida-Kariibidele.

Norwegian lisab uue sihtkohana Harvest Caye´ Belize’is. Sinna seilavad Star (väljumine Tampast), Dawn (väljumine New Orleansist) ja Jade (väljumine Houstonist). Alates 2015. aasta oktoobrist seilavad Jewel ja Sun Mehhiko Rivieral.

Port Canaveralist väljuv Spirit läheb nii Lääne- kui ka Ida-Kariibidele. Sun seilab veel Lõuna-Ameerikas, lisades programmi kruiisid Santiago ja Buenos Airese vahel.

Epic asub novembrist 2015 kuni aprillini 2016 Barcelonas ning sõidab sealt Kanaari saartele, Marokosse ning Lääne-Vahemerele. Epicu programmi kuuluvad ka mõningad kruiisid väljumisega Southamptonist.

Oceania laevad seilavad 2015. aastal igal pool maailmas

Marina kulgeb aasta alguses Papeetest Austraaliasse ja Uus-Meremaale. Märtsis suundub laev Limasse ning sõidab läbi Panama kanali New Yorki. Enne Londonisse suundumist peatub laev ka Kanadas. Enamik laeva peatustest suvel on Briti saartel ja Balti mere linnades. Sügisel seilab laev Vahemerel, seejärel suundub Kaplinna ning lõpetab aasta Rio de Janeiros.

Riviera on üks firma peamiseid laevasid Kariibi merel. 2015. aasta alguses pakub laev 10 ööd kestvaid kruiise, mis väljuvad Miamist. Märtsis naaseb laev Barcelonasse ning teeb kruiiseLääne- ja Ida-Vahemerel ning Mustal merel. Alates novembrist on laev taas Kariibi merel (väljumistega Miamist).

Regatta alustab aastat Miamis ning seilab Lõuna-Ameerikasse Amazonase regiooni ja Buenos Airesesse. Aprillis läbib laev Panama kanali, et veeta suvehooaeg Alaskal. Sügisel asub laev USA idarannikul ning teeb kruiise Kanadasse. Oktoobri lõpuks on Regatta tagasi Miamis.

Nautica ja Insignia seilavad aastal 2015 üle kogu maailma. Nautica läbib idapoolkera, alustades Kaplinnast jaanuaris, võttes suuna edasi Aasiasse, Euroopasse, Briti saartele, Läänemerele, tagasi Rooma, peatudes Dubais ning naastes oktoobri lõpus Lõuna-Aafrikasse. Insignia järgib sarnast marsruuti, kuid kruiisi algus- ja lõpp-punktiks on Miami.

Princess jätkab oma ulatuslikku programmi Alaskal

Suvel asuvad siin koguni seitse laeva. Ruby Princess seilab koos Crown Princessiga väljumistega Seattle’ist. Kruiisifirma populaarset "Voyage of the Glacier" („Liustikureis“) marsruuti (Vancouver – Anchorage) pakuvad neli laeva, sh Pacific Princess, Star Princess ja Coral Princess. Golden Princess seilab Alaskale San Franciscost.

Euroopas sõidavad laevastiku uusimad laevad Regal Princess ja Royal Princess, mis väljuvad Kopenhaagenist ja Southamptonist, Läänemerel ja Briti saartel. Caribbean Princessi kodusadamaks on Southampton ning laev kulgeb Põhja-Euroopas ja Vahemerel. Ocean Princess seilab marsruutidel, mille peatuste hulka kuuluvad Island, Norra meri ja Läänemeri. Vahemerel asuv Island Princess teeb esmakordselt kruiisi Veneetsia-Barcelona marsruudil. Emerald Princess sõidab Ida-Vahemerel, sh Egeuse merel ja Mustal merel.

Regent Seven Seas´iga Amazonasesse

Mariner alustab aastat Aucklandis Uus-Meremaal. Seejärel suundub laev Sydneysse ja Tahiitile, kust saavad alguse Vaikse ookeani kruiisid. Laev suundub siis üle Vaikse ookeani Limasse, ümber neeme Buenos Airesesse ja lõpuks Rio de Janeirosse. Märtsi lõpus seilab laev üle Atlandi ookeani Barcelonasse. Mariner jääb Vahemerele augustini. Septembris kruiisitab laev Mustal merel ja Ida-Vahemerel. Pärast paari Lääne-Vahemere kruiisi suundub laev Kaplinna, et seilata marsruutidel, mis väljuvad Lõuna-Aafrika Vabariigist. Laev lõpetab aasta Rio de Janeiros.

Voyager alustab aastat Aasias. Laeva peatuste hulka kuuluvad Singapur, Hong Kong, Peking ja Tokyo. Seejärel suundub laev Euroopasse – pärast peatuseid Dubais ja Barcelonas alustab Voyager kruiisidega Southamptonist Läänemere riikidesse. Sügisel on laev Vahemerel, oktoobris naaseb Aasiasse, peatudes Dubais ja Kaplinnas.

Navigator seilab erinevatel Lääne- ja Ida-Kariibi marsruutidel, mis saavad alguse Miamist. Aprillis sõidab laev läbi Panama kanali Alaskale, sügisel naaseb Kanada kruiiside jaoks New Yorki. Oktoobri lõpus seilab laev Miamist Kariibi mere saartele. Osade kruiiside jooksul peatub laev Brasiilia Amazonases.

Royal Carribeani uusim laev läheb Shanghaisse

Royal Caribbeani uusima laeva
Quantum of the Seas
kodusadamaks on alates maist Shanghai. Seal ühinetakse
Mariner of the Seas
laevaga, mille väljumised toimuvad Singapurist ja
Voyager of the Seas
laevaga, mis seilab Austraalias.

Quantum of the Seas.

2015. aastal asuvad Austraalias ka Radiance of the Seas ja Rhapsody of the Seas. Need laevad asendatakse suvehooajal suurema Explorer of the Seas laevaga. Explorer of the Seas on aprillis renoveerimisel, mille jooksul lisatakse laevale FlowRider ja uued restoranid. Legend of the Seas saab aga uueks kodusadamaks Brisbane´i.

Suvel seilab Radiance of the Seas Alaskale, kus ühineb Jewel of the Seas laevaga. Enne loodesse suundumist käib Jewel of the Seas veel San Juanist Panamasse. Legend of the Seas seilab aga regulaarselt Panama kanalit läbivatel kruiisidel.

Royal Caribbeani laeva Splendour of the Seas kodusadamaks on jaanuarist aprillini Santos. Laev peatub detsembris ka Dubais. Rhapsody of the Seas naaseb kevadel aga Araabia lahele.

Royal Caribbean’i laevad seilavad aastaringselt ka Bahamasse ja Kariibi mere saartele. Kruiisid saavad alguse erinevatest sadamatest, sh Miami (Majesty of the Seas), Fort Lauderdale (Allure of the Seas, Legend of the Seas, Liberty of the Seas, Oasis of the Seas, Independence of the Seas), Galveston (Navigator of the Seas) ), Port Canaveral (Enchantment of the Seas, Freedom of the Seas), New Orleans (Serenade of the Seas), Tampa (Vision of the Seas) ja San Juan (Adventure of the Seas), Jewel of the Seas). Uus laev Anthem of the Seas seilab kruiisidel, mis saavad alguse New Jerseyst.

Grandeur of the Seas käib Baltimore’ist regulaarselt Bahama saartele ja Bermudale. Liberty of the Seas asendab Quantum of the Seas laeva kruiisidel, mis saavad alguse Cape Liberty’st – laev sõidab Bermudale ja Kanadasse.

Enne New Jersey’sse suundumist veedab Anthem of the Seas suve Euroopas. Laeva kodusadamaks on Southampton, kus peatub ka Explorer of the Seas. Brilliance of the Seas laeva kodusadamaks on mõnda aega Harwich. Vision of the Seas seilab alates aprillist Vahemere kruiisidel, mis saavad alguse Barcelonast. Splendour of the Seas teeb kruiise, mis väljuvad Barcelonast, Kopenhaagenist, Stockholmist ja Veneetsiast. Rhapsody of the Seas kruiisid väljuvad Istanbulist ja Roomast. Allure of the Seas seilab regulaarselt Barcelonast Rooma.

Seabourn alustab aastat Kariibi merel

Seabourn Spirit sõidab 7-14 ööd kestvatel kruiisidel väljumistega St. Maarten’ilt ja Barbadoselt. Seabourn Legend seilab aga Lõuna-Kariibidel.

Seabourn Sojourn alustab aastat Kaplinnast Singapuri sõites. Singapurist saavad alguse mitmed Aasia kruiisid, mille peatuste hulka kuuluvad Myanmar, Malaisia, Tai ja Vietnam. Seejärel suundub laev Vahemerele.

Seabourn Odyssey veedab samuti palju aega Singapuris, kust kulgeb Indoneesia saartele. Seejärel suundub laev Ida-Vahemerele, kus veedab hilissuve oktoobrini Mustal merel. Sügisel sõidab laev Fort Lauderdale’i.

Seabourn Quest seilab jaanuaris Antarktikale, pärast seda suundub Buenos Airesesse ja Amazonase regiooni. Pärast peatust Fort Lauderdale’is suundub laev Barcelonase ja Rooma. Laeva lõpp-punktiks reisil on Läänemeri. Suvel käib laev veel Läänemerel ja Norras, augusti lõpus Quebecis, peatudes teel ka Gröönimaal.

Silversea lisab 21 uut sadamat

Luksuskruiisifirma lisab uuel aastal oma peamiste laevade programmi 21 uut sadamat ja väiksemate laevade programmi 50 uut sihtkohta.

Uute sadamate hulka kuuluvad Huelva, San Antonio (Ibiza) ja Alcudia (Mallorca), Hispaania; Rethymnon (Kreeta) ja Igoumenitsa, Kreeka; Santa Maria di Leuca, Itaalia; ja Amasra, Türgi Euroopas. Aasias ja Vaiksel ookeanil on uuteks sadamateks Haikou, Hiina; Hambantota, Sri Lanka; Bintulu, Malaisia; Savusavu, Fidži; Lifou, Uus-Kaledoonia ja Filipiinide Boholi saar, Boracay saar, Busuanga saar ja Hundredi saarestik. Aafrika ja India ookeani uute sadamate hulka kuuluvad Luanda, Angola ja Mahajanga, Madagascar. Põhja-Ameerika uued sadamad on Norfolk, Virginia; Morehead City, North Carolina; ja Falmouth, Jamaica.

Silver Discoverer külastab 2015. aasta kruiisidel Mikroneesiat, Melaneesiat, Polüneesiat, Ida-Venemaad, Kagu-Aasiat, Uus-Meremaad ja Austraaliat (sh Kimberley rannikut). Silver Explorer suundub Aafrika läänerannikule ning seilab ka Antarktikasse, Lõuna- ja Kesk-Ameerikasse, Briti saartele, Põhja-Kanadasse, Gröönimaale ja Põhja-Norrasse. Silver Galapagos sõidab Galapagose saartele.

Windstar läheb esmakordselt Reykjavikki

2015. aastal lisab Windstar seitse uut marsruuti, sealhulgas esmakordne reis Reykjavikki Islandil. Üks firma uusimatest jahtidest nimega Star Legend kulgeb 6 ööd kestvatel kruiisidel Põhja-Euroopas, väljudes Inglismaalt ja läbides Kieli kanali. Jaht sõidab ka Norras ja Arktikas.

Wind Surf täispurjedes.

Wind Surf ja Star Legend käivad kümme ööd kestvatel Läänemere kruiisidel, mille käigus veedetakse öö Peterburis. Wind Surf purjetab ka Norra fjordides ja peatub enne Lissaboni suundumist mitmetes Skandinaavia pealinnades. Jaht peatub spetsiaalselt Amsterdamis, et võtta osa maailma suurimast purjespordiüritusest Sail Amsterdam.

Suvel seilavad Star Legend ja Star Breeze Hispaanias ja Portugalis 8 ööd kestvatel kruiisidel mööda Hispaania rannikut. Need laevad koos Wind Star’iga purjetavad ka läbi Vahemere, peatudes Prantsuse Rivieral, Itaalias, Horvaatias, Kanaari saartel, Kreekas ja Türgis.

Wind Spirit naaseb mais Tahiitile. Laev väljub Papeetest ning peatub Mooreal, Tahaal, Raiateal, Huahine´il ja Bora Boral. Star Pride seilab aasta esimesel poolel Aasias ning suundub ülejäänud aastaks Ida-Vahemerele.