Kasulik toob välja need inimtüübid, kellega koos lennukis reisimine eriti tüütuks väljakutseks osutub, ja kuidas neid ära tunda.

1. Hilinejad

Nad saabuvad lennujaama mitte varem kui tund kopikatega enne lennu väljumist ja löövad kaht kätt kokku, kui check-in leti ees või turvakontrollis järjekorras peavad seisma. Neid otsitakse terminali valjuhäälditest taga ning nad saabuvad väravasse alati viimasena, käes mõne lennujaama poe kott või lipsul äsja söödud pirukate puru, sest "aega on küll". Halvemal juhul ootab lennukitäis inimesi koos lennuki meeskonnaga neid pardal, kuni neid lennujaamas taga otsitakse, jäädes nii ilma enda kohast lendude väljumise järjekorras. Lõpuks lennukisse jõudes seletavad nad midagi segastest juhistest ja valest terminalist ning istuvad rahumeeli enda istekohale.

2. Järjekorralembesed

Järjekordi armastavad inimesed tunned ära juba check-in'i ajal. Nad on esimesena kohal ja ootavad lennujaamas lettide ees juba ammu enne seda, kui check-in algab, sest esimesena läbi turvakontrolli pääsemine on privileeg, mida jagatakse vaid tugevamatele. Nad tormavad turvakontrollist otse väravasse ning võtavad järjekorras koha sisse, seistes seal, kuni reisijaid lennukisse lastakse. Järjekorralembeseid ei heiduta ka see, kui lend hilineb. Tugevamad neist seisavad järjest kuni kolm tundi, et mitte kaotada enda kohta järjekorras. Nõrgemad puhkavad jalga, istudes maha või kohvrile.

Tähele tuleb panna, et see kehtib ka olukordades, kus reisijad juhatatakse pärast järjekorda bussi, kus inimesed niikuinii segunevad ja esimesena väravast läbi pääsenu staatus karmis olelusvõitluses enam ei loe. Pardal ei heiduta neid tualeti punane tuluke ning nad seisavad meeleldi ka lennuki vahekäigus nii kaua, kui vaja, et tualetti pääseda.

3. Esimest korda lennukis

Esimest korda reisijad käivad lennujaamas ärevil nägudega ringi ning ei tee tablool vahet saabuvatel ja väljuvatel lendudel. Nad ei ole midagi kuulnud pagasipiirangutest ja internetis tehtavast check-in'ist. Tihti hakkab lennujaama töötajatel neist nii kahju, et nad lubavad esimese korra reisijatel ilma lisatasude ja trahvideta lennukisse pääseda ka ülekilode ja veebis tegemata jäänud check-in'ita.

Turvakontrollis piiksuvad nad tõenäoliselt mitmel reisil läbi turvavärava ning hoiavad liiklust kinni, kuna nende käsipagasist on eraldamata vedelikud või elektroonilised seadmed. Loomulikult ei ole nad midagi kuulnud turvalisuse ja vedelikega seotud piirangutest ning nende valearvestuste tulemused on sageli näha halva eeskujuna ka kaasreisijatele. Nii ei ole tavatu näha turvakontrolli prügikastis liitriseid suuloputusvedeliku pudeleid ja suuri liiklusmärke.

4. Väikelastega reisijad

Sinna ei saa lihtsalt mitte midagi parata... Kuidas sa selgitad pooleaastasele beebile, et ta häälevolüüm on liiga vali?

5. Joodikud ja poissmehed

Kes on Londoni ja Tallinna vahel nädalavahetusel lennanud, teab, millest me räägime. Eestisse nädalavahetust veetma tulevad poissmehed vastavad üsna tihti enda negatiivsele stereotüübile: üle lennuki räuskavad, stjuuardesse kabistavad ja uusi jooke tellivad poissmehed on tõeline tüütus, kui loodad enda kolmetunnise reisi rahulikult raamatut lugedes veeta. Samasse gruppi kuuluvad ka need lennureisijad, kes mingil kummalisel põhjusel lennukis viibimist alati alkoholiga tähistada üritavad.

Foto on illustreeriv

6. Suured kärgpered

Kui sul ei vea ja satud mõne eriti suure kärgpere vahetusse lähedusse istuma, pead end valmis panema tõeliseks Mehhiko draamaks, mille vältel läbitakse kõik Aristotelese kriteeriumid suurepäraseks tragöödiaks.

Vinguvad lapsed ja remargid, nagu "sinu ja minu lapsed peksavad meie lapsi" ei ole sellisel juhul haruldus ja omavahel tülli pööravad vanemad-vanavanemad samuti mitte. Draama kulminatsioon saabub sageli siis, kui on vaja tualetti külastada: tihti läheb terve pere korraga, mis tähendab, et lennuki tualettruum võib olla hõivatud kuni pool tundi järjest, mähkmete vahetamist vajava pisipere puhul lausa kauem.

7. Iluduskuningad ja -kuningannad

Mingil põhjusel arvab teatud lennukiseltskond, et on sattunud ilusalongi ning neid ei huvita, et publikuks on mitmesajapealine reisijaskond. Iluduskuningad ja -kuningannad tunned ära selle järgi, et nad on käsipagasiks kaasa võtnud enda meigikoti, mille lukk keset lendu häälekalt avaneb ja pärast seda on ülejäänud reisijad oodatud nende buduaari. Paremal juhul tolmendavad nad lihtsalt puudriga ja nohisevad häälekalt, halvemal juhul lõhnastavad end nagu prantslannad: lasevad sutsuke lõhnaõli õhku ja ootavad siis, et see nende peale langeks. Tihti on nad süüdi ka lennuki tualettruumi hõivamises kaugelt kauem kui eeskirjade järgi ette nähtud.

8. Unimütsid

Unimütsid on haruldaselt hea närvikavaga lennureisijate tüüp, kes suudab unne suikuda juba enne boardingu lõppu ning silmad avada alles pärast lennuki maandumist. Üldiselt on nad ohutud, ent tihti käib nendega kaasas kaks nuhtlust: vali norskamine ja kõrvalreisija padjana kasutamine.

9. Torisejad

"Vabandage, kui lend viis minutit hiljem õhku tõusis, siis mis kell see täpselt maandub? Mul on vaja bussi peale jõuda!"

"Vabandage, kas teil ei serveeritagi metspähklimaitsega mokakohvi mandlipiimaga?"

"Vabandage, kas te saate enda erajutud jätta selleks ajaks, kui reis läbi on?"

Nii võiks jätkata lõpmatuseni. Torisejatel on lõpmatult küsimusi ja lõpmatult kaebusi kõige kohta, alustades sellest, miks päike nii ere on, lõpetades sellega, miks Islandil külm on. Nende puhul on parimaks abimeheks kõrvatropid või -klapid.