Ning mis kõige olulisem, seda vaimustavat keskkonda saavad Rootsis kõik soovijad uudistada aastaringselt. Kahekümnetoalise hotelli ehitamiseks kasutati lähedalasuvalt Torne jõelt lõigatud jääd ning sealtsamast kogutud lund. Olemas on isegi galerii ja baar, kus serveeritakse nii šampanjat kui teisi jooke.

Külmana hoiab aastaringselt avatud jäist hoonet päikesepatareidel töötav külmutussüsteem. Sealsamas kõrval paikneb ka ainult talvehooajaks ehitatud ning vaid külmadel kuudel uksi lahti hoidev jäähotell, mis avatakse 16. detsembril. Selles on 55 ruumi, nende hulgas 26 kunstisviiti ja luksussviit.

Külalised, kes ööbivad jäähotelli aastaringselt avatud osas, saavad samuti kunsti ja luksussviitide mõnusid nautida. Igas sviidis eksponeeritakse unikaalseid kunstiteoseid, luksussviitides on olemas ka saun, dušš või vann ning kõik muu, mis tavalistestki hotellitubades.

Võimalik on osa võtta ka Jukkasjärvi saunarituaalist ning hüpata end karastama talvisesse Torne jõkke. Või siis proovida mõnda arktilist ellujäämiskursust – näiteks poolepäevast algajatele mõeldud koolitust, mille käigus õpetatakse varjualuse ehitamist ja tulekiviga lõkke süütamist.

Käesoleval talvel töötab Icehotelis Michelin-koolitusega peakokk Alexander Meier, kelle koostatud menüü baseerub kohalikul toodangul, roogadest võib näiteks leida ka murakaid ja astelpajumarju.

Kui seni on igaks talveks püstitatud jäähotell kevadel ära sulanud, siis uus ehitis püsib tänu päikeseenergial töötavale külmutussüsteemile aastaringselt. Kuna Jukkasjärvi asub kaugel põhjas, kus suvel valitseb ülipikk polaarpäev, siis energiast puudus pole – päike särab taevas 100 päeva järgemööda.

Kunstiväljapanek hotellis muutub mitu korda aastas. Eksponaadid, mis ära sulavad, leiavad tagasitee Torne jõkke, selgitab Icehoteli loominguline juht Arne Bergh.

Allikas: lonelyplanet.com