Ettevõtluskõrgkooli Mainor turismiettevõtluse õppejõud ja toiduentusiast Anne Roosipõld jagab parimaid kohti kümnest maailmalinnast, kuhu ka eestlased küllalt tihti satuvad.

New York

Külastage kindlasti Ellens Stardust Diner’it (1650 Broadway, New York, NY 10019), mis tegutseb juba 1987. aastast. Sellest fantastilisest toidukohast saab nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusööki. Toit on hea ja kvaliteetne, aga koha teevad eriliseks maailma parimad laulvad kelnerid.

Istanbul

Kalarestoranid Kumkapis, mis on Armeenia kogukonna keskus ja asub Marmara mere põhjakaldal. Süüa saab erinevaid kalaroogi (mercan, lagos, levrek, cipura, sarpa, palamut, hamsi, çinikop, lüfer) Soovitada võiks näiteks Neyzeni või Okyanus restorani. Kui tahate imetleda linna kõige ilusamat vaadet, siis saab seda teha Galata Tower restoranist.

Budapest

Kui Budapestis on toiduelamustega nii- ja naamoodi, siis täielik tipp on Gundeli restoran City Pargis (1146 Budapest, Gundel K. út 4). Kàroly Gundel (1883-1956) oli lihtne, aus võõrastemaja omanik, kes armastas oma ametit ja jumaldas oma perekonda. Gundel Budapestis on sama kuulus nimi kui Sacher Viinis. Tänapäevane Gundel üllatab oma superhea teeninduse poolest ja teenindajate rohkusega.

Tokyo ja Kyoto

Kindlasti tasuks sööma minna mõnda kaiten sushi restorani (näiteks Tokyos Pintokona, Kura Sushi, Numazoko, Kaizen Misakiko jne, Kyotos Sushi no Musashi Sanjo Main Branch, Kaitenzushi CHOJIRO Shijo Kiyamachi Branch jne).

Hinnatase nendes on eestlastele soodne: kõhu võib täis saada ainult 700 jeeni (6 euro) eest! Tavaliselt on süsteem järgmine: kliendid võtavad järjekorranumbri ja kui laud vabaneb, juhatab teenindaja nad laua äärde, mille eest kulgeb läbi konveierlint isuäratavate sushidega, mis on erivärvilistel taldrikutel. Kui kõht on maitsvatest sushidest täis saanud, kutsutakse teenindaja, kes loeb eri hinnatasemega taldrikud kokku.

Toiduvalik ei piirdu ainult sushidega, võimalik on tellida ka misosuppi, magustoite ja õlut. Selleks tuleb vajutada tablool olevale toidu- või joogipildile ja mõne aja pärast kihutabki köögist konveierlindi kohal oleval mänguraudteel `kiirrong`, mis toimetab tellitud toidu oma katusel kohale.

Suwon

Väga armas söögikoht on Yookssam Naengmyeon, kus tasub proovida naengmyeone’i. Need on külmad tatranuudlid, mille kõrvale serveeritakse kannus äädikakaste ja eraldi puualusel grillitud lihalõigud. Eelroogadeks, nagu ikka Koreas, kolm liiki hapendatud ja vürtsiseid köögivilju.

Singapur

On ainulaadne linn selle poolest, et siin asub kokku 29 Michelini tärni restorani ja kus saab odavaimat toitu Michelini tärni restoranidest üle maailma (alates 4-st Singapuri dollarist). Minu isiklik kogemus on 1 Michelini tärni restoranist Song of India (www.thesongofindia.com), kus on võimalik süüa gurmee lõunabuffeed 29.90 Singapuri dollari eest (ca’ 20 eurot). Teenindus oli esmaklassiline, samuti ka rikkalik valik buffeetoitu.

Changi lennujaam (Singapur)

Terminalis 3 asub ainulaadne toidukoht: Singapuri toidutänav (Singapore Food Street). Sooviga tutvustada kohalikku toidukultuuri elementi, on valitud toidutänavale 13 tuntud kohalikku toitlustajat.

Tel-Aviv

Külastage kindlasti hommikusöögirestorani “Benedict” (171 Ben Yehuda St., Tel Aviv), mis on esimene sellelaadne maailmas. Siin võib süüa erinevaid hommikusööke üle kogu maakera ja seda kogu päeva vältel. Miks mitte alustada ööd ühe suurepärase munaroaga! Lisaks klassikale pakutakse siin innovaatilisi lahendusi, näiteks omletirulle. Kõigele lisaks on hinnad taskukohased: nii võib saada pehmelt keedetud muna brioche’i ja hapukoorega kätte 3,5 euro eest. Peenemad road maksavad muidugi rohkem: omletirullid spinatiga 16 eurot, aga see-eest on hinna sees juba ka salat, jook (kas värskelt pressitud mahl, kuum jook või Mimosa) ja piiramatus koguses leiba.

Abu-Dhabi

Kohvi tasub kindlasti jooma minna Emiraatide Palee (Emirates Palace) kohvikusse! Üks tass cappuccinot maksab küll 15 eurot, aga elamus on garanteeritud, sest piimavaht on kaetud ehtsa 24-karaadise kullapuruga! Kõrvale pakutakse veel kaamelikujulisi šokolaadikomme. Menüüs on kenasti ära märgitud, et hind sisaldab 10% teenustasu, 6% turismimaksu ja 4% omavalitsusmaksu. Kui ikka veel elamusest väheks jääb ja rahakott kannatab, võiks tellida ka hamburgeri kaamelilihast pihviga, mille hind ulatub juba üle 20 euro.

Swakopmund

Suurepärane võimalus on kohaliku toitu maitsta Hafeni restoranis. Toite, mida tasuks proovida: imemaitsvad mopane ussikesed, kavango metsik spinat, mahangu puder, hafeni kana. Hinnad on väga soodsad, näiteks pool kana maksab 5 eurot.