Olete kunagi kahelnud selles, et tükk šokolaadikooki võib maailma paremaks muuta? Ei olegi põhjust kahelda – kindlasti on sellel oma põhjus, miks šokolaadikoogi, struudli ja veel hulga kalorirohkeid hõrke maiustusi leiutanud Viin on maailma parim linn elamiseks just välismaalaste silmis.

Uuringufirma Mercer reastas 18. korda linnad edetabelisse selle järgi, kui mõnus on neis elada
mujalt tulnud ja töötavatel inimestel.
CNN märgib uuringut vahendades, et Viin juhib seda edetabelit juba seitsmendat aastat ning üldse paistavad kõrgete kohtadega silma Lääne-Euroopa linnad, samal ajal kui rahvusvaheliste pealinnadena tuntud New York, Dubai, Hong Kong ei jõua isegi 20 parima hulka.

Kohe Viini järel leiab edetabelist Šveitsi linna Zürichi ja neljandalt kohalt Müncheni Saksamaal.

Euroopa domineerib
Viie eelistatuima linna hulgas on küll Auckland Uus-Meremaal ja Vancouver Kanadas, ent Lääne-Euroopa domineerib selgelt. Vaatamata majanduslikule ebakindlusele on Euroopa linnade elukvaliteet siiski oluliselt kõrgem ülejäänud maailmast, kui vaadata edetabeli kümmet esimest riiki, siis asub vaid kolm väljaspool Euroopat.
Aasia linnadest on kõrgeimal kohal Singapur – ja ka selle leiame alles 26.kohalt tabelis.
Välismaalaste hulgas populaarne Dubai on alles 75. kohal – olles siiski kõrgeima positsiooniga linn Lähis-Idas. Aafrika riikides jõudsid TOP 100 hulka vaid Kaplinn ja Johannesburg, mõlemad Lõuna-Aafrika Vabariigist.

USA linnadest on kõrgeimal kohal San Francisco - ja ka see on alles 28.

Uuring haaras kokku 440 linna ning hinnati turvalisust, tervislikkust, haridussüsteemi, vaba aja veetmise võimalusi, avalikke teenuseid ning kaubavalikut. Edatabelisse reastati neist 230.

LOE KOGU UURINGUT SIIT

Kõige vähem ihaldusväärsed elukohad
Mitte väga üllatuslikult leiame viis aastat kodusõjas olnud Süüria pealinna Damaskuse alles 229. kohalt, üsna lähestikku linnadega nagu Baghdad ( 230. koht), Kesk-Aafrika Vabariigis asuv Bangui (229. koht), Sana'a Jeemenis (228.koht), Port-au-Prince Haiitil (227.koht) ja Khartoum Sudaanis (226.koht).

TOP 10 parimat linna
1. Viin, Austria
2. Zürich, Šveits
3. Auckland, Uus-Meremaa
4. München, Saksamaa
5. Vancouver, Kanada
6. Düsseldorf, Saksamaa
7. Frankfurt, Saksamaa
8. Genf, Šveits
9. Kopenhaagen, Taani
10. Sydney, Austraalia

TOP 10 halvimat linna
221. Conacry, Guinea
222. Kinshasa, Kongo Demokraatlik Vabariik
223. Brazzaville, Kongo
224. Damaskus, Süüria
225. N'Djamena, Tšaad
226. Khartoum, Sudaan
227. Port-au-Prince, Haiiti
228. Sana'a, Jeemen
229. Bangui, Kesk-Aafrika Vabariik
230. Baghdad, Iraak

Joonis: Mercer