1. Rippumine Toronto teletorni äärel

Maailma kõrguselt viies vabalt seisev ehitis pakub võimalust rippuda maapinna kohal 356 meetri kõrgusel 1,5 meetri laiusel platvormil. Julgestusköiega saab end vinnata üle ääre tühjuse kohale. Äärekõnd Toronto teletornis avati üleeile - 13. aprillil ja maksab 195 dollarit koos ekskursiooniga.

2. Zhangjiajie klaastee

Hiinas Zhangjiajie provintsis on Tianmeni mägedesse 1430 meetri kõrgusele ehitatud klaastee, mis paneb pea ringi käima ka julgeimatel kõrgustes turnijatel. Klaastee puhastatakse iga päev piinlikult puhtaks, nii et sellele astujad tunnevad end justkui kuristiku kohal hõljuvat. Jalga antakse spetsiaalsed sussid, et klaasi liialt ei kriibiks ega määriks.

3. Grand Canyon Skywalk

Suure Kanjoni ääres elav Hualapai indiaanihõim on kogukonna heaks raha kogumiseks välja mõelnud turismiatraktsiooni, mis toobki kenasti sisse: Suure Kanjoni servale on ehitatud kaardus sild, mille klaaspinnal saab jalutada ja alla Colorado jõele vaadata. Kohale saab Las Vegasest kas helikopteri või autoga. Helikopter on mugavam ja pole isegi mitte oluliselt kallim kui autoga, sest ise kohale sõites tuleb maksta kopsakas külastustasu ligi 80 dollarit, kopterireisijatel on see aga juba hinna sees. Pealegi on maad mööda lähenedes vaja sõita pikalt tolmustel kruusateedel keset tääkliiliavälusid.

4. Willis Tower - Skydeck

Willis Toweri Skydec Chicagos - klaaskuubid linna kohal.

Chicago üks kuulsaimatest pilvelõhkujatest - Willis Tower lubab lisaks vaateplatvormile astuda ka klaaskuupi, mille alumine külg on samuti läbipaistev. Niimoodi pilvelõhkuja kõrval "rippudes" saab kätte selle tõelise tunde, kuidas on rippuda 412 meetri kõrgusel linna kohal. Pääs 103. korrusele maksab alates 20 dollarist, kuid enne tuleb oodata järjekorras. Väljaspool järjekorda saab üles 45-dollarise VIP-passiga.

5. Gardens by the Bay

Superpuude mets Singapuris.

Hiiglaslikud tehispuud Singapuri rajatud vihmametsas on 16-korruselise maja kõrgused, ühe otsast teise otsa saab jalutada 128-meetrist teed pidi, mis kulgeb 22 meetri kõrgusel.

Öösel algab puudel valgusemäng, päeval aga toodavad need päikesest energiat. Kokku on puudele istutatud 163 tuhat taime kahesajast erinevast liigist, mis moodustavad nn. vertikaalse aia. Kogu seda elavat kesta hoiab üleval betoonist südamik.

6. Dachsteini vaateplatvorm

Dachsteini vaateplatvorm.

250 meetri kõrgusel kuristiku kohal rippuv platvorm tagab unustamatud vaated Alpidele. Klaaspõrandat pole vaja karta, kõik on turvaline. Päris platvormi lõpus on siiski väike klaasruut, kust saab ka otse jalge alla vaadata veerandi kilomeetri sügavusele.

7. Hua Shani mägitee

Maailma üheks ekstreemseimaks matkarajaks peetav Hua Shani matkarada viib teemaja juurde mööda kaljuseinasid, kus kohati on ainsaks edasipääsemise viisiks kaljusse löödud metallist latid plankudega ning kett kätega kinnihoidmiseks. Siin pole mingeid julgustavaid piirdeid, oma kõrgusekartusega peab ise hakkama saama.

Hua mägi (Hua Shan) asub Shaanxi provintsis Hiinas. Sealsed viis mäetippu on pühad olnud ammustest aegadest. Pühaduste tippu ronimiseks on aga vaja turnida peaaegu püstloodis kulgevatel kivist välja raiutud trepiastmetel, siis käia kaljuseinale kinnitatud paari laua laiusel rajal ning lõpuks lihtsalt mööda trosse astuda kuristikuääri pidi edasi teemaja poole.

Kõige ohtlikumaks lõiguks loetakse Changong Zhandaod, mis on rajalõik kaljuseinale kinnitatud laudteega, mille moodustavad kaks-kolm kõrvuti pandud tollist planku. Sel lõigul pole võimalik end ka eriti julgestada.

8. Capilano rippsillad

Capilano Cliffwalk.

Vancouveri üks populaarseim atraktsioon tekitab närvikõdi kaljude kohal ja lisaks ka natuke kõigub, kuna on tühjuse kohale trossidega riputatud. Täiskasvanu saab sillale 33 dollariga.

Kui Capilano tavaline rippsild ületab jõe, siis Cliffwalk on kaares kulgev sild kaljuseinast eemal, mis ripub 16 kinnituspunktist kinnitatud trossidega kuristiku kohal. Kõikuval sillal on ka klaasist osad, kust saab alla otse kanjonisse vaadata.

9. Caminito del Rey

Hispaanias asunv ja varem Euroopa ohtlikuimaks mägirajaks peetud Caminito del Rey on nüüdseks avatud ja restaureeritud ning midagi üliekstreemset see rada enam ei paku. Kuid närvekõditav on ikkagi ja kaljuseinalt saab alla kuristikku ka vaadata. 26. märtsil avatud restaureeritud rada kulgeb mööda Gaitanesi kaljuserva Lõuna-Hispaanias. Kohati on raja all üle saja meetri vabalangemist.

Varem tuli lagunenud teel kasutada alpinismivarustust, et edasi liikuda kohati vaid kaljudelt välja ulatuvate roostes raudlattide peal turnides. Ametlikult oli rada suletud ja seal ronimine keelatud.

El Chorrost algav kaljutee avati eelmise sajandi alguses, et töölised pääseksid ligi hüdroelektrijaamale. Viimased aastakümned oli Caminito del Rey hüljatud ja lagunes. Peale 1999. ja 2000. aastal toimunud õnnetusi likvideeriti ligipääs rajale, kuid seal käidi sellegipoolest. Selline nägi välja turnimine Caminito del Reys enne euroremonti:

10. Tallinna teletorni servakõnd

Tallinna Teletornis avati 2013. aasta juunis ainulaadne atraktsioon Baltimaades ja Põhja-Euroopas – servakõnd. Julgestustrossiga torni külge kinnitatuna saab jalutada torni 22. korruse "taldriku" piireteta äärel.

Taevakõnd Teletornis.

Välisrõdu asub 175 meetri kõrgusel maapinnast. Vanusepiirang on 13 eluaastat ning korraga lastakse rõdule neli inimest. Kõnd kestab 30 minutit ja enne seda on vaja allkirjastada vastutusleping. Hind on 20 eurot.