Uuringufirma GfK uuris rohkem kui 27 tuhandelt inimeselt, kui palju tunde nädalas veedavad nad süüa tehes. Kokku pandi edetabel riikidest, kus rahvas on kõige rohkem toidutegemisele pühendunud.

Lisaks köögis veedetud tundidele küsiti inimestelt ka seda, kui hästi nad süüa teha oskavad ja kui oluline on isetehtud hea toit.

Keskmiselt veedavad ise kodus süüa tegevad inimesed köögis 6,5 tundi nädalas. Siin on arvestatud vaid neid, kes ise süüa teevad ja jäetud välja need, kes käivad ainult väljas söömas.

Sooline stereotüüp leidis uuringus kinnitust: naised veedavad süüa tehes keskmiselt 7,5 tundi nädalas ja mehed 5 tundi.

Keskmist köögis veedetud aega aitasid kõvasti tõsta edetabeli esimesed viis riiki — suure rahvaarvuga ja suure innuga ise toitu valmistavad rahvad.

Indias ja Ukrainas veedavad inimesed koguni 13 tundi nädalas süüa tehes, järgneb Lõuna-Aafrika 9,5 tunniga. Indoneesias kulub köögile nädalas 8 tundi, Itaalias 7. Kõige vähem viitsivad toidutegemisega jännata prantslased (5,5 tundi), sakslased (5,4 tundi), brasiillased (natuke üle viie tunni nädalas), türklased (vähem kui 5 tundi) ja lõunakorealased, kes keedavad ja küpsetavad alla nelja tunni nädalas. Kahe viimase rahva puhul on soov väljas süüa mõistetav, sest seal on traditsiooniliselt maitsev ja odav tänavatoit igal pool kättesaadav.

Tänavatoit.

Hea on teada ka seda, kas toitu valmistatakse otsesest vajadusest või lihtsalt lõbu pärast. Alla 30 protsendi inimestest teevad ise vähemalt korra nädalas süüa lihtsalt sellepärast, et see on lahe. Veerand teevad lõbu pärast ise süüa iga päev (vastavalt 33 protsenti naistest ja 21 protsenti meestest).

29 protsenti inimestest peavad end kogenud toiduvalmistajateks. Jällegi on naised meestest ees — 34 protsenti naistest arvavad, et nad on kogenud ja meeste hulgas on vastav protsent 25.

Kogemustega hiilgavad riikidest Lõuna-Aafrika ja India, kus ligi pooled on kogenud toiduvalmistajad. Esiviisikusse kuuluvad veel Türgi, Ukraina ja Indoneesia.

Edetabeli lõpust leiame aga (kõige vähem kogenud) toiduvalmistajad Hispaaniast, Prantsusmaalt, Venemaalt, Austraaliast ja Belgiast — vähemalt nad ise tunnistavad, et pole väga kogenud ise kodus söögi valmistajad.

Esikümme kõige rohkem köögis aega veetvatest rahvastest on järgmine (tunde nädalas):

1. India 13,2
2. Ukraina 13,1
3. Lõuna-Aafrika 9,5
4. Indoneesia 8,3
5. Itaalia 7,1
6. Hispaania 6,8
7. Venemaa 6,5
8. Kanada 6,4
9. Austraalia 6,1
10. Poola 6,1

Kuidas on lood Eesti inimestega? Mitu tundi nädalas sina kodus keedad ja küpsetad?