Viimaste aastate jooksul on Lähis-Ida ja Aafrika muutunud palju ohtlikumateks kui nad enne olid. Muutusi on toimunud ka Euroopas. Riigid on ritta pandud Legatum’i heaoluindeksi põhjal (The Legatum Prosperity Index). Arvesse võeti poliitilist vägivalda, varguseid, kallaletunge ja palju muud. Iga ohtlikku riiki vaadeldakse eraldi saamaks aru, mis just selles riigis on ohtlik.

Kuna nendesse riikidesse reisimine soovitatav ei ole, aga tahaks ju ikkagi näha nende maade ilu, lisasime iga ohtliku riigi kirjelduse juurde ka video selle maa loodusest — et saaksid sellest ilust ikkagi osa ilma, et peaksid oma jalga sinna tõstma.

Noolega paremale liikudes näed, mis on maailma 10 kõige ohtlikumat riiki.

Jeemen asub Araabia poolsaarel Saudi Araabia lähedal. Alates 2015. aasta veebruarist on Houthi vägede käes Jeemeni pealinn Sanaa. Sellest ajast toimub Jeemeni kodusõda. Nii Jeemeni valitsust kui ka turvajõude süüdistatakse korruptsioonis. Jeemeni kodusõja päevil on saanud surma ligi 10 000 inimest. Ameerika välisministeerium hoiatab Jeemenisse reisimise eest, sest seal on terrorismioht ja võib esineda konflikte.

Peamiselt peetakse Filipiine ohtlikuks praeguse poliitilise olukorra tõttu. Kuigi ülejäänud näitajate poolest said Filipiinid küllaltki hea hinnangu, siis turvalisusega on seal terrorismi pärast probleeme. Juhuti esinev vägivald pole Filipiinidel harv nähtus.

Lõuna-Aasias asuvat islamiriiki peetakse viiendaks kõige ohtlikumaks kohaks maailmas. Peamine põhjus on terrorism ja lisaks sellele röövitakse inimesi ning nende kallal vägivallatsetakse. Briti valitsuse sõnul on terrorismioht eelkõige lääneriikidest tulevatel inimestel. Öeldakse, et Talibani terroristid panevad pomme nii-öelda “läänelikesse asutustesse”. Ja kui peaksid ka Pakistani mingil põhjusel külastama, siis eriti soovitatakse hoiduda pealinnast välja mineku eest. Pakistanis on suurem oht juba alates 2004. aastast ja selle aja jooksul on tapetud umbkaudu paarkümmend tuhat inimest.

Kolumbia sarnaneb Filipiinidele. Paljude muude kategooriate järgi tundub olevat küllaltki heade näitajatega sihtkohaga, kuid turvaline seal kindlasti ei ole. Pidevalt on sõjad erinevate narkokartellide, valitsuse ja politsei vahel. Lisaks on Kolumbias suureks probleemiks korruptsioon.

Kui lähed Sudaani, on suur tõenäosus, et sinuga ei juhtu midagi. Isegi naistel on seal küllaltki turvaline, kui nad järgivad kohalikke riietustavasid. See kehtib aga ainult poole riigi kohta. Ülejäänud pool on ala, kuhu ei soovitata minna. Eriti ohtlikud piirkonnad on Lõuna-Kordofan ja Darfur. Näiteks Lõuna-Kordofani kuberneri süüdistatakse sõjakuritegudes inimeste vastu. Darfuris on aga regulaarne sõdimine valitsusega juba 2003. aastast. Seetõttu on oma kodu pidanud jätma umbkaudu 2,3 miljonit inimest. arvati, et 2014. aastaks oli aga ligikaudu pool linna elanikest põgenenud. Lisaks sai ÜRO arvates umbes 300 000 inimest surma.

Üks suuremaid ja vägivaldsemaid rünnakuid leidis aset 12. detsembril 2015. aastal. Nimelt sõdisid omavahel Nigeeria politseijõud ja äärmuslik terrorirühmitus, mis proovis Nigeerias panna võimule islamit ja kaotada riigist igasuguse läänelikkuse. Kuna see terrorirühmitus vihkab kõike läänelikku, siis on riigis toimunud mitmeid inimrööve ja rünnakuid, ka välismaalaste suunas. Kas keegi — eriti turist — saaks end seal riigis tunda üldse turvaliselt, kui sa ei saa kunagi kindel olla, et isegi politseinik pole salajane terrorirühmituse liige. Lisaks on tõsine oht ka merel, sest ohtlikud piraadid jälgivad rannikuala kaaperdamaks kütuselaste.

Täpselt nagu Pakistanis on ka Afganistanis kõige suurem probleem terrorism. Riigis juhtuvad ulatuslikud terrorirünnakud nagu enesetapp pommivööga ja lõhkeainetega täidetud autode õhkamine. Kuigi Kabul on küllaltki tänapäevane linn, siis on ka seal oht märkimisväärne.

Alates 2014. aasta suvest kestab Iraagis sõda äärmusrühmituse Daeshi ja Iraagi keskvalitsuse vahel. Esimese hooga vallutas Daesh ala, mis oli umbes Inglismaa suurune. USA algatusel moodustatud rahvusvahelise koalitsiooni toel on Iraagi keskvalitsuse ja Iraagi Kurdistani piirkondliku valitsuse väed suutnud rühmituse edasitungi peatada. Alates 2014. juunikuust on riik jagunenud kolmeks rühmituseks: Iraagi valitsus, ISIL ja Kurdistani valitsus. Arvatakse, et 2014. aasta juunist kuni 2015. aasta detsembrini on vägivaldselt surma saanud ligi 28 885 tsiviilisikut. Alates 2003. aastast on umbkaudu sõdimise tõttu surnud aga 170 000 tsiviilisikut. Üldjoontes on Iraagis suur terrorioht.

See on suur riik Kesk-Aafrikas, kus elab ligikaudu 80 miljonit inimest ja mis on maavarade poolest väga rikas riik. Aastate jooksul pole aga valitsuse tasakaalutuse tõttu kahjuks Kongo elanikkond maavaradest suurt kasu saanud. Riigi infrastruktuur on tõsiselt alaarenenud ja erinevates kohtades on väga ohtlik. On tavaline, et erinevate gruppide vahel toimub lahkhelisid, milles saavad kannatada ka tsiviilisikud. Lisaks toimub riigis palju ka kuritegusid nagu vägistamine, lunaraha nõudmine, röövid ja palju muudki.

See on maailma üks kõige ohtlikumaid kohti. Riigis on probleeme valitsusega, infrastruktuuriga ja majandusega. Alates 2003. aastast, kui toimus sõjaväepööre, on riik eriti ohtlik. Tänavatel liiguvad relvastatud mässuliste grupid ja igapäevaselt pannakse tsiviilisikute suhtes toime vägivaldseid kuritegusid. Seetõttu ei soovitata Kesk-Aafrika Vabariiki reisida. Samuti pole riigi pealinnas Banguis sugugi turvalisem.

Allikas: worldatlas.com