Erki Tammemäe on ehe näide sellest, et suure tahte ja töökusega jõuab kaugele. Just kolmekümnendat eluaastat tervitanud noor mees on jõudnud töötada Eestis ja Austraalias. Kooliajal vanalinna restoranis töötanud Erki kaotas oma südame külalislahkusärile ja on nüüd selles järjepidevalt tegutsenud. “Alustasin tööd restoranis ja kuigi see end minu jaoks mingil hetkel ammendas, teadsin, et tahan siiski tuleviku siduda külalislahkussektoriga.”

Tugev vundament Austraaliast

Pärast restoranitööd läks Erki Austraaliasse, kus ta puutus esimesest korda kokku hotellitööga. “Sain tööle ühte väiksemasse 60-toalisse suusakuurorti vahetusevanemaks. Kuigi mul veel siis kogemust sel alal ei olnud, ütlesin jah. Istusin päeval ja öösel arvuti taga ning uurisin hotellisektori kohta — mis on mis. Pidin palju vaeva nägema, aga see tasus ära ja ladus minu karjäärile tugeva vundamendi. Austraalias elades töötasin hiljem ühel saarel ka suuremas hotellis. See andis kokku hea ülevaate elust väiksemas ja suuremas hotellis,” räägib Erki Austraalia kogemusest.

Iga päev peab õppima

Pärast Eestisse tagasi tulekut on Erki samuti oma kogemused karjääriarendamisse suunanud. “Kui Eestis hakati avama Hiltoni keti hotelli, siis kandideerisin ja sain koha vastuvõtuadministraatori positsioonil.” Nüüdseks on Erki lühikese aja jooksul karjääriredelil astunud mitu ametikohta edasi. Pärast vastuvõtutöötajana alustamist 2016. aastal, liikus ta vähem kui poole aastaga edasi vanemvastuvõtutöötaja ametisse. Sealt edasi tuli mõne kuu pärast supervisor’i ehk vahetusevanema amet ja nüüd jätkab ta tööd vastuvõtujuhi asetäitjana. Talle allub 21 inimest ja ta vastutab sujuva töö eest nii oma meeskonnas kui ka hotelli teiste osakondadega (näiteks finants- ja reserveeringute üksusega). Lisaks sellele tegeleb ta veel ka uute töötajate koolitamise ja värbamisega.

Erki rõhutab aga, et midagi niisama sülle ei kuku ja alati peab pingutama. “Kogu aeg pead olema valmis muutuseks. Pidevalt käib tihe enesearendamine, kuna kursis peab olema kogu hotellieluga. Näiteks pead vastuvõtus teadma, kuidas finantsosakond toimib, et mõista paremini protsesse ja kogu hotelli tööd. Muidugi on selle juures olulisel kohal ka läbimõeldud ja põhjalik koolitus- ja arenguprogramm.” Näiteks kuuluvad sellesse kaks korda aastas toimuvad arenguvestlused, regulaarsed üks-ühele kohtumised otsese juhiga, kus sõnastatakse eesmärgid ja pannakse paika sammud, kuidas nendeni jõuda. “Usun, et olen jõudnud nii kaugele, kuna mind huvitab, kuidas suures pildis kõik käib ja tahan edasi areneda. Iga päev on ettevalmistus järgmiseks karjääriastmeks.”

Eelis tööturul nii Eestis kui ka välismaal

Noorel mehel on ambitsioonikad plaanid ka edasiseks arenguks ja ta plaanib end ka tulevikus hotellivaldkonnaga siduda. “Järgmine sammuna on ametiredelil püüda vastuvõtujuhi koht. Sealt edasi sooviksin jõuda käitusjuhi (operations manager) tööpositsioonile, kelle vastusalasse kuuluvad lisaks vastuvõtule ka toitlustus-, spaa-, hooldus-, ja majapidamisosakond. Lisaks sellele on käitusjuht ka üks viieliikmelisest hotelli juhtkonnast ning tegevjuhi strateegiline partner. Ja kõige suurem eesmärk on mõne aja pärast ise hotelli tegevjuhina töötada!” lisab Erki ja julgustab ka teisi hotellitööd proovima. “Muidugi on selles töös raskemaid ja kergemaid ülesandeid. Kogemus, mille sa saad erinevate inimestega kohtudes ja erinevaid ametipositsioone läbides on hindamatu. Sa õpi nägema suuremat pilti ja tajuma suurema või väiksema hotelli toimimist ja tegutsemist. Kokkuvõttes saad sa oskused, mis on nii kohalikul kui ka välistööturul väga väärtuslikud!”

Erki tähelepanekud ja soovitused nendele, kes tahaksid hotellitööd proovida:

• Hotellis pead olema kogu aeg valmis muutuseks. Iga päev on erinev ja toob kohtumisi uute inimestega.
• Sa pead ise soovima ennast järjepidevalt arendada. 100% kõike teada kunagi ei saa.
• Meeskonnatöö on kõige alus — üksi ei jõua kuhugi, kui pole tiimi toetust! Tulemused sünnivad toimivas koostöös.
• Reisipisik on hotellivaldkonnas kasulik — reisides õpid mõistma teisi kultuure ja rahvusi. Kasulik on veidi aega teises riigis elada ja seejärel neid oskusi kodumaal rakendada.
• Suure pildi nägemiseks on vaja tähelepanu pöörata detailidele (attention to detail). Hotellitöö õpetab põhjalikkust ja märkama väikeseid, aga olulisi asju.