1. Saint Lucia

Kariibi meres asuvat St Lucia saart peetakse paljudes edetabelites maailma romantilisimaks saareks.

617 ruutkilomeetri suurusel saarel elab 174 000 inimest, kellest valdav enamus on mustanahalised ja räägivad kohalikku kreooli dialekti. Nii nagu Eestis, nii elab ka selles saareriigis kolmandik rahvast pealinnas.

Romantiliseks teevad sihtkoha kõrged joad ja kristallselge veega merelahed, mille kohal kõrguvad paar vulkaanilist mäge: Petit Piton ja Gros Piton. Viimase otsa saab ette võtta neljatunnise jalgsimatka, mida nimetatakse ka "Taevatrepiks".

Nõudlikule turistile on randa rajatud ülimalt privaatseid villasid, kust saab astuda otse valgele liivarannale või puhata palmide vilus pehmel golfimurul.

2. Maldiivid

India ookeanis asuv maailma üks madalamaid saareriike uhkeldab kõrgeima tipuga, mis on vaid 5,1 meetri kõrgune. Meie Munamägi teeb sellele lausa 60-kordselt ära. Paraku avastati see mägi alles üsna hiljuti ja avastus tõukas Maldiivid maailma madalaima riigi tiitlikohalt minema, tõstes sinna Tuvalu (kuni 5 meetrit üle merepinna).

Ideaalne romantika-laguun pakub tsivilisatsioonist eraldumiseks saarekuurorte, kuhu pääseb vaid vesilennuki või mootorpaadiga ning kus keegi ei tule romantilisi paare segama. Ainuke mure, et kui midagi kiiresti poest vaja, tuleb oodata mitu päeva varustuslennuki tulekut. Nagu paljudel teistel paradiisisaartel, leiab ka Maldiividel ohtralt helesinistesse laguunidesse rajatud vaiadel romantilisi onne, kus oma ideaalpuhkus mööda saata. Maldiividel asub ka üks vähestest allveerestoranidest, kus eriti rikkad saavad omale laua reserveerida ja einestada keset ümberringi ujuvaid kirevaid kalaparvesid.

3. Bora-Bora

Prantsuse Polüneesias asuv Bora-Bora on meelitanud läbi aegade kohale prominente ja üksinduseotsijaid, kuigi saare populaarsus muudab eraldumise aina raskemaks ja kulukamaks. Bora-Bora tuumaks võib pidada Otemanu mäge, mida ümbritsevad väikesed saarekesed ja korallrifid. Muidugi on ka Bora-Boral tüüpilised puhkemajakesed vee kohal, mõned luksuslikumad koguni klaaspõrandaga, et saaksid näha jalge all ringi ujuvaid värvilisi troopilisi kalakesi. Sealsamas saab nende keskel ka snorgeldada või sukelduda.

Saarel elab vaid 8800 elanikku, kellest suur osa teenindab luksuslikke kuurorte.

4. Santorini

Kui neist valgetest liivarandadest ja palmidest helesinise vee kohal on juba pisut kõrini, siis sobib hästi Santorini, Kreeka kauneim saar. Valged majad tumedatel kaljudel, koopad ja helesiniste kuplitega kirikud ning kõige selle kohal iidne vulkaan - miks mitte, pealegi ei pea maakera kuklapoolele lendama, et romantilist puhkust nautida.

Santorini pakub romantikutele päikeseloojangu kõrvale veel häid kohalikke veine ja tervislikku Vahemere toitu. Seda saadab kergelt kreekalik laiskus teenindamisel, nii et keegi ei tule teie romantilisi hetki liiga pealetükkiva teenindusega segama.

5. Boracay

Aastavahetusel võib sel väikesel Filipiinide saarel kitsaks minna, sest kohal on nii surfarid, snorgeldajad kui niisama pidutsejad ning nad kõik peavad ära mahtuma seitsme kilomeetri pikkuse saare 500 hotelli.

Kui romantika tähendab pidutsemist võhivõõraste või kogemata kaaslaseks sattunud teiste eestlastega, päeval surfamist ja snorgeldamist, õhtul aga kalaturult värskelt püütud kummaliste mereelukate samas kõrval asuvas restoranis pottipanekut õhtusöögiks ja öösel puhkamist privaatses rannamajakeses, siis see on just see õige paradiisisaar. Üksiolemist ja rahu leiab siit muidugi vähem, aga kes otsib, see leiab ka seda.

6. Bali

Praegu on Bali muidugi natuke rivist väljas, aga ehk varsti enam mitte. Sellel paradiisisaarel elab ehmatamapanevalt suur hulk inimesi - üle nelja miljoni. Tegemist on Indoneesia suurima hindu kogukonnaga. Seda, et tegemist on ka romantikasaarega, reedavad selle mitmed muud tuntud kohalikud nimed: Rahusaar (Island of Peace), Maailma Hommik (Morning of The World), Jumalate saar (Island of Gods), Armastusesaar (Island of Love). Ja eks see nii ongi. Saar on parajalt suur, et neli miljonit elanikku lahedalt ära mahuks ja lisaks jääb ruumi privaatsusele. 153 km pikk ning 112 km lai maatükk on kõrgeimas tipus veel üle kolme kilomeetri kõrge. Sisemaal leiab mäenõlvadelt riisiterrasse ja kohviistandusi. Kui lõunas asuv rannikulinn Kuta on olnud ka kõige turistilikumate massiturismi sihtkohtade edetabelis, siis keegi ei keela romantikutel sellest linnast lahkuda ja otsida saarelt mõni rahulikum koht, kus olla.

7. Curaçao

Kariibi mere Hollandile kuuluvat saart nimetatakse ühe osana Kariibi ABC-st. A tähendab Arubat, B Bonaire´i ja C Curaçao´d. Kariibi ABC-sse võib minna romantilisele puhkusele praktiliselt igal ajal, sest saared jäävad orkaanide vööst lõuna poole ja halb ilm tavaliselt ei kimbuta.

Curaçaos pakuvad silmailu pealinnas Willemstadis asuvad värvikirevad ajaloolised majad, pontoonsild ja filmilikult ilusad linnavaated. Hispaania lahele saab kahekesi kajakimatkale minna, muidugi on eksootilised ka snorgeldamisretked ja rannarestoranid, kust võib endale tellida blue curaçao kokteile.

8. Capri

Capri saar Itaalias oli 50ndatel ja 60ndatel tõeline kultussaar: romantikud jätsid harva selle koha oma reisiplaanides tähelepanuta.

Kodusena tunduvad paeastangud, mitte nii kodused luksuslikud rannikuvillad nende kohal ja butiikidest ääristatud Capri linnakeste kitsad tänavad on romantikutele loodud. Suurema rahu ja vaikuse leiab näiteks Anacaprist.

9. Jamaica

Saar on peaaegu et muretuse sümboliks saanud. Kõik närivad mingeid kahtlasi taimi ja on kogu aeg õnnelikud. Igas külabaaris on üleval Bob Marley pildid ja mängib reggae. Romantikud saavad aga lisaks pugeda täiesti džunglisse, kus neile pakutakse ööbimist romantilises puu otsa ehitatud onnikeses. Keegi ei tule segama ja luksuslikud elamistingimused on isegi seal tagatud.

10. Island


Lõpetuseks midagi külmemat, maha jahutamiseks! See on tõesti nüüd midagi hoopis teistsugust, kuid kui romantikutele ei piisa muust, kui minna maailma servale, kus tõesti teisi turiste peaaegu ei kohtagi ja kohalikke elab ka äärmiselt hõredalt, siis Island sobiks hästi. Paraku peab arvestama, et ilm võib seal päeva jooksul korduvalt kannapöördeid teha. Ei mingit peesitamist rannal (kui, siis ehk ainult Blue Lagooni helesinises soojaveeallika poolt toidetud basseinis), kuid täiesti ulmelised kosmilised maastikud on ka romantikute fantaasiat hästi toitvad. Võib-olla ongi tõeline õnne tipp hoopis -10 kraadine ilm, kerge härmatis juustes ja kuum mägiojake, kuhu saab end ujukate väel kaelani sisse libistada ja mõnuleda mõne aja.