On laupäeva hommik ning ümbruskonna kirikukellad annavad märku, et kell on saanud täpselt 11.30. Seisan Bellmansgatan 1 maja nurgal. Stockholmilikult on maja tuhmilt kollane, kuid kuldne sügispäike annab sellele sooja läike. Siin majas elab Mikael Blomkvist. Joob ta parasjagu hommikukohvi, murrab pead järgmise Millenniumi numbri osas või ärkas ta hoopis Lisbeth Salanderi juures, seda ma ei tea. Aga siin ta elab!

Stockholmi linnamuuseum on Millenniumi tuure korraldanud juba üle kümne aasta. Sõltuvalt ilmast ja aastaajast, on tuuril osalejate arv iga päev erinev. Praegu on Stockholmis aga päikseline sügis, kuid aeg ajalt ründavad nurga tagant ka jäised tuuleiilid. Nii on kahetunnisele tuurile asunud kaheksa huvilist. Millenniumi triloogia fänne on kohale tulnud nii Saksamaalt, Prantsusmaalt, Eestist ja isegi Kreekast.

Jalutuskäik Stig Larssoni poolt kaardistatud paikades leiab aset eeskätt Södermalmi saarel. Saarekesel, kuhu tavaliselt Stockholmi külastades ei satu. Saarekesel, kus elavad kõik raamatus kirjeldatud head tegelased. Siinsetel elanikel avaneb hea vaade Stockholmi vanalinnale ja paikadele, kus igapäevaselt elavad ja tegutsevad Mikael Blomkvisti ja Lisbeth Salanderi kõige suuremad vaenlased.

Tuuri raames kulgesime üheskoos ka Götgatanile, kus paikneb ajakirja Millennium toimetus, selle lähistel on 7-Eleven, kust Lisbeth endale suurtes kogustes külmutatud Billy´s Pan pitsat, sigarette ja Coca-Colat soetab.

Pärast pea kahetunnist rännakut jõuame oma väikese seltskonnaga Fiskargatanile, suundume maja juurde number 9. Kas Lisbeth Salander on kodus? Koputan uksele ja piilun postkastiavast sisse. Igaks juhuks vaatan ka veerenni taha, kuhu Lisbeth aeg-ajalt "Kalle" Blomkvistile võtme poetas, kuid ei midagi. Tänapäeva Pipi Pikksukk ei taha täna ilmselt külalisi vastu võtta. Mis seal ikka!

Vaata galeriid Millenniumi tuurist:

Millenniumi tuuri pileteid saab soetada SIIT!

Vaata ka minu reisiblogi: kirilind.com