Sallivuse märgi taha varjudes olid bordelliaknad ja kanepit müüvad coffee shopid tegelikult üsna kriminaalsed kohad, kus sunniti prostitutsioonile, tegeleti inimkaubanduse ja rahapesuga.

Ametivõimudel sai sellest ühel hetkel villand.

2008. aastal kuulutas Asterdami linnapea Job Cohen välja projekti 1012 (mis on piirkonna postiindeks, muide) ning kümneaastase plaani, kuidas olukorda parandada ja teistsuguseid külalisi ligi meelitada.

Uute reeglitega ei suutnud kohaneda aga näiteks kuulus seksiklubi Yab Yum, see sulges uksed.
Seksitöötajad asendati noorte kunstnikega, kes näitavad nendesamade klaasakende taga, millest on aastate jooksul huuli limpsates möödunud miljonid seksihuvilised turistid, hoopis oma maale, skulptuure ja rõivamoodi.

470 bordellist on siiski alles 150. Ka seksi- ja narkoteemalised muuseumid jäävad tõenäoliselt alles.
Uus ja puhtam punaste laternate kvartal on populaarne hipsterite ja tudengite seas. Baarid, restoranid ja kohvikud on oluliselt oma teeninduskvaliteeti tõstnud. Kohvi serveerivad paljudes kohades koolitatud baristad, nende coffe shoppide asemel, mis varem müüsid marihuaanat, on avatud uued kohvikuid.

Kvartalis on nüüd küll kena jalutada ja ringi vaadata, kuid mõned inimesed muretsevad siiski, et paiga müstilisus ja saladuslikkus kaovad varsti unustuse hõlma, kõik muutub „tavaliseks keskmiseks“.

Siinkohal aga mõned soovitused, kus söögil ja joogil hea maitsta lasta.

Joogikohad

De Koffieschenkerij

De Koffieschenkerij on peidetud Oude Kerki kirikusse.

Üks parima asukohaga kohvikuid Amsterdamis – paikneb linna vanimas kirikus keset punaste laternate kvartalit.

Quartier Putain

Asub De Koffieschenkerijst kohe ümber nurga. Koht kannab prantsuskeelset slänginime sellele tegevusele, mis kvartali omal ajal nii kuulsaks tegi.

Kohvikus on olemas tasuta retro plaadiautomaat.

Koko Coffee & Design

Kohvik, milles on ühendatud kohvijoomine ja skandinaaviapäraste ning kohalike Hollandi käsitöörõivaste ostmise võimalus.

Kui aga midagi kohvist kangemat juua soovid, leiad hea otsimise korral õlle ja Jägermeistri joomise kohtade kõrval üles ka n-ö vanad head punaste laternate kvartali baarid – kohad, kus jookidesse segatakse sisse tavalisest pisut rohkem armastust.

Cut Throat Barber Brunch & Bar

Habemeajamine, kohvik, hommiku-, lõuna- ja õhtusöök ning mõnus paik klaasi õlle libistamiseks – kõik ühe katuse all.

De Prael

Mitte just uustulnuk, pigem ikoonilise tähendusega koht, mida ei saa nimetamata jätta. Kohaliku pruulikoja õlu, tehtud inimeste poolt, kelle eluteele saatus erinevaid takistusi on veeretanud. Baar ja õlu annavad neile võimaluse ellu jääda.

Porem

Tipp-kokteilid segatud tippklassi baarimeeste poolt. Pakutakse ka Amsterdami parimat kohvi.

Söögikohad

Rajoon on kuulus oma väikese hiinalinna ning selle südames asuva Zeedijki poolest. Viimane on väike tänav tulvil kohvikuid, geibaare, moodsa nõksuga Aasia restorane ja muid põnevaid söögikohti.

Dum Dum Palace

Asub Zeedijkis. Konkureerib näiteks niisuguse hiljuti avatud Aasia restoraniga nagu Nam Kee. Igal õhtul puupüsti täis.

Mata Hari

Mata Hari on üks esimesi uusi restorane, mis punaste laternate kvartalis avati, kui algas piirkonna puhastamine. Hubane koht, kus serveeritakse kohalikku hooajalist toitu – tõenäoliselt üht parimat kogu kvartalis.

Cannibale Royale

Liha armastavad inimesed on Cannibale Royalesse väga oodatud. Lisaks sellele pakutakse seal suurepärast valikut eksootilistest õlledest ning headest veinidest.

Latei

Latei võileivad ja pirukad on nüüdseks „rokkinud“ juba aastaid ning enam kui tuntud. Selles kohas on alati palju rahvast. Koht on sisustatud vintgage-kaupluse võtmes.

Stach

Stachi näol on tegemist toitlustusfirmaga, millel on Amsterdamis 11 söögikohta. Müüakse värskeid salateid, suppe ja teisi roogi. Kõrvale käsitööõlut, küpsiseid ja maheleiba.

Ostlemine ja muu

Ivy & Bros

Ivy & Bros müüb moodsat rõivastust, mis pärit kõikjalt maailmast, samuti kauneid kingitusi. Kuid samas on võimalik ka lõunat süüa ja kohvi juua.

Anna + Nina

Anna + Nina alustas juveele promova ärina, kuid on nüüdseks iseseisvunud. Neil on veebikauplus ja kolm tavalist kauplust, millest üks asub punaste laternate kvartalis.

TonTon Club

Retro ja modernsus – need on sõnad, mis kohtuvad TonTon Clubis. Mängud ja snäkid.
Lauahoki, jenga või mõne muu põneva mängu mängimine endises erootikatarvete supermarketis pole just paha väljavaade, eks. Kombineeritud on nostalgia ja kaasaegsus.

Allikas: cnn.com