2018/19. a talve tipphooajal alustab Finnair püsilende Tallinnast Lapimaale Kittilä lennujaama, mis asub lühikese sõidu kaugusel Soome suurimatest suusakuurortidest Levist ja Ylläsest.

Finnairi Balti riikide ja Ida-Euroopa üldjuhi Arunas Skuja sõnul lennatakse 14. detsembrist 2018 kuni 29. märtsini 2019 igal reedel Tallinna ja Kittilä vahel järgmise graafiku alusel: Kittilä–Tallinn 08.15–09.55 ja Tallinn–Kittilä 10.45–12.25.

„Lennud ei toimu liiga vara hommikul, mistõttu on väikeste lastega mugav reisida. Kui üks lennuaegadest ei sobi, võib lennata Helsingi kaudu, mis tähendab, et saate reisida ka pärastlõunal ja õhtul,” selgitas Skuja.

Lende teenindab Airbus A320.

Lapimaa on enim tuntud mitmekesiste talviste ajaveetmisvõimaluste poolest alates suusatamisest, jääpüügist ja virmaliste vaatlemisest kuni koerasafari ja põhjapõdrasaani sõitudeni. Finnairil on hea meel olla esimene lennufirma, mis pakub otselende Tallinnast Lapimaale,” sõnas Skuja.

Finnair on Lapimaa liinil juhtiv lennufirma, lennates läbi Helsingi iganädalaselt kuude Põhja-Soome lennujaama: Enontekiö, Ivalo, Kemi, Kittilä, Kuusamo ja Rovaniemi.

Uurime, kuidas tuli mõte uus liin avada. Vastab Finnairi Balti riikide ja Ida-Euroopa üldjuht Arunas Skuja.

Miks Finnair otsustas hakata pakkuma otselende Kittilässe?

„Näeme, et Põhja-Euroopa muutub kogu maailma elamuseotsijate seas üha populaarsemaks. Lapimaa vastu tuntakse rohkem huvi nii Euroopas kui ka Aasias ja me suurendasime lendude hulka Põhja-Soome juba mitu aastat tagasi.”

„Usume, et Lapimaa on huvitav talvine sihtkoht ka eestlastele, kes otsivad lähipiirkonnast lund, talispordivõimalusi ja muid põnevaid tegevusi kogu perele.”

Kas kaalute Kittilässe lendamist ka muudel päevadel peale reede?

„Alustame sagedusega üks lend nädalas. Uue liini kavandamine tähendab alati paljude asjaolude, näiteks lennukite ja meeskonna olemasolu ning turunõudluse kombineerimist. Loomulikult jälgime väga pingsalt, kuidas uus liin vastu võetakse ja teeme edasised otsused hoolika analüüsi põhjal. Kui reisite Tallinnast, võite reisida ka Helsingi kaudu, kust saab igapäevaselt Kittilässe lennata.”

Palun kirjeldage inimest, kes teie hinnangul Kittilässe reisib.

„Finnair lendab kord nädalas Tallinnast otse Kittilässe kõige populaarsemal talvepuhkuste hooajal. Kittilä asub lühikese sõidu kaugusel suurimatest suusakuurortidest Levist ja Ylläsest. Usume, et meie otselendudest on kasu just neile, kes otsivad puhkuse ajal häid talispordivõimalusi, kuid ei soovi kulutada liigselt aega reisimisele, sest lennuaeg on pigem lühike (1 h 40 min). Kittilä sobib suurepäraselt ka peredele, sest mäenõlvad on eri raskusastmega.”

Kui suured on Airbus A320 lennukid ja kui palju reisijaid te pardale võtate? Kuidas on lood pagasiga?

„Meil on kümme Airbus A320 lennukit, milles on olenevalt konkreetsest õhusõidukist 165–174 istekohta. Enamik Finnairi pileteid lubab kaasa võtta vähemalt ühe tasuta pagasiühiku. Üks suusa- või lumelauakott (kuni 23 kg, kokku pakitud kuni 220 cm pikad suusad ja saapad) võrdub ühe pagasiühikuga ning kui teil muud pole, saategi asjad tasuta kaasa võtta.”

Ylläse suusakuurordist räägib Janne-Juhani Haarma, ettevõtte Visit Ylläs tegevjuht:

Ylläs on rohkem looduslähedane. Siin on kaks küla — Ylläsjärvi ja Äkäslompolo –, kus on kaks eraldi suusakuurorti ning ainulaadne õhkkond. Meil on kaks ehedat Lapi küla. Levi keskendub rohkem ühele piirkonnale ja on urbanistlikum.

Ylläse piirkonda ümbritseb seitse tundrut. Ylläs on oma 719 meetriga üks kõrgemaid Lapimaa tundruid. Seal asub Soome populaarseim rahvuspark Pallas-Yllästunturi, kus on ehedad Lapi külad ja 2016. aasta mõõtmiste järgi maailma kõige puhtam õhk. Mis puutub teenustesse, siis meil on hotellides, hostelites ja metsaonnides 23 000 voodikohta ning hulgaliselt arktiliste tegevusi, mida harrastada igal aastaajal. Kõik see jääb pooleteisetunnise sõidu kaugusele peamisest lennujaamast ja raudteejaamast.

Ylläs asub nii kaugel põhjas, et seal saab kogeda kõiki kaheksat Lapimaa aastaaega. Praegu oleme jõudnud ruska lõppu. Tegemist on aastaajaga, mil puulehtede värv muutub rohelisest eri tooni kirkaks kuldkollaseks. Detsembri keskel saabub polaaröö — maagiline aeg, mil päike ei tõuse üldse. Virmalisi näeb taevas augusti lõpust aprilli alguseni.

63 nõlva ja 29 liftiga Ylläs on üks Soome ja Lapimaa suurimaid suusakuurorte. Ylläses on Soome pikim murdmaasuusaradade võrgustik. Samuti on tegemist talvise rattasõidu Mekaga, kus on 100 km hästi hooldatud radu.

2016. aastal rajasid vabatahtlikud ja entusiastid Ylläse esimese talvise rattasõiduraja. See on hea võimalus rahvuspargi avastamiseks — vanasti pääses talviti parki üksnes võrdlemisi aeganõudvalt räätsadega ja vaevarikkalt murdmaasuuskadega. Talvine rattasõit ei ole keeruline ja seda võib harrastada igaüks, kas elektrirattaga või tavaliste ülilaiade rehvidega jalgrattaga. Rahvuspark muutus talviti paremini juurdepääsetavaks, kui kohvikuni pääsesid läbi lume mitte ainult matkajad ja suusatajad, vaid ka ratturid.

Vaata galeriid võrratust Ylläsest:

Levi kuurordist räägib Mika Laasonen, ettevõtte Levin Matkailu tegevjuht:

Levi on aastaringne sihtkoht ja Lapimaa ärisüda. Siin asub üks Soome suurimaid suusakuurorte, kus on 43 rada ja 27 lifti. Levisse jõuab Kittilä lennujaamast 15 minutiga, samas kui mõnes teises Euroopa sihtkohas peaksite sõitma lennujaamast suusakeskusesse kuni 3 tundi. Lisaks jääb Levi tundrukülas enamik kohti jalutuskäigu kaugusele.

Meie talv kestab pikalt ja lumi on maas novembrist aprilli lõpuni. Selle keskmine paksus on ligi 75 cm, mis tähendab, et Levi suusakuurort on kindla lumegarantiiga. Avame esimesed nõlvad harilikult novembri alguses, vahel isegi varem. Mais kuhjame lume kokku ja katame suveks eriliste tekkidega. Loodetavasti avame sel aastal nõlvad juba oktoobris.

Levi talisporditegevuste hulka ei kuulu mitte üksnes suusatamine, kelgukoera-, mootorsaani- ja põhjapõdrasõidud, virmaliste vaatamine, räätsamatkad ning talvised jalutuskäigud, vaid ka Lapland Expressi lumetraktorimatkad, arktilises võrkkiiges kiikumine ja ööbimine jäähotellis või jõuluvana majakeses, mis ehitati algul filmivõteteks. Levi rallikeskus pakub ainulaadset arktilise talveralli kogemust. Seal on kaks talisõidurada, valik eri automudeleid ja juhendajateks elukutselised rallisõitjad. Usun, et Eestis oleks selle jaoks kindlasti turgu.

Fakte Levi kohta:

  • keskmiselt 111 ööd virmalisi
  • 45 suvepäeva, mil päike ei looju
  • Levi suusakuurort: 43 rada, 27 lifti, 2 gondlit, 10 lasterada
  • 16.–17. novembril võõrustame 14. korda FISi maailmakarikasarja Alpine Ski
  • 750 000 külastajat aastas
  • 25 000 voodikohta
  • üle 60 restorani, mis mahutavad 16 000 külalist
  • 230 km murdmaasuusaradu
  • 60 km matkaradu
  • 20 km talvise rattasõidu radu
  • 886 km mootorsaaniradu
  • 2053 sauna
  • 24 iglut
  • 16 taevavaatluskabiini
  • üle 500 husky
  • 12 000 põhjapõtra

Vaata galeriid Levi imelise looduse võludest:

Allikas: https://www.levi.fi/