Lähedalasuva tööstuslinna Agra õhusaastest on Unesco maailmapärandi hulka kuuluva Taj Mahali marmorseinad hakanud kolletuma. Nafta rafineerimistehasest pärit tahma plaanitakse seintelt maha koorima hakata India traditsioonilise mudamaskiga, et taastada arhitektuuriväärtuse kunagine sära ja päästa marmor kollakaks tõmbumisest.

Lubjarikka saviga muda määritakse peale kõige rohkem kahjustatud kohtadele ning lastakse siis ühe öö seista. Kui muda ära kuivab, uhutakse see maha koos mustusega, mis sellesse imendus.

1994. aastast alates on tulnud Taj Mahali juba neli korda puhastada.

"Suure õhusaaste tõttu on valge marmor hakanud kollaseks tõmbuma ja on kaotamas oma sära. Arheoloogid leidsid parima lahenduse puhastamiseks mudamaski abil," ütles India arheoloogiliste uuringute organisatsiooni vanemametnik B. M. Bhatnagar.

Kahe millimeetri paksune mask on sama koostisega, mida India naised kasutavad iluprotseduurideks. Eesmärk on näole kantaval mudamaskil peaaegu sama: tagada näonaha värske välimus ja tervislik toon.

Esimene puhastusprotseduur toimus Taj Mahalis 1994. aastal. Teist korda tuli fassaadi ilmet värskendada juba 2001. aastal, kuna õhu puhtusega läksid lood veelgi halvemaks. Viimast korda anti marmorile värskem jume 2008. aastal.

Taj Mahal vajab pidevalt kaitset saaste eest ja 1998. aastal eraldati selleks 112 miljonit eurot, et ajaloolise ehitise välimus päästa.

Valitseja Shah Jahan tellis Taj Mahali ehituse oma naise Mumtazi mälestuseks, kes suri lapse sünnitamisel. Ehitise valgest marmorist minaretid, kuppel ja juveelidega kaunistatud mosaiigid said valmis tuhandete meistrite ja ehitustööliste pingutuste tulemusena 21 aasta jooksul.