2012. aastast tähistatakse 20. märtsil tähistatakse ülemaailmset õnnepäeva ning sel puhul on igal aastal avaldatud maailma õnneraport. Algusest saadik on põhjamaad edetabeli tipus püsinud, ka tänavu hõivasid nad 155 riigi seas kolm esimest, viienda ja kümnenda positsiooni.

2017. aasta kõige õnnelikumad riigid on:

1. Norra
2. Taani
3. Island
4. Šveits
5. Soome
6. Holland
7. Kanada
8. Uus-Meremaa
9. Austraalia
10. Rootsi

Kuna külma kliimaga riigid on esikümnes üsna tugevasti esindatud, võib selles peituda tõestus, et naeratuse näol hoidmiseks pole just väga palju D-vitamiini vaja.

Üheteistkümnendaks platseerus esimese Lähis-Ida riigina Iisrael. Kõige õnnelikum riik Aasias on Singapur, olles üldjärjekorras 26. Kesk-Ameerika lippu hoiab kõrgel Costa Rica (12.), Lõuna-Ameerika kõige õnnelikumad inimesed on aga tšiillased (20.).

Kuigi võrreldes eelmise aastaga on muudatused edetabelis väga väikesed, on näha ka mõni päris suur muutus. Kõige suurema hüppe ülespoole on teinud Nicaragua, Läti ja Sierra Leone.

Globaalse õnneindeksi määramine toimub inimesi küsitledes: kümnepallisel skaalal tuleb määrata, kui hea su elu hetkel on. Selleks, et aru saada, kui õnnelikult või õnnetult inimesed ennast tunnevad, võetakse riigiti arvesse ka sotsiaalse toetuse taset, siseriiklikku koguprodukti inimese kohta, oodatavat eluiga, sotsiaalse vabaduse määra, heategevuse ja korruptsiooni taset.

„Õnnetunnet loetakse aina enam meetmeks, millega saab korralikult mõõta sotsiaalset progressi ja avalike poliitikate eesmärkide saavutamist,“ selgitavad uuringu autorid.

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni arenguprogramm kutsus hiljuti üles pöörama õnnetundele enam tähelepanu, öeldes, et „see peaks olema osa meie jõupingutustest humaanses ja jätkusuutlikus arengus“.

Allikas: lonelyplanet.com