Mõni koht lihtsalt on selline, et peab pildistama, ja pilt tuleb enamasti ka ilus välja. Go Traveli fotohuvilised reisikonsultandid kogusid kokku kümme ikoonilist paika, kus teha elu parim puhkusefoto — kõik otselennu ja lühikese seikluse kaugusel.

1. Istanbul, Türgi

Istanbulile ei ole maailmas võrdset. Oma 4000 aasta pikkuse ajaloo jooksul on see kaht mandrit siduv linn sulatanud omavahel kultuure, religioone ja impeeriume. Bütsants, roomlased, otomanid — kõik on jätnud maha jälgi, mida linnast kaameraga otsida. Neid leidub grandioossetes marmorpaleedes, tagasihoidlikes munakiviteedes, magusa tee klaasides, turul helklevates siidisallides ja säravates klaaslaternates ning müüjate jalge vahel tiirutavates kassides, aga ka pimeduse saabudes linna siluetis või hoopis maa all, kolossaalses Justinianuse veehoidlas. Ole valmis, et kõike sa pildistada ei jõua — Istanbul on linn, kuhu vältimatult tagasi lähed.

Kuidas kohale saab? Otselend Tallinnast Istanbuli toimub suvehooajal iga päev. Lennuaeg on 3 tundi ja 20 minutit ning ajavahet ei ole, nii et see on üks lihtsamaid linnapuhkuse sihtkohti üldse.

2. Provence, Prantsusmaa

Lavendlilõhna tunned? Praegu on just õige aeg, et hakata plaanima fotoretke Lõuna-Prantsusmaa lavendlipõldude vahele. Lavendel õitseb juuni lõpust juuli keskpaigani. Pildistamiseks on parim aeg juuli esimesed nädalad, mil värv on juba selgelt väljendunud, aga põldusid veel ei koristata. Google Mapsi võiksid sisestada sellised kohad nagu Valensole või hoopis Gordes ja Roussillon ning avastada nende ümbrust. Kindlasti tasub külastada-pildistada keskaegset Sénanque kloostrit — midagi maalilisemat on raske kujutleda.

Kuidas kohale saab? Tallinnast saab otse Nizzasse lennata laupäeviti. Edasi on vaja rendiautot, sest põldude vahel muuga lihtsalt ei liikle. Kui sa ise autot ei juhi, saad Nizzast tellida ka spetsiaalse lavendliekskursiooni.

3. Peterburi, Venemaa

Keiserliku Venemaa mälestus elab Peterburis, mis verisele revolutsioonile, jõhkrale piiramisele ja kommunistlikule viletsusele vaatamata ei ole oma suursugusust kaotanud. Kogu Vene impeeriumi valitsejaks ehitatud linnas on palju fotogeenilisi paikasid: pillavalt barokne Talvepalee — väljast, aga eriti veel seest! –, hiilgav Iisaku katedraal ja värvikirev Verelunastuse kirik, veidi kaugemal Tsarskoje Selo ja Peterhof. Parim aeg reisimiseks on kahtlemata just praegu, kui Peterburi on kõige romantilisem — valgete ööde ajal!

Kuidas kohale saab? Nii Tallinnast kui ka Tartust viis tundi autosõitu, aga kohale saab mugavalt ka bussiga või lausa iga päev toimuva otselennuga.

4. Amsterdam, Holland

Kui Peterburi külastamiseks on parim aeg just nüüd, siis Amsterdami peaksid lükkama järgmisesse aastasse. See kant on kõige efektsem aprillis, kui põldudel õitsevad tulbid ja teised sibullilled. Suurima koguse tulpe leiad maailmakuulsast Keukenhofist, kuhu on mõistlik on minna kohe avamise ajaks, mil rahvas pole veel jõudnud kogu parki vallutada. Kui tiir tehtud, võid rentida jalgratta ja teha mõned meeldejäävad klõpsud ka ümbritsevatel lillepõldudel. Kuu lõpu poole aga vaata läbi kaamerasilma Amsterdami 75 000 jalakat, mis linna tänavaid ja kanaleid ääristavad — just siis hakkavad need õitsema. Mõne aja pärast katab kogu linna maha langenud õite kohev valge kiht, mis loob justkui iseenesest stsenaariume muinasjutulisteks fotodeks.

Kuidas kohale saab? Otselend Tallinnast Amsterdami toimub seitsmel päeval nädalas. Keukenhofi parki saab selle lahtiolekuaegadel lennujaamast otsebussiga.

5. Marrakech, Morocco

Marrakech on oma eksootilisusega alati eurooplasi lummanud. Linna südames Muinasjutuvestjate väljakul keeb elu varavalgest hilisõhtuni — näha ja pildistada võib akrobaate, maotaltsutajaid, ennustajaid, jutuvestjad, tantsijaid, trummareid, vee- ja puuviljamüüjaid ning söögipakkujaid. Maroko võtmesõna on värvid. Saturatsiooni juurdekeeramise võid heaga unustada, seda pole lihtsalt vaja. Iga ukseava, iga maitseainehunnik, iga kauss ja mütsike tundub kaamerat justkui vägisi enda poole tirivat. Kõik on ehe, soe ja kirev ning sellised tulevad ka pildid.

Kuidas kohale saab? Novembris pakutakse Tallinnast otselende Agadiri, kust edasi Marrakechi on kolmetunnine sõit. Laisemad saavad tellida reisipaketi, kus osa öid veedetakse euroopalikus Agadiris ja teine osa müstilises Marrakechis.

6. Santorini, Kreeka

Santorini on ametlikult üks maailma kaunimaid saari — vahel tundub, et 90% Kreekat tutvustavatest fotodest on seal tehtud. Kõige kuulsam on muidugi Oia küla, kus põhimotiiviks on päikeseloojang valgete majade ja siniste katuste taustal. Aga pildistamisväärset on ka pealinnas Thiras ning Oia ja Thira vahel asuvas Imeroviglis (mis on, muide, tänu asukohale saare kõige kavalam majutuspaik). Fotograafile on äge kogemus matk Thirast Oiasse — 10kilomeetrine jalutuskäik piki kaldeera äärt, mida saadavad iga nurga tagant avanevad uued vaated. Teekond võtab aega vähemalt kaks tundi, koos pildistamispeatustega kaugelt rohkem.

Kuidas kohale saab? Santorinile saab otse Tallinnast lennata tänavu 18. ja 25 septembril. Lennupileteid saab osta eraldi, aga võib ka tellida majutust, transfeere ja lennupileteid sisaldava reisipaketi.

7. Andaluusia, Hispaania

Andaluusia on tõeline Hispaania. See on kirglik ja kuum kant, kus võib näha neid kõige ehtsamaid flamenkotantsijaid, kõige hingestatumaid kitarrimängijaid ja fiestade ajal ka kõige suuremas peohoos hispaanlasi. Pildipärle leidub samuti palju, aga meie lemmik on kahtlemata Alhambra enda mustrite, värvide ja särava arhitektuuriga. Lumega kaetud Sierra Nevada mäed loovad lossile maagilise tausta, mida ei väsi imetlemast, vaid tahaks üha uuesti pildistada teisel aastaajal, teisel kellaajal, teises valguses…

Kuidas kohale saab? Tallinnast toimuvad otselennud Malagasse 3., 10., 17. ja 24. oktoobril, soetada saab nii lihtsalt lennupileti kui ka majutust ja transfeere sisaldava reisipaketi.

8. Baieri Alpid, Saksamaa

Alpimaastikud on efektsed igal aastaajal. Õhk mägedes on alati krõbedalt värske ning muudab värvid justkui eredamaks kui mujal. Kevadlilli täis nõlvad, nunnud helepruunid lehmad, ahhetama panevad panoraamvaated, dramaatilised kaljuseinad, kiirgavad mägijärved, matsakad heinaküünid aasadel kõhutamas ja hullu kuninga Ludwig II uhked lossid neile kontrasti pakkumas — ole vaid mees ja suuda otsustada!

Kuidas kohale saab? Lenda Tallinnast Münchenisse (2 otselendu päevas), rendi auto ja võta suund lõunasse. Pildistamist võid alustada näiteks kuulsast olümpiakülast Garmisch-Partenkirchenist ja Eibsee järvest, aga kui viitsid pikemalt sõita, tasub ette võtta tõeline väljakutse — Neuschwansteini muinasjutuloss.

9. Deya ja Valldemossa, Mallorca

Ilusad ja puhtad rannad, hullutav ööelu — see on Mallorca, mida hästi teame. Vähem aga teame seda, et Mallorcal kõrguvad ka Tramuntana mäed, mis peidavad mõndagi põnevat. Näiteks väikesed Deya ja Valldemossa külad, mis turistitrajektooridest enamasti kõrvale jäävad. Fotohuvilised aga peaksid need kindlasti üles otsima, sest mõlemad on ehedad ja ajast üsna puutumata ning pakuvad kenasid vaateid. Külasid ümbritsevad lopsakalt rohelised mäed ja oliivisalud, mis loovad kauni tausta väikestele majakestele ja õisi täis põõsastele.

Kuidas kohale saab? Mallorcale saab 2018. aastal otse Tallinnast lennata neljal septembri kolmapäeval. Soetada saab lihtsalt otselennu piletid, aga ka koos hotelli ja transfeeridega reisipaketi.

10. Brugge, Belgia

Põhjamaade Veneetsiaks hüütakse nii mõndagi teist linna, aga üks erilisematest nende seas on Lõuna-Belgias asuv Brugge. Kanalite kõrval muudavad linnakese maaliliseks vanad munakivitänavad, romantilised jalakäijate sillad, keskaegsed hooned ja — mis vaat et kõige olulisem — Belgia parimad šokolaadipoed. Igal käänakul avaneb uus muinasjutuline vaade, mida erinevas valguses jäädvustada, aga pildistamise vahepeal saad turgutust mõnest armsast kohvikust, mida leidub ohtralt.

Kuidas kohale saab? Lihtsalt lenda Tallinnast Brüsselisse (otselennud 6 päeval nädalas), istu rongile ning 6 peatuse ja 1,5 tunni pärast võid pildistama hakata.

Vaata galeriid ja veendu oma silmaga, kui fotogeenilised need paigad on:

Konkursil osaleda saad SIIN!